501
Πορεία εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεια (ΠΟΕΔΗΝ) στην Αθήνα, στις 18 Φεβρουαρίου 2016 | Nick Paleologos / SOOC

Μπαράζ προσφυγών στο ΣτΕ κατά του νέου Ασφαλιστικού

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2017, 17:22
Πορεία εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεια (ΠΟΕΔΗΝ) στην Αθήνα, στις 18 Φεβρουαρίου 2016
|Nick Paleologos / SOOC

Μπαράζ προσφυγών στο ΣτΕ κατά του νέου Ασφαλιστικού

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2017, 17:22

Ιατροί, δικηγόροι, φαρμακοποιοί, υπάλληλοι του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών, αγρότες, κτηνοτρόφοι… Πληθαίνουν οι επαγγελματικές ομάδες που προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για ακύρωση των σχετικών διατάξεων των άρθρων του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Τώρα, ήρθε η στιγμή και των διπλωματούχων μηχανικών να διαμαρτυρηθούν για αυτό. Οπως υπογραμμίζουν, η εφαρμογή του Ασφαλιστικού «παραβιάζει σωρεία διατάξεων και αρχών τόσο του ελληνικού Συντάγματος όσο και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, δήλωσε ότι «η εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου επιβεβαιώνει τις αντιρρήσεις που εκφράσαμε επί 14 μήνες τώρα. Η κυβέρνηση δεν μας άκουσε. Το νέο Ασφαλιστικό καταστρέφει ολόκληρο τον τεχνικό και επιστημονικό κόσμο της χώρας. Οι πρωτοφανείς σε ύψος ασφαλιστικές εισφορές, σε συνδυασμό με τις φορολογικές επιβαρύνσεις, δημεύουν το εισόδημα του καθενός μας. Δεν θα τους αφήσουμε».

Ανέφερε, μάλιστα, χαρακτηριστικά: «Προσφεύγουμε στη Δικαιοσύνη ενάντια στην εφαρμογή αυτού του καταστροφικού νόμου. Το Συμβούλιο της Επικρατείας πρέπει να κρίνει, εν ονόματι της Δικαιοσύνης, αν η κυβέρνηση μπορεί να δημεύει τον κόπο των μηχανικών, των ελλήνων επιστημόνων. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα κατά του νέου νόμου με κάθε νόμιμο τρόπο. Δεν θα τους αφήσουμε να μας τελειώσουν».

Συγκεκριμένα, έπειτα από απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, το Επιμελητήριο ως ΝΠΔΔ, εκπροσωπώντας το σύνολο των διπλωματούχων μηχανικών και του τεχνικού κόσμου της χώρας, κατέθεσε τρεις αιτήσεις ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των αποφάσεων του υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την εφαρμογή του νόμου 4387/2016 για το νέο ασφαλιστικό σύστημα και τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών που προβλέπονται.

Κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών

Με δελτίο Τύπου ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) ενημερώνει ότι την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου κατέθεσε, δια του πληρεξουσίου δικηγόρου του ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, αίτηση για την ακύρωση του νέου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, που αναπροσαρμόζει πλήρως τον προσδιορισμό της βάσης υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών δηλώνει ότι συνεχίζει, μαζί με τους υπόλοιπους επιστημονικούς συλλόγους, την προσπάθεια για την αλλαγή αυτού του παράλογου τρόπου προσδιορισμού των ασφαλιστικών εισφορών, που σε καμιά περίπτωση δεν θα οδηγήσουν στην αύξηση των καταβαλλόμενων ασφαλιστικών εισφορών, καθώς δημιουργεί συνθήκες που ευνοούν την φοροδιαφυγή.

Επίσης, ο ΠΣΦ σημειώνει ότι η παραπάνω εισφορά δεν οδηγεί σε ανάλογη σύνταξη, μελλοντικά, είναι δηλαδή, μη ανταποδοτική. Ακόμη, στον νόμο διαπιστώνονται διακρίσεις στις κατηγορίες των ασφαλισμένων, ανάλογα με το προερχόμενο πρώην ταμείο του κάθε ασφαλισμένου. Τέλος, η εφαρμογή της προσδιοριζόμενης μηνιαίας καταβολής του ασφαλίστρου, στο φορολογητέο εισόδημα και όχι στο πραγματικό (μετά την αφαίρεση του καταβαλλόμενου φόρου), δημιουργεί ασφυκτικότερες συνθήκες στον ελεύθερο επαγγελματία.

Πρέπει να τονιστεί, προσθέτει ο ΠΣΦ, ότι η νέα νομοθεσία, εκτός των άλλων, σφίγγει τον κλοιό σε επαγγελματίες που έχουν ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές, καθώς προβλέπεται η πλήρης ενοποίηση και η εφαρμογή αυτόματης είσπραξης από τους τραπεζικούς λογαριασμούς ή παρακράτηση από πληρωμές του Δημοσίου, αν υπάρχουν καθυστερήσεις στην καταβολή της ασφαλιστικής εισφοράς ή ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές.

«Καλούμε την κυβέρνηση να μελετήσει με σύνεση τις παρατηρήσεις μας και να αλλάξει τον Νόμο. Επίσης, καλούμε τα κόμματα να πάρουν θέση για το Νέο ασφαλιστικό καθεστώς, που “στραγγαλίζει” τη μικρομεσαία τάξη και τιμωρεί τη φορολογική συνέπεια».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...