707
Ο Μανώλης Τρίκας και η ανάρτηση που κοινοποίησε στο Facebook περιγραφώντας την επίθεση που δέχτηκε | CreativeProtagon

Στο όνομα των ανθρώπων της διπλανής κλειστής πόρτας

Μαρίσσα Δημοπούλου Μαρίσσα Δημοπούλου 27 Αυγούστου 2016, 10:32
Ο Μανώλης Τρίκας και η ανάρτηση που κοινοποίησε στο Facebook περιγραφώντας την επίθεση που δέχτηκε
|CreativeProtagon

Στο όνομα των ανθρώπων της διπλανής κλειστής πόρτας

Μαρίσσα Δημοπούλου Μαρίσσα Δημοπούλου 27 Αυγούστου 2016, 10:32

«Τρομοκρατείς τους επιβάτες. Θα έπρεπε να ντρέπεσαι που κυκλοφορείς στον δρόμο, να κάτσεις σπίτι σου. Προσβάλλεις τον κόσμο δίπλα σου με αυτά που κάνεις. Τι είναι αυτό που λες ότι έχεις ρε ΕΓΩ δεν το ξέρω». Γιατί να δώσεις σημασία σε έναν άγνωστο που σε ρωτά «γιατί κάνεις τικ» και σε κατηγορεί ότι «τρομοκρατείς τους επιβάτες»; Επειδή ενώ είναι πρόσωπο της Αρχής και θα έπρεπε να σε προστατεύει, ξαφνικά σου ζητά να φύγεις από το μετρό. Γιατί πρέπει να πεις σε έναν άσχετο ότι όχι, δεν ντρέπεσαι; Επειδή έχεις αγωνιστεί σκληρά -ίσως ακόμη το παλεύεις- μέχρι να πείσεις τον εαυτό σου ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην βγαίνεις από το σπίτι σου. Γιατί πρέπει να εξηγήσεις σε κάποιον ότι πάσχεις από μία κινητική διαταραχή που προκαλεί συσπάσεις στους μύες του σώματός σου; Μα είναι προφανές, μιλάς για καθέναν που έχει δεχθεί βλέμματα ή φράσεις που του ζητούν αυθαίρετα να ντραπεί και να κάτσει σπίτι του.

Ο Μανώλης Τρίκας κοινοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη φραστική επίθεση που δέχθηκε στις 9 Αυγούστου, στην αποβάθρα του σταθμού του Αγίου Δημητρίου, χωρίς να δώσει καμία αφορμή. Είναι μάρτυρας και θύμα προσβολής της προσωπικότητας. Ο αστυνομικός πρέπει να λογοδοτήσει για τη συμπεριφορά του, έστω να απολογηθεί. Η Αστυνομία πρέπει να πάρει θέση. Ο κόσμος πρέπει να το ακούσει, να το δει με τα μάτια του για να το πιστέψει. Τότε θα αντιληφθεί πόσο απροκάλυπτα ρατσιστική ήταν η κίνηση του αστυνομικού, η οποία βέβαια καταγράφηκε από τις κάμερες του μετρό.

Στο βίντεο θα αποδειχθεί ότι ο αστυνομικός ακολούθησε το «θύμα» μέχρι τις αποβάθρες του μετρό. Δεν ξεκόλλησε το βλέμμα από πάνω του. Του επιτέθηκε με λόγια. Εκείνος απάντησε ήρεμα. «Εχω κινητικό πρόβλημα, δυστυχώς δεν μπορώ να κάνω κάτι για αυτό». Υστερα δοκίμασε τις αντοχές του. «Μήπως θα έπρεπε να αυτοκτονήσω από την ντροπή μου»; Να, τώρα μιλά για καθέναν που έχει σκεφτεί να βάλει τέλος στη ζωή του. Και πώς απαντά το όργανο της εξουσίας; «Αυτό πρέπει να το τακτοποιήσεις εσύ». Αλλά ο κ. Τρίκας στάθηκε σαν βράχος. «Πρέπει να ξέρετε ότι με προσβάλλετε και ο τρόπος σας δεν αρμόζει στη στολή που φοράτε». Ευγενικά, στον πληθυντικό. Για να ακούσει αυτό: «Εσύ προσβάλλεις τον κόσμο δίπλα σου με αυτά που κάνεις. Είμαι αστυνομικός και μιλάω όπως θέλω, άμα θέλεις να μου κάνεις αναφορά».

Μα τι έκανε; Ο ίδιος τίποτα απολύτως. Μία κινητική διαταραχή που προσβάλλει το 1% του πληθυσμού, η δυστονία, παρεμβαίνει στο μυϊκό του σύστημα. Τι έκαναν οι περαστικοί γύρω του; Σίγουρα δεν τρομοκρατήθηκαν. Ακουσαν; Επενέβησαν; Πρέπει να δημοσιευτεί το βίντεο. Ο κ. Τρίκας, «ως υποκείμενο δεδομένων έχει δικαίωμα πρόσβασης στο βίντεο που κατέγραψαν οι κάμερες του μετρό», όπως διευκρινίζει στο Protagon ο δικηγόρος που έχει αναλάβει την υπόθεσή του, Βασίλης Σωτηρόπουλος. Ο ίδιος έκανε την αίτηση χορήγησης του οπτικοακουστικού υλικού στις 12 Αυγούστου, τρεις ημέρες μετά το επεισόδιο στο μετρό. Στις 22 Αυγούστου επικοινώνησε η ΣΤΑΣΥ ΑΕ για να ενημερώσει ότι έχει το βίντεο στην κατοχή της αλλά ότι δεν μπορεί να το χορηγήσει χωρίς εισαγγελική παραγγελία. «Κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το νόμο», επεσήμανε ο κ. Σωτηρόπουλος. Εισαγγελική παραγγελία απαιτείται όταν μία δημόσια υπηρεσία δεν εφαρμόζει το καθήκον της και ένα από αυτά είναι να χορηγεί οπτικοακουστικό υλικό σε όποιον αφορά το ίδιο το υλικό!

Παρότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει ήδη τοποθετηθεί, διαβεβαιώνοντας ότι «ο υπουργός ενημερώθηκε και θα είναι αμείλικτος σε τέτοια περιστατικά που εκθέτουν και την ΕΛ.ΑΣ. και την πολιτική της ηγεσία» και ότι «δεν υπάρχει η παραμικρή ανοχή σε τέτοια φαινόμενα», το ζητούμενο δεν είναι να επέμβουν οι πολιτικοί. «Είναι μία διαδικασία που πρέπει να κινηθεί πειθαρχικά, όλα προβλέπονται από τον νόμο», τόνισε ο κ. Σωτηρόπουλος. Αναμένουν το πόρισμα της Αστυνομίας, τα ανακλαστικά του τμήματος απέναντι σε τέτοιες πράξεις προκατάληψης. Και θέλουν ο κόσμος να δει το βίντεο.

«Μας ενδιαφέρει κυρίως η ηθική διάσταση του ζητήματος», είπε ο δικηγόρος. «Δείτε το σαν ένα case study». Πώς αντιμετώπισε τον κ. Τρίκα ο αστυνομικός και πώς αντιμετώπισε τον αστυνομικό ο κ. Τρίκας. Και βέβαια τι έκαναν οι άνθρωποι γύρω του. Ακόμη σημαντικότερα, τι θα έκανε ο καθένας στη θέση του κ. Τρίκα. «Είμαι υποχρεωμένος να φτάσω την ιστορία αυτή μέχρι το τέλος της, όπως της αρμόζει», δήλωσε ο ίδιος. «Οχι μόνο για εμένα αλλά στο όνομα όλων αυτών των απομονωμένων ανθρώπων της διπλανής κλειστής πόρτας».

Υ.Γ. Αν δεν έχουν λάβει το βίντεο μέχρι τις 27 Αυγούστου, ο κ. Τρίκας και ο κ. Σωτηρόπουλος θα προσφύγουν στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...