295
Η Παρκ, φτάνοντας στο δικαστήριο της Σεούλ - μέσα σε ένα πολυτελές ΚΙΑ, φυσικά | REUTERS/Chung Sung-Jun

Στην φυλακή οδηγήθηκε η τέως πρόεδρος της Νότιας Κορέας

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2017, 23:42
Η Παρκ, φτάνοντας στο δικαστήριο της Σεούλ - μέσα σε ένα πολυτελές ΚΙΑ, φυσικά
|REUTERS/Chung Sung-Jun

Στην φυλακή οδηγήθηκε η τέως πρόεδρος της Νότιας Κορέας

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2017, 23:42

Σε κέντρο κράτησης οδηγήθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης η τέως πρόεδρος της Νότιας Κορέας, λίγες ώρες μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης που εξέδωσε δικαστήριο το οποίο την κατηγορεί για διαφθορά.

Βάσει του εντάλματος αυτού η Παρκ Γκέουν-χιε μπορεί να παραμείνει προφυλακισμένη για έως και είκοσι ημέρες, ενόσω θα διεξάγεται έρευνα για τις κατηγορίες οι οποίες τη βαρύνουν, συμπεριλαμβανομένης της διαφθοράς και της κατάχρησης εξουσίας.

Η 65χρονη πρόεδρος έφτασε το πρωί στο δικαστήριο της Σεούλ χλωμή και ανέκφραστη, χωρίς να δώσει προσοχή στο πλήθος των δημοσιογράφων και φωτογράφων που περίμεναν έξω από το μέγαρο.

Νοτιοκορεατική ιστορία

Η Παρκ, που είχε εκλεγεί με πολύ μεγάλο ποσοστό στις προεδρικές εκλογές του 2012, έγινε η πρώτη γυναίκα που ανήλθε στο ανώτατο αξίωμα της χώρας.

Η κάθοδός της άρχισε στα μέσα του περασμένου έτους με τις αποκαλύψεις για τις ενέργειες τής επί 40 χρόνια φίλης της και έμπιστης συμβούλου της, της Τσόι Σουν-Σιλ, που δεν κατείχε καμία επίσημη θέση. Η τελευταία δικάζεται, κυρίως γιατί επωφελήθηκε από την εγγύτητά της με την πρόεδρο προκειμένου να αποσπά εκατομμύρια δολάρια από νοτιοκορεατικούς ομίλους.

Καθώς οι αποκαλύψεις πλήθαιναν, το κοινοβούλιο αποφάσισε στις αρχές Δεκεμβρίου την αποπομπή της προέδρου ώστε να αρθεί η ασυλία της που εμπόδιζε τη δικαιοσύνη να διενεργήσει έρευνα σε βάρος της. Η αποπομπή επικυρώθηκε στις 10 Μαρτίου από το Συνταγματικό Δικαστήριο, επιτρέποντας έτσι την μαραθώνια ακρόασή της, την περασμένη εβδομάδα επί 21 ώρες, από εισαγγελείς που τελικά ζήτησαν τη σύλληψή της.

Η Παρκ, η οποία φέρεται να ήταν συνεργός της Τσόι, κατηγορείται για «κατάχρηση των ευρύτατων εξουσιών της και της ιδιότητας της προέδρου για να δωροδοκείται από επιχειρήσεις ή να παραβιάζει τις αρχές της ελευθερίας διαχείρισης επιχειρήσεων». Αυτό δήλωσε τη Δευτέρα η Εισαγγελία που την κατηγορεί επίσης για «διαρροή σημαντικών απόρρητων πληροφοριών που αφορούν κρατικές υποθέσεις».

Εννοείται ότι η πρώην πρόεδρος απορρίπτει όλες τις εις βάρος της κατηγορίες…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...