4279
Ο Εμανουέλ Μακρόν εκφωνεί τον παθιασμένο λόγο του για τη Δημοκρατία στον Λόφο της Πνύκας | REUTERS/Alkis Konstantinidis

Μαθήματα δημοκρατίας στα Ελληνικά από τον Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2017, 13:24
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 07/09/2017, 23:00
Ο Εμανουέλ Μακρόν εκφωνεί τον παθιασμένο λόγο του για τη Δημοκρατία στον Λόφο της Πνύκας
|REUTERS/Alkis Konstantinidis

Μαθήματα δημοκρατίας στα Ελληνικά από τον Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2017, 13:24
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 07/09/2017, 23:00

Ο Εμανουέλ Μακρόν έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης, ο έβδομος ηγέτης της Γαλλίας που επισκέπτεται τη χώρα μας: είχαν προηγηθεί ο Σαρλ ντε Γκολ, ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, ο Φρανσουά Μιτεράν, ο Ζακ Σιράκ, ο Νικολά Σαρκοζί και δύο φορές ο Φρανσουά Ολάντ.

Στην πρώτη του ενέργεια μετά τη άφιξή του στην πρωτεύουσα, ο γάλλος πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι στον Αγνωστο Στρατιώτη και ακολούθησαν οι συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό, ο οποίος του απευθύνθηκε -όπως συνηθίζει- στον ενικό. Κι όμως αυτή η επίσκεψη κινδύνεψε να μην γίνει ποτέ λόγω Ιρμα. Ας είναι. Αξιζε για την ομιλία στην Πνύκα.

«Εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε οι πολίτες μιας Βαβέλ, με πολλές γλώσσες και διαφορετικούς πολιτισμούς». Αυτά τόνισε, μιλώντας και στα Ελληνικά από τον Λόφο της Πνύκας -ανάμεσα σε άλλα- ο γάλλος πρόεδρος, το βράδυ της Πέμπτης. «Είναι πολύ ευχάριστο να κοιτάει κανείς προς τα πίσω, κοιτάξτε μπροστά, στηρίξτε μία φιλοδοξία μίας ισχυρής Ευρώπης. Σας υπόσχομαι ότι θα πετύχουμε», είπε και έκλεισε την ομιλία του με στίχους του Γιώργου Σεφέρη: «Για να ζήσεις ένα θαύμα, πρέπει να σπείρεις το αίμα σου στις οχτώ γωνιές των ανέμων. Γιατί το θαύμα δεν είναι πουθενά, παρά κυκλοφορεί μέσα στις φλέβες των ανθρώπων».

Ακολούθησε το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η επίσκεψη Μακρόν σε συνεχή ενημέρωση

22:30 Στιγμιότυπα από το δείπνο στο Προεδρικό:

22:20 Εμανουέλ Μακρόν στο Προεδρικό: «Θέλουμε η Ελλάδα να γυρίσει σελίδα, να ξαναβρεί την κυριαρχία της, να επιλέξει τις μεταρρυθμίσεις που επιθυμεί να πραγματοποιήσει, να ξαναβρεί την οικονομική της κυριαρχία. Όσοι είμαστε σήμερα εδώ, θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Ήρθε η ώρα η Ελλάδα να αποφασίσει για το μέλλον της. Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η Γαλλία, ζήτω η Ευρώπη».

22:18 Εμανουέλ Μακρόν: «Η Ευρώπη δεν ήξερε να αντιμετωπίσει την ελληνική κρίση. Μοιραζόμαστε την ίδια Ευρώπη, Ελλάδα και Γαλλία μέσω των άρρηκτων δεσμών. Η Ευρώπη είναι μια ιδέα που ενώνει τους ανθρώπους. Εδώ στην άκρη της Ευρώπης, μιλούμε για τα ακραία φαινόμενα που γνωρίζει η Ευρώπη».

238223
(INTIME NEWS/ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ)

22:12 Ακολουθεί η αντιφώνηση του προέδρου της Γαλλίας.

22:11 Προκόπης Παυλόπουλος: «Στο πρόσωπό σας βλέπουμε έναν συναγωνιστή για να προσδιορίσουμε το μέλλον των λαών της Ευρώπης».

22:09 «Η ΠΓΔΜ, όσο επιμένει στην χρησιμοποίηση ονόματος, το οποίο πέραν της προκλητικής παραχάραξης της Ιστορίας αποπνέει αλυτρωτισμό, υπονομεύει την ευρωπαϊκής της προοπτική».

238201
(INTIME NEWS/ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ)

22:08 Προκ. Παυλόπουλος: «Θέλουμε μια Τουρκία ευημερούσα, μια Τουρκία η οποία να έχει ευρωπαϊκή προοπτική. Αλλά αυτό προϋποθέτει, για να γίνει πράξη, από την πλευρά της Τουρκίας μια πλήρη, ειλικρινή και έμπρακτη απόδειξη του σεβασμού του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους».

22:07 Προκ. Παυλόπουλος: «Δεν είναι νοητό να υπάρχει κράτος – μέλος με στρατό κατοχής και δυνάμεις εγγύησης. Τι προηγούμενο θα δημιουργούσε;».

22:06 Προκ. Παυλόπουλος: «Η Ελλάδα με τόσες θυσίες μένει πιστή στο ευρωπαϊκό όραμα. Η Ελλάδα όλα τα θέματα τα βλέπει με ευρωπαϊκή προοπτική».

22:04 «Εμπνεόμαστε από το όραμα της ελληνικής Δημοκρατίας και εκείνων που ξεκίνησαν την Ευρώπη. Η Ευρώπη πρέπει να βασίζεται στις αρχές της δημοκρατίας, να βασίζεται σε θεσμικά αντίβαρα. Η εκλογή σας υπήρξε θρίαμβος απέναντι στα ναζιστικά μορφώματα. Πρέπει να υπερασπιστούμε και να χτίσουμε το κοινωνικό κράτος. Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τον ειρηνευτικό ρόλο που της αναλογεί. Η Γαλλία μπορεί να ηγηθεί της προσπάθειας αυτής».

21:58 Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε την ομιλία του κ. Μακρόν στην Πνύκα «αντάξια ενός Ευρωπαίου ηγέτη».

21:55 Ακολουθεί προσφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

21:50 Στο Προεδρικό Μέγαρο, για το επίσημο δείπνο προς τιμήν του, ο Εμανουέλ Μακρόν με τη σύζυγό του.

20:37  Εμανουέλ Μακρόν: «Είναι πολύ ευχάριστο να κοιτάει κανείς προς τα πίσω, κοιτάξτε μπροστά, στηρίξτε μία φιλοδοξία μίας ισχυρής Ευρώπης. Σας υπόσχομαι ότι θα πετύχουμε». Έκλεισε την ομιλία του με στίχους του Γιώργου Σεφέρη: «Για να ζήσεις ένα θαύμα, πρέπει να σπείρεις το αίμα σου στις οχτώ γωνιές των ανέμων. Γιατί το θαύμα δεν είναι πουθενά, παρά κυκλοφορεί μέσα στις φλέβες των ανθρώπων».

20:36 Με στίχους του Γιώργου Σεφέρη «έκλεισε» την ομιλία του στην Πνύκα ο Εμ. Μακρόν.

20:35 «Αυτό που ελπίζουμε εξαρτάται από εμάς – Σας το υπόσχομαι, θα πετύχουμε».

20:34 «Θέλω να σας παρουσιάσω μία πρόκληση. Να συζητήσουμε αν σας φοβίζει η ευρωπαϊκή φιλοδοξία».

20:33 «Είναι ευθύνη της δικής μας γενιάς να δώσουμε μία δυνατή Ευρώπη στους νέους. Πολλοί θα μου πουν να αλλάξουμε τα άρθρα, τη συνθήκη. Όλα αυτά μας κάνουν να χανόμαστε στον λαβύρινθο. Δεν θα πρέπει να φοβόμαστε αυτό που δεν φοβήθηκαν οι προηγούμενες γενιές».

20:33 «Δημοκρατία, κυριαρχία, πολιτισμός, οι τρεις ελπίδες που θέλω να προσφέρω στους νέους της Ευρώπης».

20:32 «Οι Ευρωπαίοι είμαστε οι πολίτες μιας Βαβέλ – Ας ξαναβρούμε τη φιλοδοξία του πολιτισμού».

20:30 «Προτείνω αυτή η συνέλευση να ξεκινήσει από την Αθήνα».

20:30 «Να ξεκινήσουμε στην Αθήνα μια ευρωπαϊκή συνέλευση για την πολιτιστική κληρονομιά».

20:30 «Θα επανέλθουμε σε κλίμα εμπιστοσύνης μέσω του πολιτισμού. Όχι μέσα από κανόνες. Πρέπει να είμαστε πιο φιλόδοξοι. Η Ευρώπη των πολλών γλωσσών και του πολιτισμού να ξαναδημιουργηθεί. Πρέπει να υπερασπιστούμε την πολιτιστική μας κληρονομιά είναι το ευρωπαϊκό μας μέλλον. Θα πρέπει να ξεκινήσουμε πολύ σύντομα μία ευρωπαϊκή συνέλευση για τον πολιτισμό».

20:26 «Η δύναμη του διαλόγου μας χρειάζεται. Περισσότερη δημοκρατία στην καθημερινή μας ζωή. Πρέπει να φτιάξουμε ένα κοινοβούλιο της Ευρωζώνης για όλους αυτούς που λαμβάνουν αποφάσεις. Αυτό δεν υπάρχει. Η ουσία δεν είναι να λατρεύει κανείς τους κανόνες. Δεν θα γίνει τίποτα με την καχυποψία. Οι προδοσίες της ευρωπαϊκής ιδέας έχουν διαβρώσει την εμπιστοσύνη. Εμείς οι Ευρωπαίοι μοιραζόμαστε μία κοινή μοίρα και θα πρέπει να ξαναβρούμε αυτή την κατεύθυνση για να ξαναπετύχουμε την εμπιστοσύνη. Όποιοι κι αν είμαστε και από όπου και αν προερχόμαστε το θαύμα αυτού του λόφου μας ανήκει, μας εμπνέει. Ο Παρθενώνας είναι ένας καθρέφτης. Αναγνωρίζουμε όλοι τον εαυτό μας. Υπάρχει μία μυστική Ελλάδα που βρίσκεται στην καρδιά όλων των δυτικών ανθρώπων. Το ευρωπαϊκό πρότυπο μας ενώνει. Αυτό που μας ενώνει είναι ο πολιτισμός μας».

20:25 «Κάτι που μας ανήκει και μας εμπνέει γεννήθηκε εδώ».

20:24 «Θα ήθελα ευρωπαϊκούς εκλογικούς καταλόγους στις επόμενες Ευρωεκλογές».

20:22 «Σήμερα βρισκόμαστε εδώ στον λόφο της Πνύκας τον τόπο που επικράτησε ο διάλογος και η εποικοδομητική κριτική. Επιθυμώ το α’ εξάμηνο του 2018 να επανέλθουμε στην ουσία αυτού που επινοήθηκε εδώ. Και μετά από έξι μήνες να γίνει η σύνθεση των προτάσεων και να φτάσουμε σε μία νέα Ευρώπη για τα επόμενα 10 – 15 χρόνια. Αυτή είναι η φιλοδοξία μου μία νέα μέθοδος».

20:20 «Επιθυμώ ο οδικός χάρτης που θα προτείνω για την οικοδόμηση της Ευρώπης της επόμενης 10ετίας να μην είναι μία συνθήκη που θα διαπραγματευτούμε πίσω από κλειστές πόρτες. Από την αρχή του 2018 να υποβάλουμε τους νέους στόχους και επιθυμώ οι στόχοι να στηριχτούν σε όλα τα κράτη – μέλη. Να γίνει διαβούλευση έξι μηνών σε όλα τα μέλη με τη συμμετοχή των πολιτών».

20:18 «Πώς είναι δυνατόν να ασχολείται η Ευρώπη με όλες τις πτυχές της καθημερινότητας χωρίς να ακούει τους πολίτες. Θέλουμε η Ευρώπη να ζήσει».

20:18 «Θέλουμε να ζήσει η Ευρώπη».

kentriki
Ασπασμοί και εναγκαλισμοί στην Πνύκα (Λιάκος Γιάννης / InTimeNews)

20:17 «Η αποτυχία της Ευρώπης είναι μία αποτυχία της δημοκρατίας. Αυτό που έγινε το 2005 στη Γαλλία και την Ολλανδία είναι ιδρυτικοί λαοί της Ευρώπης που αποφάσισαν να μην συνεχίσουν. Οι πολιτικοί δεν τους άκουσαν και αποφάσισαν να συνεχίσουν πίσω από κλειστές πόρτες. Πρέπει να εξηγούμε και να υπάρχει στήριξη των λαών. Αυτό που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι τυχαίο. Ο βρετανικός λαός εκφράστηκε, είπε δεν θέλω μία Ευρώπη που ζητεί θυσίες και δεν αποφέρει τίποτα».

20:15 «Να στηρίζουμε την κοινωνική και φορολογική σύγκλιση. Μόνο αν δεν υπάρχουν οι διαφορές θα ξαναβρούμε τη σύγκλιση. Με συγκεκριμένες προτάσεις θα πρέπει να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή κυριαρχία. Όχι για τις προηγούμενες γενιές αλλά για τους νέους. Εμείς που σήμερα έχουμε αξιώματα δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να μην κάνουμε τίποτα. Ποια θα είναι η Ευρώπη σε 10 χρόνια. Θα ήθελα όλοι εσείς να μπορείτε να επιλέξετε το μέλλον σας. Να έχετε την πολυτέλεια της επιλογής που είχαμε κι εμείς. Όλα αυτά που ζήσαμε την τελευταία 10ετία δεν είναι στο ύψος μας. Τι δίνουμε στους νέους Έλληνες; Λιτότητα και ανεργία. Τους είχαμε υποσχεθεί ότι θα ζήσουν εξίσου καλά και στην Ελλάδα και όχι μόνο αν φύγουν στη Γερμανία και τη Γαλλία».

20:15 «Tι δίνουμε στους νέους της Ελλάδας εδώ και 10 χρόνια; Λιτότητα και ανεργία».

20:12 «Πολλές φορές στην Ευρώπη είπαμε ψέματα. Είπαμε ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει χωρίς μεταρρυθμίσεις και αλλαγές. Ποιος πλήρωσε τα ψέματα; Ο ελληνικός λαός και όχι αυτά που τα είπαν. Έχουμε ρήγματα στον κοινωνικό ιστό γιατί χάσαμε τον άξονα στον οποίο λειτουργούσαμε. Ένα είδος εμφυλίου πολέμου. Προτιμήσαμε να επιμένουμε στις προδοσίες και στις διαφορές. Πώς μπορεί η Ευρώπη να γίνει μία δύναμη που θα προασπίζεται τις αξίες μας έναντι αυταρχικών καθεστώτων; Να συνδυάσουμε την αλληλεγγύη και την υπευθυνότητα».

20:09 «Ξέρω μεγάλες χώρες που είναι υπέρ τις ανάπτυξης και του καπιταλισμού έχουν όμως μικρότερη μέριμνα για την κοινωνία. Αν εγκαταλείψουμε θα μας επιβληθούν κανόνες άλλων».

20:08 «Η ευρωπαϊκή κυριαρχία είναι αυτή που πρέπει να δείξουμε πίστη. Αν υποχωρήσουμε κάποιος άλλος θα πάρει τις αποφάσεις στη θέση μας».

20:07 «Με την Ευρώπη των νέων συμμαχιών θα εξαλείψουμε την τρομοκρατία. Οι τρομοκρατίες ένα πράγμα περιμένουν, να μικρύνουμε και να φοβηθούμε. Εν όψει όλων αυτών των απειλών θα πρέπει να υπερασπιστούμε την ευρωπαϊκή κυριαρχία».

20:06 «Οι προκλήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από τα κράτη και τα έθνη, κοιτάξτε την κλιματική αλλαγή, την οικονομική κρίση, τη μετανάστευση, την τρομοκρατία. Σήμερα όλα αμφισβητούνται. Απέναντι στις νέες απειλές και την οικονομική κρίση ποια είναι η προστασία; Είναι δυνατόν να προστατευτεί ένα κράτος μόνο του; Η σωστή κλίμακα για να προστατευτούμε είναι η Ευρώπη».

20:05 «Επανάκτηση της κυριαρχίας. Αυτό θεωρώ προτεραιότητα. Θέλω να διαλέξουμε τους τρόπους που θα οικοδομήσουμε το μέλλον. Η εθνική κυριαρχία δεν θα πρέπει να είναι μόνο όργανο στα χέρια αυτών που θέλουν να πολεμήσουν την Ευρώπη. Η πραγματική εθνική κυριαρχία πρέπει να οικοδομηθεί μέσα στην Ευρώπη. Που μας επιτρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας».

20:03 «Οι ιδρυτές δημιούργησαν έναν χώρο ειρήνης και ελευθερίας. Η Ευρώπη είναι μία μοναδική εναλλακτική λύση. Αν συνεχίσουμε να εθελοτυφλούμε θα είμαστε η γενιά που θα αναλάβει την ευθύνη του θανάτου της Ευρώπης. Η άλλη λύση που θέλω να σας προτείνω είναι η ανάκαμψη που θα στηρίζεται σε αυστηρή κριτική. Πρέπει να τη βελτιώσουμε να την ξαναδημιουργήσουμε. Όχι τεχνοκρατία, όχι γραφειοκρατία. Πρέπει να ξαναβρούμε την ελπίδα».

20:01 «Η παλαιά τάξη σιγά σιγά διαλύεται. Κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η νέα τάξη. Σε αυτόν τον κόσμο με νέες απειλές και κινδύνους. Χώρες που θεωρούσαμε κυρίαρχες υποχωρούν και νέες εμφανίζονται. Συνεχίζουμε στην Ευρώπη να ζούμε σε ασφαλές λιμάνι που μιλάμε για ελευθερία και δικαιοσύνη. Ο κόσμος χρειάζεται την Ευρώπη. Το να σχεδιάσουμε το τέλος της θα ήταν αυτοκτονία. Θα πρέπει να βρούμε τη δύναμη να επανεκκινήσουμε την Ευρώπη».

20:00 (Μιλάει στα Ελληνικά) «Πριν από 2.500 χρόνια οι Ελληνες επινόησαν τη Δημοκρατία. Είναι πολύ μεγάλο προνόμιο να μιλώ εδώ. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα».

(συνεχίζει στα Γαλλικά) «Ευχαριστώ που μου επιτρέπεται να πάρω τον λόγο εδώ. Θα ήθελα να εκφράσω τη συμπαράσταση στους συμπολίτες μου που υποφέρουν από τον τυφώνα.

Λίγα είναι τα έθνη που έχουν τόσο βαθιά ενσωματώσει τον πολιτισμό τους. Είναι αξίες που έχουν δημιουργήσει την Ευρώπη. Είναι σημαντικό ότι βρισκόμαστε σήμερα εδώ. Θα ήθελα να ακούσω τον χώρο που βρισκόμαστε. Εδώ η πόλη της Αθήνας δημιούργησε τη νέα της πορεία. Τι έχουμε κάνει εμείς οι Ευρωπαίοι με τη δική μας κυριαρχία; Εδώ οι Αθηναίοι πήραν το ρίσκο να αναθέσουν την ευθύνη των αποφάσεων στους πολλούς. Τι κάναμε εμείς οι Ευρωπαίοι για τη Δημοκρατία; Έλεγε ο Περικλής τις σχέσεις μας με την πολιτεία τις διέπει η ελευθερία και δεν πρέπει να υπάρχει καχυποψία στις καθημερινές μας σχέσεις. Θέλω να σας μιλήσω με τη γλώσσα της αλήθειας. Στην Ευρώπη σήμερα η εμπιστοσύνη απειλείται. Η ελληνική κρίση αφορά την Ευρώπη. Είναι μία αποτυχία της Ευρώπης. Πρέπει να εγκαταλείψουμε αυτή τη μάχη; Πρέπει να υποχωρήσουμε και να περνάμε από τη μία κρίση στην άλλη; Αυτό θα ήταν διπλό λάθος. Η Ευρώπη οικοδομήθηκε ξεπερνώντας πολέμους. Η Ευρώπη ήταν και είναι μεταμόρφωση. Αυτοί που θέλουν να την εγκλωβίσουν σε μία άκαμπτη ταυτότητα δεν γνωρίζουν».

19:58 Μιλώντας στα ελληνικά ξεκίνησε την ομιλία του στον Λόφο της Πνύκας ο Εμανουέλ Μακρόν!

19:33 Στον Λόφο της Πνύκας με φόντο την Ακρόπολη συνεχίζεται το πρόγραμμα της επίσκεψης του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα. Ο γάλλος πρόεδρος χαιρέτησε τους αρχηγούς των ελληνικών κομμάτων (Κυριάκο Μητσοτάκη, Φώφη Γεννηματά, Σταύρο Θεοδωράκη, ενώ απουσίαζε ο Πάνος Καμμένος που είναι στο Ταλίν). Tη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο Τάσος Κουράκης, αντιπρόεδρος του Σώματος, καθώς ο Νίκος Βούτσης έλαβε μόλις χθες εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Τον Μακρόν προλόγισε στον Λόφο της Πνύκας ο Αλέξης Τσίπρας. «Χρειαζόμαστε περισσότερο δημοκρατική Ευρώπη. Γι’ αυτό το λόγο είναι αναγκαίος ο εκδημοκρατισμός της Ευρωζώνης» τόνισε ο Πρωθυπουργός. «Μόνο στηριγμένη στους πολίτες της εργασίας και της δημιουργίας θα μπορέσει η Ευρώπη να παίξει το ρόλο που επιβάλλουν οι σημερινές συνθήκες. Σήμερα στην Ευρωζώνη έχουμε την ανισορροπία χωρίς την αντιστάθμιση για την εξισορρόπηση. Έχουμε κανόνες που δυστυχώς δεν ισχύουν για όλους. Πρέπει και μπορούμε να τολμήσουμε βήματα πολιτικής εμβάθυνσης και στην κοινωνική πολιτική. Πρέπει και μπορούμε να δώσουμε την ειρηνική μάχη για να αλλάξουμε την Ευρώπη. Αξίζει το κόπο να αγωνιστούμε για να το πετύχουμε» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

2017-09-07T164538Z_1249011966_UP1ED971AK19E_RTRMADP_3_GREECE-FRANCE
Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του με φόντο τον Ιερό Βράχο – και τις κεραίες του Υμηττού (Reuters)

19:20 Ηandelsblatt: «H Eλλάδα και η Γαλλία έχουν παραδοσιακά καλές σχέσεις, οι οποίες τώρα με την επίσκεψη του γάλλου προέδρου αναζωογονούνται. Η Γερμανία θα μπορούσε να περιθωριοποιηθεί σε σημαντικά θέματα. Ο πρόεδρος Μακρόν προετοιμάζει τον δρόμο για επενδύσεις γαλλικών εταιρειών, ενώ ο έλληνας πρωθυπουργός ελπίζει στην υποστήριξη της Γαλλίας στο θέμα του χρέους, μια κατάσταση win-win από την επίσκεψη Μακρόν στην Ακρόπολη», γράφει σε μακροσκελή ανταπόκρισή της από την Αθήνα, η γερμανική εφημερίδα.

18:55 Στην αποκάλυψη ότι μόλις το βράδυ της Τετάρτης πήρε την απόφαση να μην ακυρώσει τελικά την επίσκεψή του στην Αθήνα, λόγω των βιβλικών καταστροφών που υπέστησαν γαλλικά υπερπόντια εδάφη στην Καραϊβική από τον κυκλώνα Ιρμα, προχώρησε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στο Μαξίμου. Μάλιστα ανήρτησε στο twitter φωτογραφία του να επικοινωνεί από την Αθήνα με το Παρίσι για την κατάσταση στον Αγιο Μαρτίνο και στη Γουαδελούπη. «Θα επιστρέψω το συντομότερο δυνατόν» ανέφερε.

18:51 «Στηρίζουμε την ανάπτυξη που επιστρέφει στην Ελλάδα», ήταν η φράση-κλειδί του Εμανουέλ Μακρόν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου. Ο γάλλος πρόεδρος έκανε εκτενή αναφορά στη γαλλική παρουσία στη χώρα μας: επί παραδείγματι αύριο, Παρασκευή θα ενισχυθεί η Τράπεζα Επενδύσεων από την αντίστοιχη γαλλική, η συνεργασία στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης κ.α. Δύο φορές ο Μακρόν αναφέρθηκε στον ρόλο του ΔΝΤ στην ελληνική κρίση: αφού εξέφρασε τη διαφωνία του με την επιτήρηση σε ευρωπαϊκά προγράμματα από το διεθνή αυτό οργανισμό, ζήτησε η παρουσία του να είναι καλή τη πίστει και χωρίς νέους όρους.

238054

18:44 «Η ελληνική κρίση ήταν από την αρχή για μένα ευρωπαϊκή κρίση», τόνισε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Αλέξη Τσίπρα. Υπογραμμίζοντας την ελληνική ανάκαμψη, επανέλαβε την εμπιστοσύνη του προς τη χώρα μας, ενώ αναφέρθηκε σε μια τριπλή δέσμευση:

-Της Ελλάδας, να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις.
-Του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, να μην προβάλει νέους όρους στο πρόγραμμα.
-Του Eurogroup, να πάρει μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Επιπλέον, ο γάλλος πρόεδρος έκανε εκτενή αναφορά στις γαλλικές επενδύσεις και συμφωνίες, για να καταλήξει μετά την ερώτηση που δέχθηκε από συμπατριώτη του δημοσιογράφο: Το μέλλον της Ευρώπης κρίνεται εν μέρει και εδώ (στην Ελλάδα), εξάλλου η Γαλλία δεν εγκατέλειψε την Ελλάδα στην εποχή της κρίσης.

18:40 «Η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση θα σημάνει και το τέλος της κρίσης για την Ευρώπη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ευχαρίστησε τη Γαλλία για την στήριξη της και πρόσθεσε πως η δοκιμαστική έξοδος της χώρας στις αγορές μας γεμίζει αισιοδοξία. «Συμφωνήσαμε με τον γάλλο πρόεδρο να συνεργαστούμε και στο θέμα των επενδύσεων» είπε ο κ. Τσίπρας, καλωσορίζοντας τους επιχειρηματίες που συνοδεύουν τον Μακρόν και τη συμφωνία για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Αμυντική βιομηχανία και ενέργεια, είναι ακόμα δυο επίπεδα συνεργασιών των δυο χωρών, τόνισε ο Πρωθυπουργός.

18:33 «Οταν η κυβέρνηση υποδέχεται έναν πρόεδρο, που στην ίδια του τη χώρα έχει εξαπολύσει τη μεγαλύτερη αντεργατική επίθεση των τελευταίων ετών και μάλιστα χωρίς μνημόνιο, τότε ο καθένας καταλαβαίνει ότι αυτή η επίσκεψη όχι μόνο δεν φέρνει τίποτα θετικό για τον ελληνικό λαό, αλλά αποδεικνύει και τις αντιλαϊκές προθέσεις της ίδιας της κυβέρνησης, τις οποίες ο Μακρόν έσπευσε να χαιρετίσει» ανέφερε σχόλιο του ΚΚΕ«Ο κ. Μακρόν έρχεται στην Ελλάδα για μπίζνες, ως εκπρόσωπος των γαλλικών επιχειρηματικών ομίλων, που άλλωστε τον συνοδεύουν και που για να επενδύσουν στη χώρα μας θα ζητήσουν την ίδια εργασιακή ζούγκλα που ζητάνε και για τους γάλλους εργαζόμενους».

18:11 Το μήνυμα του Σταύρου Θεοδωράκη στο facebook με αφορμή την επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα:

18:10 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα – Μακρόν στο Μαξίμου και ξεκίνησε η κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο πολιτικών

17:45 «Με τον Αλέξη Τσίπρα στραφήκαμε στο μέλλον. Η Ευρώπη και η Ευρωζώνη χρειάζονται μεταρρυθμίσεις. Είναι σε εμάς να τις δρομολογήσουμε σωστά» το μήνυμα του γάλλου προέδρου στο twitter.

17:01 Η Μπέτυ Μπαζιάνα και η Μπριζίτ Μακρόν ξεναγήθηκαν στους χώρους του Κέντρου Πολιτισμού «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος». «Είναι ένας φανταστικός χώρος, είμαι πολύ χαρούμενη που είμαι εδώ. Είναι η πρώτη μου φορά στην Αθήνα» είπε η κυρία Μακρόν.

Ακολούθησε επίσκεψη της Πρώτης Κυρίας της Γαλλίας στην Ακρόπολη, πάντα συνοδευόμενη από τη σύντροφο του κ. Τσίπρα.

acropoliss
Η Μπέτυ Μπαζιάνα συνοδεύει την Μπριζίτ Μακρόν στην Ακρόπολη

15:50 Εμ. Μακρόν: «Προσβλέπω στις επαφές και συζητήσεις. Πρέπει να μιλήσουμε, επιτέλους και για το μέλλον και πώς θα βγούμε όλοι από την κρίση. Είμαι πολύ ευτυχής που βρίσκομαι στην Ελλάδα».

2017-09-07T134147Z_5422045_UP1ED97121M8M_RTRMADP_3_GREECE-FRANCE
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου / Reuters

15:47 Αλ. Τσίπρας: «Θέλω να σε ευχαριστήσω που βρίσκεσαι εδώ, παρότι η σκέψη όλων βρίσκεται στην καταστροφή από τον Τυφώνα. Να επιτευχθούν οι στόχοι που έχεις θέσει για τη θητεία σου αλλά και την αναγέννηση της Ευρώπης».

15:45 Αλ. Τσίπρας: «Ας μην ξεχνάμε ότι η ελληνική κρίση ήταν ταυτόχρονα και ευρωπαϊκή κρίση. Η έξοδος από την κρίση θα σηματοδοτήσει το οριστικό τέλος της κρίσης για την Ευρώπη».

15:45 Αλ. Τσίπρας: «Πιστεύω ότι η σημερινή επίσκεψη μπορεί να αποτελέσει σημαντικό ορόσημο τόσο για τις ελληνογαλλικές σχέσεις όσο και για τις αναγκαίες τομές που πρέπει να σχεδιάσουμε για να βγει οριστικά η Ευρώπη από τη σημερινή κρίση».

237995
Σε εγκάρδιο κλίμα η συνάντηση των δύο ηγετών/ INTIMEnews

15:44 Αλ. Τσίπρας: «Πιστεύω ότι δεν θα μπορούσαμε να διαλέξουμε πιο συμβολικό τόπο από την Πνύκα για να διατυπώσουμε το όραμά μας για τις αναγκαίες αλλαγές για να ξανακάνουμε πιο ελκυστική την Ευρώπη».

2017-09-07T125141Z_144879041_UP1ED970ZQ488_RTRMADP_3_GREECE-FRANCE
Ο Αλέξης Τσίπρας καλωσορίζει τον Εμανουέλ Μακρόν στο πρωθυπουργικό μέγαρο (REUTERS/Alkis Konstantinidis)

15:40 Ο γάλλος πρόεδρος μεταβαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου για τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

14.38 Εμ. Μακρόν: «Η ιδέα ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου είναι καλή, θα πρέπει αν προκύψει μία παρόμοια κρίση όπως της Ελλάδας να μπορεί να ξεπεραστεί. Χρειάζεται θάρρος η Ευρωζώνη και κοινή φιλοδοξία».

14:37 Εμ. Μακρόν: «Χρειάζεται να ξαναείμαστε φιλόδοξοι. Δεν μπορεί να προχωρήσει η Ευρώπη αν κάποιοι αμφισβητούν τις βασικές αρχές. Θα πρέπει αν δείξουμε τόλμη προασπιζόμενοι τις αρχές μας. Περισσότερη κοινωνική Ευρώπη. Χρειαζόμαστε ισχύ με τα ευρωπαϊκά κοινωνικά κεκτημένα. Η Ευρώπη που συνεχίζει την καταστροφή των κεκτημένων δικαιωμάτων να μην οδηγήσει στον χαμό. Θα υποβάλω προτάσεις για να επανέλθει η εμπιστοσύνη».

237933
Η χειραψία των δύο προέδρων (ΙΝΤΙΜΕΝΕWS)

14:37 Εμ. Μακρόν: «Η Ευρώπη σήμερα είναι ισχυρή από διπλωματική άποψη και θα πρέπει να ενισχύσουμε και την ασφάλεια. Χρειαζόμαστε προώθηση της συνεργασίας και να μην επαναλάβουμε τα σφάλματα των προηγούμενων ετών. Τις επομενες εβδομάδες θα αναλάβω πρωτοβουλία, ξέρω ότι θα είστε στο πλευρό μας. Ο εσωτερικός εμφύλιος πόλεμος, οι διαφορές των λαών θα πρέπει να ξεπεραστούν, η αλληλεγγύη είναι προϋπόθεση. Χρειαζόμαστε πιο ολοκληρωμένη Ευρώπη. Έναν κοινό υπουργό Οικονομικών και περισσότερη ευρωπαϊκή φιλοδοξία».

14:36: Ο γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι στην επίσκεψή του συνοδεύεται από μια μεγάλη ομάδα επιχειρηματιών και επενδυτών που ενδιαφέρονται για τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα. Χαιρέτισε ξεχωριστά τις μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης, τόνισε ωστόσο την ανάγκη να υπάρξει συλλογική δέσμευση για τη συνέχισή τους. Αναγνώρισε το ακριβό τίμημα που έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός, λέγοντας πως οι Ευρωπαίοι πρέπει να δείξουν αλληλεγγύη.

14.35 Εμ. Μακρόν: «Η Γαλλία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό σας γιατί η Ευρώπη οικοδομήθηκε με συνεχείς μεταμορφώσεις και μία σταθερή φιλοδοξία. Πάντα προχώρησε με περισσότερες φιλοδοξίες. Οι μεταρρυθμίσεις που έχετε θεσπίσει δεν θα πρέπει να ξεχαστούν. Ο Πρωθυπουργός σας πάντα ήθελε να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη, ενώ υπήρχαν πιέσεις για το αντίθετο».

14:33 Οι δηλώσεις του Προκόπη Παυλόπουλου και του Εμανουέλ Μακρόν στο Προεδρικό Μέγαρο

14:30 Εμανουέλ Μακρόν: «Σας ευχαριστω πολύ κ. Πρόεδρε για τα θερμά σας λόγια. Από χθές η Γαλλία θρηνεί μετά τον τυφώνα (…) και να σας ευχαριστήσω για τα λόγια σας και για άλλες χώρες που έχουν πληγεί, πολλοί λαοί είναι θύματα αυτής της φυσικής καταστροφής» δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Προεδρικό. Ο Μακρόν είπε ότι προτεραιότητα για τη χώρα του αποτελούν δράσεις για την καταπολέμιση της κλιματικής αλλαγής.

2017-09-07T114438Z_1622274823_UP1ED970WMD7C_RTRMADP_3_GREECE-FRANCE
Ο Εμανουέλ Μακρόν στην ομιλία του. Υπό το βλέμμα της Μπριζίτ (Reuters)

«Ολη η κυβέρνησή μου και οι υπουργοί της Γαλλίας θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, και θέλω να συγχαρώ την κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις. Έγιναν πολλές θυσίες από τους Ελληνες» τόνισε.

14:25:  Η Ελλάδα θα εκπληρώσει, στο ακέραιο, τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι και οι εταίροι πρέπει να πράξουν αυτό που τους αναλογεί, ιδίως σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.

14:25 «Σας καλωσορίζω στην Αθήνα ως συνεχιστή, από την πλευρά της Γαλλίας, της μακράς και ειλικρινούς φιλίας και στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας, των οποίων αρχικοί -για να μην αδικώ άλλες προσωπικότητες στην συνέχεια- ιστορικοί σταθμοί υπήρξαν οι δεσμοί που οικοδόμησαν ο στρατηγός Ντε Γκωλ και ο Βαλερύ Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή» ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για να συμπληρώσει: «Για μίαν ακόμη φορά θέλω, εκ μέρους του ελληνικού λαού, να σας εκφράσω τις θερμές μας ευχαριστίες για το ότι η Γαλλία -ο προκάτοχός σας κ. Ολάντ αλλά και εσείς προσωπικώς, ως αρμόδιος υπουργός τότε- διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο ως προς την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη».

2017-09-07T115041Z_1856739405_UP1ED970WWG7G_RTRMADP_3_GREECE-FRANCE
Οι δύο πρόεδροι στις κοινές τους δηλώσεις (Reuters)

Ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε τη συμπαράσταση της Ελλάδας προς τη Γαλλία για τις καταστροφές που υπέστησαν εδάφη της στην Καραϊβική από τον κυκλώνα Ιρμα. Και επίσης αναφέρθηκε στο ζήτημα του χρέους: «Ως προς την Ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας, διευκρινίζω μόνο τούτο: Η Ελλάδα θα εκπληρώσει, στο ακέραιο, τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. Στο πλαίσιο, όμως, της ευρωπαϊκής έννομης τάξης αλλά και του ευρωπαϊκού πολιτισμού, και στη βάση του κανόνα pacta sunt servanda, έχουμε την πεποίθηση ότι και οι εταίροι μας θα πράξουν αυτό που τους αναλογεί, ιδίως σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους» επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος.

14:19 Η παρασημοφόρηση του Μακρόν.

2017-09-07T114754Z_2054096996_UP1ED970WRT7E_RTRMADP_3_GREECE-FRANCE
Ο Προκόπης Παυλόπουλος παρασημοφορεί τον γάλλο ομόλογό του (Reuters)

Ο πρόεδρος της Γαλλίας παρασημοφορήθηκε με το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Σωτήρος, από τον Προκόπη Παυλόπουλο. «Σας απονέμω την ανώτατη διάκριση του ελληνικού κράτους ως αναγνώριση όλων εκείνων τα οποία, είμαι βέβαιος, θα πράξετε τόσο για τη συνέχιση των εξαιρετικών σχέσεων των δύο χωρών μας, όσο και για τη διασφάλιση (mettre «en marche») της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» είπε ο κ. Παυλόπουλος, χρησιμοποιώντας τη φράση «mettre en marche» – ένα λογοπαίγνιο με το κίνημα του Μακρόν.

14:09 Οι Μακρόν στο Προεδρικό

20170907112741__mg_35551504780132
Προκόπης Παυλόπουλος, Εμανουέλ και Μπριζίτ Μακρόν και Βλασία Παυλοπούλου στον περίβολο του Προεδρικού (SOOC)

14:00 Πιτσιόρλας, Κατρούγκαλος, Τσακαλώτος, Παπαδημητρίου περιμένουν στην Ηρώδου Αττικού τον γάλλο πρόεδρο και τη σύζυγό του

237846
H αντιπροσωπεία των υπουργών αναμένει τον γάλλο πρόεδρο (INTIMENEWS)

13:40 Ο Εμανουέλ Μακρόν στον Αγνωστο Στρατιώτη. Ο πρόεδρος της Γαλλίας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο και στη συνέχεια μετέβη μαζί με τη σύζυγό του Μπριζίτ και τα υπόλοιπα μέλη της γαλλικής αντιπροσωπείας στο  Προεδρικό Μέγαρο, όπου τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος μαζί με τη σύζυγό του Βλασία Παυλοπούλου.

237881

12.59 Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υποδέχεται τον πρόεδρο της Γαλλίας και τη σύζυγό του Μπριζίτ. Οι μοναδικές εικόνες είναι από τη δημόσια τηλεόραση, καθώς δεν επιτράπηκε η πρόσβαση στους φωτογράφους.

macron-aeroplano-5

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, καλωσορίζοντας τον γάλλο ηγέτη, ο υπουργός Επικρατείας μετέφερε τη θλίψη και την αλληλεγγύη της ελληνικής κυβέρνησης για τα θύματα του τυφώνα που έπληξε τον Άγιο Μαρτίνο. «Η Ελλάδα σας συμπαραστέκεται σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», σημείωσε χαρακτηριστικά.

macron-aeroplano-9

 

Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας θα αναχωρήσει από την Αθήνα το απόγευμα της Παρασκευής στις 16.00.

Το πρόγραμμα της επίσκεψής του την Παρασκευή έχει αναλυτικά ως εξής:

10.00-11.15: Συνάντηση εργασίας στρογγυλής τραπέζης επικεφαλής Ελληνικών και Γαλλικής επιχειρήσεων, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Γαλλικής και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας (Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος»).
11.45-12.00: Επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και της συζύγου του στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή (Οδός Διδότου 6). Παρουσίαση σε μορφή 3D των αρχαιολογικών ανασκαφών στη Δήλο.
12.00-13.15: Δεξίωση προς τιμήν της Γαλλικής κοινότητας από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας.
13.30-14.45: Γεύμα του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και της συζύγου του με Έλληνες και Γάλλους καλλιτέχνες και διανοούμενους (Γαλλικό Ινστιτούτο).
14.45-15.15: Συνάντηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας με εκπροσώπους Ελληνικών και Γαλλικών ΜΜΕ.
15.15: Αναχώρηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας, με αυτοκινητοπομπή, για το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
16.00: Αναχώρηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και της συζύγου του από την Αθήνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...