407
Aνεμογεννήτριες όπως αυτές που αξιοποιεί η Γερμανία | REUTERS/Regis Duvignau

Στη Γερμανία καις ρεύμα και πληρώνεσαι!

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2016, 13:59
Aνεμογεννήτριες όπως αυτές που αξιοποιεί η Γερμανία
|REUTERS/Regis Duvignau

Στη Γερμανία καις ρεύμα και πληρώνεσαι!

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2016, 13:59

Την περασμένη Κυριακή 8 Μαΐου οι Γερμανοί -για την ακρίβεια οι επαγγελματίες και οι βιομηχανίες- κέρδισαν μερικά ευρώ από τον λογαριασμό του ηλεκτρικού τους και αυτόν δεν οφείλεται σε λάθος ή σε ένα αναπάντεχο δωράκι από την εταιρεία τους.

Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής του γερμανικού κράτους να βασιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο, και μακροπρόθεσμα αποκλειστικά, στις εναλλακτικές, καθαρές πηγές ενέργειας – και στην καλοκαιρία της περασμένης Κυριακής, βεβαίως.

Το μεσημέρι εκείνης της ημέρας, όπως σημειώνει το Quartz, η λιακάδα και το αεράκι, όπως και τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια και η παραγωγή από τη βιομάζα, συνείσφεραν γύρω στις 13:00 το 87% της ενέργειας που χρειαζόταν η χώρα (συγκεκριμένα 55 από τα 63 GW ).

Για κάποιες ώρες οι τιμές του ρεύματος ήταν αρνητικές, άρα οι καταναλωτές στην ουσία πληρώνονταν. Το γράφημα που συμπληρώνει την είδηση δείχνει μάλιστα ότι για λίγο η τιμή ανά MWh (μεγαβατώρα) είχε πέσει στα -120 ευρώ.

screenshot-2016-05-10-09-42-43
Οι τιμές που πληρώνουν οι Γερμανοί για την ενέργεια, η παραγωγή της και η κατανάλωσή της

Ολα αυτά είναι μια μικρή επανάσταση για μια χώρα που ως τώρα βασιζόταν σε πολύ μεγάλο βαθμό  στην πυρηνική ενέργεια και είναι μόνο η αρχή.

Το φιλόδοξο σχέδιο για την αντικατάσταση των αντιδραστήρων μέσα σε δύο δεκαετίες δεν φαίνεται ούτε τόσο φιλόδοξο ή τόσο δύσκολο ακούγεται. Ούτε πια και ο στόχος για παραγωγή ενέργειας κατά 100% από ανανεώσιμες πηγές ως το 2050 (διαβάστε εδώ περισσότερα). Πέρυσι, η Γερμανία είχε πετύχει να έχει κατά μέσο όρο το 33% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ποσό που θα μεγαλώνει κάθε χρόνο όσο θα μπαίνουν στο δίκτυο νέες ανεμογεννήτριες. Το ανώτατο σε μία ημέρα έφτασε το 78% από καθαρές πηγές.

Η γειτονική –και αρκετά μικρότερη φυσικά- Δανία παράγει πια τόσο ενέργεια από τον άνεμο που την εξάγει στη Γερμανία και τη Σουηδία. Πρωτοπόρες σε αυτό και η κάτω Αυστρία, το μεγαλύτερο κρατίδιο της Αυστρίας, η Νορβηγία και η Ισλανδία με την άφθονη γεωθερμική ενέργεια .

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτές οι χώρες. Δείτε παρακάτω το γράφημα και θα καταλάβετε ποιοι είναι οι πρωτοπόροι. Ακόμη και χώρες που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με την Ελλάδα (π.χ. Πορτογαλία) έχουν κάνει άλματα προς το μέλλον, την ώρα που εμείς συνεχίζουμε να τρέφουμε ιδιαίτερη… αγάπη στον λιγνίτη.

Το βασικότερο εμπόδιο του Βερολίνου αν μπορεί κανένας να το πει έτσι, είναι ο πολύ μεγάλος πληθυσμός της χώρας και η ενεργοβόρα βαριά βιομηχανία της, έχει όμως τους φυσικούς πόρους να στηρίξει την ηλεκτροδότηση.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...