473
Τηλεοπτικά συνεργεία έξω από το ΣτΕ κατά τη συζήτηση της υπόθεσης | Lefteris Partsalis / SOOC

Στη δημοσιότητα η απόφαση του ΣτΕ για τον «νόμο Παππά»

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2017, 11:19
Τηλεοπτικά συνεργεία έξω από το ΣτΕ κατά τη συζήτηση της υπόθεσης | Lefteris Partsalis / SOOC

Στη δημοσιότητα η απόφαση του ΣτΕ για τον «νόμο Παππά»

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2017, 11:19

Περίπου τρεις μήνες μετά την ανακοίνωσή της, ύστερα από περιπετειώδη διαδικασία, στη δημοσιότητα δόθηκε την Παρασκευή η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες.

Με την απόφαση κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος που έδωσε στον πρώην υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά την αρμοδιότητα να διενεργήσει διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες και να παρακάμψει με αυτόν τον τρόπο το ΕΣΡ.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει τηλεοπτικοί σταθμοί κατά του νόμου. Το Συμβούλιο έκρινε με ψήφους 14 έναντι 11 ότι «αντίκεινται στο άρθρο 15 του Συντάγματος οι διατάξεις του εν λόγω νόμου (4339 του 2015 άρθρο 2 παράγραφος 2) με τις οποίες ανατέθηκαν στον υπουργό οι αρμοδιότητες για τη διαγωνιστική διαδικασία».

Επίσης ακυρώθηκε η απόφαση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης για την σύσταση πενταμελούς επιτροπής για τη διενέργεια του διαγωνισμού.

Στην απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται στο ότι το ΕΣΡ συμπράττει στη θέσπιση όρων και προϋποθέσεων για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών ενώ τονίζεται ρητά ότι έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για την διεξαγωγή της διαγωνιστικής διαδικασίας και της ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

Για τους σταθμούς που προσέφυγαν σε αυτό, το Συμβούλιο αναφέρει ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν έννομο συμφέρον, ασχέτως αν λειτουργούν παράνομα ή νόμιμα, και μπορούν να προσφύγουν προσβάλλοντας κανονιστικές πράξεις.

Οι δικαστές που μειοψήφησαν (και θεωρούν ότι ο νόμος ήταν συνταγματικός) θεωρούν ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν λειτουργούν νόμιμα, έχουν τη δυνατότητα να μετέχουν στο διαγωνισμό, αλλά όχι να προσβάλλουν δικαστικά υπουργικές αποφάσεις.

Η απόφαση δόθηκε στη δημοσιότητα από τον πρόεδρο του Δικαστηρίου Νίκο Σακελλαρίου, ενώ είχε συνταχτεί από τον σύμβουλο Επικρατείας και εισηγητή της υπόθεσης στην Ολομέλεια Γιώργο Παπαγεωργίου. Το πλήρες σκεπτικό της απόφασης αναμένεται να γίνει γνωστό μέσα στην ημέρα.

Η απόφαση του δικαστηρίου ακύρωσε την διαδικασία χορήγησης των τεσσάρων αδειών που είχε γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου με τελικούς υπερθεματιστές τον Ant1, τον Σκάι και δύο εταιρείες υπό τον Βαγγέλη Μαρινάκη και Ιβάν Σαββίδη αντίστοιχα.

Μετά τη δημοσίευση του σκεπτικού το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο έχει συγκροτηθεί,  θα ξεκινήσει το προσεχές διάστημα νέο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Να σημειωθεί τέλος ότι εκκρεμούν άλλες τρεις αποφάσεις του ΣτΕ για την τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού (που ήταν 3 εκατομμύρια ευρώ) καθώς και για άλλα σημαντικά θέματα, όπως ο ελάχιστος προβλεπόμενος αριθμός προσωπικού για κάθε κανάλι.

Δήλωση του Νίκου Παππά

Σχετικά με την εξέλιξη, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς σε δήλωσή του τονίζει ότι «το δημόσιο συμφέρον επιτάσσει γρήγορη αδειοδότηση και τέλος στη δωρεάν εκπομπή των καναλιών, καθώς αυτό απαιτεί η κοινωνία» και επισημαίνει ότι «κυβέρνηση, κόμματα και ανεξάρτητη αρχή πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».

Επισημαίνει ακόμη ότι το Ανώτατο Δικαστήριο «θεωρεί: α) αναγκαία τη γρήγορη επανάληψη του διαγωνισμού κατ’ εφαρμογή του νόμου 4339/15 -άρα όσοι μιλούσαν περί “αντισυνταγματικού νόμου Παππά” ας το ξανασκεφτούν. β) Παράνομη τη μέχρι σήμερα λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών -ας το σκεφτούν όσοι έλεγαν ότι δεν χρειάζονται άδειες. γ) Σπάνιο πόρο του Δημοσίου τις τηλεοπτικές συχνότητες -ας το σκεφτούν όσοι έλεγαν ότι οι άδειες μπορούν να είναι άπειρες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...