703
| Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σταθάκης: «Εως αύριο θα εκδοθούν οι άδειες για την Ολυμπιάδα»

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2017, 10:03
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 13/09/2017, 13:55

Σταθάκης: «Εως αύριο θα εκδοθούν οι άδειες για την Ολυμπιάδα»

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2017, 10:03
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 13/09/2017, 13:55

Οι Σκουριές «κατέβηκαν» στην Αθήνα. Από νωρίς την Τετάρτη το υπουργείο Περιβάλλοντος στη Μεσογείων βρέθηκε υπό καθεστώς πολιορκίας από μια πολυάριθμη ομάδα μεταλλωρύχων από τη Χαλκιδική, οι οποίοι κατέβηκαν στην Αθήνα, αιφνιδιάζοντας την ΕΛ.ΑΣ. Μάλιστα κάποιοι από τους μεταλλωρύχους εισέβαλαν στο κτίριο απαιτώντας συνάντηση με τον Γιώργο Σταθάκη, αλλά όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά ο υπουργός δεν πηγαίνει τόσο νωρίς στο γραφείο του…

Οι μεταλλωρύχοι, που έφτασαν στην Αθήνα με τρία λεωφορεία, διαμαρτύρονται για την αναστολή της επένδυσης της Eldorado Gold στην Ελλάδα, εξαιτίας των κυβερνητικών παλινωδιών. Λίγο μετά τις 10 π.μ. ο κ. Σταθάκης δέχτηκε μια εξαμελή αντιπροσωπεία των εργαζομένων στα μεταλλεία της Ελληνικός Χρυσός. Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, σύμφωνα με τον υπουργό.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τους εργαζόμενους από τη Χαλκιδική, ο υπουργός Περιβάλλοντος ανέφερε ότι σήμερα Τετάρτη θα συνεδριάσει η ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για το θέμα, ενώ πρόσθεσε ότι η διαιτησία προβλέπεται να διαρκέσει τρεις μήνες.

Επισήμανε ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και κατέληξε σε κοινό πλαίσιο, ενώ είπε ότι, αν ζητηθεί συνάντηση και από την πλευρά της εταιρείας, θα πραγματοποιηθεί.

Επανέλαβε ότι σήμερα έως αύριο θα εκδοθούν όλες οι άδειες που απομένουν για την ολοκλήρωση της αδειοδότησης της Ολυμπιάδας, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να αρχίσει άμεσα η εκμετάλλευση του συγκεκριμένου μεταλλείου.

Η αδειοδότηση των Σκουριών που συνδέεται με το επίμαχο ζήτημα της μεταλλουργικής μεθόδου που θα χρησιμοποιηθεί εξαρτάται από το αποτέλεσμα της διαιτησίας. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης διασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας, κατέληξε ο υπουργός.

Ικανοποιημένη η Ελληνικός Χρυσός, αλλά «περιμένουμε τις άδειες»

Την ικανοποίησή της από τις δηλώσεις του υπουργού εξέφρασε η «Ελληνικός Χρυσός», επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι αναμένει άμεσα τις άδειες που εκκρεμούν.

«Είμαστε ικανοποιημένοι από τις δηλώσεις του υπουργού. Ωστόσο, δεν έχουμε λάβει ακόμα τις άδειες στα χέρια μας. Αναμένουμε τις άδειες που εκκρεμούν τόσο για την Ολυμπιάδα, όσο και για τις Σκουριές άμεσα» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, η οποία εκδόθηκε μετά από τη συνάντηση του υπουργού με εκπροσώπους των εργαζομένων.

239754
Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Εργαζόμενοι: «θα συνεχίσουμε τον αγώνα»

Από την πλευρά του, μετά την συνάντηση με τον υπουργό, ο πρόεδρος των εργαζομένων στις υπόγειες στοές των μεταλλείων Κασσάνδρας Χρήστος Ζαφειρούδας επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τον αγώνα «γιατί δεν έχουμε δικαιωθεί πλήρως».

Επισήμανε ότι «θα περιμένουμε να δικαιωθούμε, αλλιώς θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας».

Ο κ. Ζαφειρούδας τόνισε ότι η δέσμευση του υπουργού για αδειοδότηση της Ολυμπιάδας εν μέρει διασφαλίζει τη συνέχιση της δουλειάς, αλλά υπάρχει ακόμα η εκκρεμότητα των υπολοίπων αδειών των Σκουριών. «Ζητούμε λύση και αυτό για να συνεχίσουμε τη δουλειά μας», πρόσθεσε. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι »«είναι θέμα της εταιρείας το αν θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μετά τις 22 Σεπτεμβρίου» και πρόσθεσε πως τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί συνάντηση και με τη διοίκηση της εταιρείας «για να δούμε τι σκέφτεται και πώς θα πορευτεί από εδώ και πέρα».

«Εμείς παραμένουμε εδώ για να πάρουμε τις άδειες, περιμένουμε τις επόμενες ημέρες τη διαιτησία, περιμένουμε και τις αποφάσεις της εταιρείας για το τι μέλλει γενέσθαι με τους εργαζόμενους. Δεν θα πάψουμε να διεκδικούμε το αυτονόητο: δουλειά και μόνο δουλειά», κατέληξε ο κ. Ζαφειρούδας.

Κατάληψη στο υπουργείο

Στην είσοδο του υπουργείου, στην οδό Μεσογείων, είχαν παραταχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, αλλά γύρω στους 10 εργαζόμενοι κατάφεραν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να μπουν στα γραφεία. Παράλληλα ανήρτησαν και πανό. Μετά τον αιφνιδιασμό η αστυνομία απαγόρευσε την είσοδο στο κτίριο ακόμα και στους δημοσιογράφους, ενώ έγινε και χρήση χημικών κατά των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι είχαν ζητήσει συνάντηση με τον κ. Σταθάκη ή τον αν. υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελο και είχαν ξεκαθαρίσει πως δεν θα φύγουν αν δεν δοθούν οι σχετικές άδειες στην εταιρεία τους προκειμένου να μη χάσουν τη δουλειά τους.

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ ο πρόεδρος των εργαζομένων Χρήστος Ζαφειρούδας είπε ότι, παρά τα αιτήματα που έχουν καταθέσει, οι υπουργοί δεν τους έχουν δεχτεί. Πρόσθεσε ότι «ξέρουμε ότι οι άδειες είναι στο γραφείο του υπουργού και θα μείνουμε εδώ μέχρι να τις πάρουμε, πρέπει να το καταλάβει τώρα η κυβέρνηση».

Ανήγγειλε ακόμη και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

* Τη συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζομένων στα μεταλλεία Χαλκιδικής εκφράζει η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), σημειώνοντας ότι «η απόφαση για αναστολή της επενδυτικής δραστηριότητας της εταιρείας “Ελληνικός Χρυσός” έρχεται να διαψεύσει τα φαντασιακά αφηγήματα του πρωθυπουργού για στροφή στην επιχειρηματικότητα και την προσέλκυση επενδύσεων με κάθε τρόπο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...