303
Το νέο περιβάλλον στα εργασιακά αναμένεται να διεγείρει τη δράση των συνδικάτων | Menelaos Myrillas / SOOC

Τη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2017

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2016, 17:27
Το νέο περιβάλλον στα εργασιακά αναμένεται να διεγείρει τη δράση των συνδικάτων
|Menelaos Myrillas / SOOC

Τη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2017

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2016, 17:27

Στα χέρια της κυβέρνησης βρίσκεται το σχέδιο συμφωνίας που συνέταξαν οι εκπρόσωποι των θεσμών και σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, υπάρχουν ορισμένα ανοικτά ζητήματα, στα οποία συνεχίζονται οι τεχνικές διαπραγματεύσεις. Τα καλά νέα πάντως είναι ότι τη Δευτέρα θα κατατεθεί στη Βουλή ο προϋπολογισμός για το 2017 καθώς καλύφθηκε το δημοσιονομικό κενό των 50 εκατ. ευρώ που κατέγραφαν το πρωί της Κυριακής οι εκπρόσωποι των Θεσμών.

Οπως δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών,στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων, ο προϋπολογισμός θα κατατεθεί με την πρόβλεψη για πλήρη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης συνολικού ύψους 760 εκατ. ευρώ και με την πρόβλεψη πρωτογενούς πλεονάσματος λίγο πάνω από το 1,8% του ΑΕΠ «για λόγους ασφαλείας».

Αναφορικά με το 2018 το δημοσιονομικό κενό που βλέπουν οι θεσμοί παραμένει στα 600 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών το ζήτημα τίθεται σε διαπραγμάτευση, σε συνδυασμό με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων και τις παρεμβάσεις στο χρέος.

Συνάντηση Αχτσιόγλου με τους εκπροσώπους των Θεσμών για τα εργασιακά

Μεγαλύτερες διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές εντοπίζονται στα εργασιακά θέματα. Η συνάντηση της υπουργού Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου με τους εκπροσώπους των Θεσμών την Κυριακή κράτησε τέσσερις ώρες και αποδείχθηκε μάλλον άκαρπη καθώς η ίδια αρκέστηκε να δηλώσει: «Συνεχίζουμε».

Στη συνάντηση δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στο ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, το ΔΝΤ ζητά πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ενώ η ελληνική πλευρά αρνείται κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. Το υπουργείο προτείνει να υπάρχει προέγκριση των ομαδικών απολύσεων, θέμα για το οποίο σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που πρόκειται να εκδοθεί για την υπόθεση των ομαδικών απολύσεων στην ΑΓΕΤ Ηρακλής.

Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, οι πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι δεν έχει τεθεί ζήτημα για το ύψος του, αλλά για τον τρόπο καθορισμού του. Η ελληνική πλευρά τάσσεται υπέρ της επαναφοράς του στους κοινωνικούς εταίρους, ενώ οι θεσμοί, όπως επισημαίνουν οι πληροφορίες, έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους στο σημείο αυτό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...