685
Από αριστερά προς τα δεξιά: Ποκετίνο, Βενγκέρ, Μουρίνιο, Γκουαρντιόλα, Κλοπ, Κόντε | Protagon.gr

Η νέα χρυσή εποχή των προπονητών στην Αγγλία

Από αριστερά προς τα δεξιά: Ποκετίνο, Βενγκέρ, Μουρίνιο, Γκουαρντιόλα, Κλοπ, Κόντε
|Protagon.gr

Η νέα χρυσή εποχή των προπονητών στην Αγγλία

Ο Ζοσέ Μουρίνιο είναι εδώ και λίγη ώρα ο νέος προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ηταν τόσο προβλέψιμο όσο η καλοκαιρινή συναυλία του Αντώνη Ρέμου στο Nammos, στη Μύκονο. Οσο προβλέψιμο θα είναι και το ταξίδι πολλών ποδοσφαιρόφιλων στην Αγγλία την επόμενη χρονιά για να δουν ένα ματς.

Τα παραδοσιακά ντέρμπι του Μάντσεστερ (Γιουνάιτεντ-Σίτι), του Λονδίνου (Αρσεναλ-Τότεναμ) και κάπου εκεί ανάμεσα τα ματς της Τσέλσι και της Λίβερπουλ ήταν έτσι κι αλλιώς must για τον περισσότερο κόσμο που ασχολείται με την στρογγυλή θεά. Είναι, όμως, από τις λίγες φορές στην ιστορία –και σίγουρα η πρώτη εδώ και πολλές δεκαετίες- που τον πρώτο λόγο τον έχουν οι άνθρωποι που κάθονται στην άκρη του πάγκου και όχι οι παίκτες μέσα στο γρασίδι. Κι αυτό από μόνο του είναι επαρκής λόγος να ταξιδέψεις στο Νησί για να καταναλώσεις ένα έτσι κι αλλιώς ελκυστικό προϊόν. Τώρα, απλώς, θα είναι ακόμη πιο λαχταριστό.

  • Μουρίνιο στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
  • Γκουαρντιόλα στη Μάντσεστερ Σίτι
  • Κλοπ στη Λίβερπουλ
  • Κόντε στην Τσέλσι (έχει υπογράψει και αναλαμβάνει μετά το Euro)
  • Βενγκέρ στην Αρσεναλ
  • Ποκετίνο στην Τότεναμ (εξαιρετικές σεζόν και ασύλληπτα ελπιδοφόρος κόουτς για όσους δεν τον έχουν παρακολουθήσει)

είναι μερικοί μόνο από τους προπονητές που θα κοουτσάρουν αγγλικές ομάδες την επόμενη σεζόν. Δηλαδή, αν υπήρχαν και οι Αντσελότι (θα βρίσκεται στον πάγκο της Μπάγερν Μονάχου του χρόνου) και Σιμεόνε τότε θα είχαμε σχεδόν όλη τη δεκάδα με τους καλύτερους προπονητές του πλανήτη, αυτή την περίοδο. Αν και ο Αργεντινός είναι θέμα χρόνου να αφήσει τη Μαδρίτη και να μετακομίσει στην Αγγλία αν του γίνει πρόταση από μεγάλη ομάδα. Η Αρσεναλ εξάλλου δεν θα συνεχίσει για πολλά χρόνια ακόμη με τον Βενγκέρ…

Ποτέ ξανά τόσες πολλές ομάδες στην Αγγλία δεν είχαν τόσο ελκυστικό προϊόν στους πάγκους τους. Οχι παίκτες, προπονητές. Ο Πολ Χέιγουορντ έγραφε στην Telegraph πριν μερικούς μήνες πως οι παραπάνω αποτελούν το καρτέλ του ποδοσφαίρου αυτή την περίοδο και, χαριτολογώντας, τους παρομοίασε με τους Ρώσους ολιγάρχες. Κι αν απορείτε πώς έγινε όλο αυτό, όλα έχουν να κάνουν με τα χρήματα. (O Γκουαρντιόλα θα αμείβεται με 20 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, ο Κλοπ με 9, ο Κόντε με 6,3 και ο Μουρίνιο φαίνεται πως θα λαμβάνει πάνω από 12).

Η Πρέμιερ Λιγκ ήταν έτσι κι αλλιώς το κορυφαίο πρωτάθλημα στον κόσμο, πολλές φορές ξεπερνά σε θέαμα ακόμη και το Τσάμπιονς Λιγκ. Και οι Αγγλοι δεν έχουν πρόβλημα να «αλλοιώσουν» την ταυτότητα τους με μη Βρετανούς για να γίνει ακόμη πιο ελκυστικό το προϊόν

Οι κόντρες του Μουρίνιο με τον Γκουαρντιόλα από την εποχή που οι δυο τους μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον στο El Clasico είναι απλώς η πρόγευση των όσων θα συμβούν από τα μέσα Αυγούστου στο Μάντσεστερ. Οι τακτικές που Γκουαρντιόλα και Κλοπ έβγαλαν στα γήπεδα της Γερμανίας αποτελούν, ήδη, αντικείμενα μελέτης από ινστιτούτα (μου έλεγε Γερμανός συνάδελφος πως οι δυο τους δειπνούσαν σε εστιατόρια του Μονάχου και οι σερβιτόροι άδειαζαν τα γύρω τραπέζια για να μη βλέπουν οι πελάτες τις ασκήσεις τακτικής που έκαναν με τις αλατιέρες, τα ποτήρια και τα πιρούνια). Και τα νεύρα του Κόντε είναι εχέγγυο για τα όσα θα γίνουν στις μάχες των πάγκων με τον Ποκετίνο.

Η Πρέμιερ Λιγκ ήταν έτσι κι αλλιώς το κορυφαίο πρωτάθλημα στον κόσμο, πολλές φορές ξεπερνά σε θέαμα και κέρδη ακόμη και το Τσάμπιονς Λιγκ. Και οι Αγγλοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να «αλλοιώσουν» ακόμη περισσότερο την ταυτότητα τους με μη Βρετανούς για να γίνει ακόμη πιο ελκυστικό το προϊόν. Και πιο εμπορικό. Αρα και πιο επικερδές (διαβάστε εδώ πόσο τους ενοχλεί το ότι δεν υπάρχει κανείς βρετανός προπονητής, αλλά πόσο εύκολα το αποδέχονται).

Οποιος αγαπά πραγματικά το ποδόσφαιρο, όποιος ασχολείται στα σοβαρά με το άθλημα και όχι με την έννοια της μπάλας ως παιχνίδι αλάνας, όποιος γουστάρει να βλέπει τακτική, δύναμη, πάθος, ταχύτητα, γεμάτες εξέδρες, δεν έχει καμία δικαιολογία να μην ταξιδέψει στην Αγγλία για ένα ματς την επόμενη σεζόν. Μόνο το οικονομικό είναι ένα ζήτημα, αλλά ok, βρίσκεται λύση σε αυτό. Δεν πας σε κανένα ελληνικό ματς και κρατάς τα ωραία σου τα λεφτά για το ταξίδι στο Νησί. Εκτός αν θες να βλέπεις τους καθόλα συμπαθητικούς Αρθο, Ντιντακ και Βασιλαντωνόπουλο της αγαπημενης ΑΕΚ να αγωνίζονται στα «σαλόνια» της Λιβαδειάς και της Κομοτηνής.

Επιλογές είναι αυτές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...