780
|

Ενοχος μέχρι αποδείξεως του εναντίου

Avatar protagon.import 11 Δεκεμβρίου 2015, 19:31

Ενοχος μέχρι αποδείξεως του εναντίου

Avatar protagon.import 11 Δεκεμβρίου 2015, 19:31

Σέντερ φορ σαν τον Καρίμ Μουσταφά Μπενζεμά, η Γαλλία δεν διαθέτει άλλον. Κι όμως, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας αποφάσισε (χθες) να τον αποκλείσει από την εθνική ομάδα. Δεν υπολόγισε, ούτε το Euro 2016 που φιλοξενεί το προσεχές καλοκαίρι, ούτε τις μεγάλες προσδοκίες που έχουν από τον συγκεκριμένο παίκτη οι «Τρικολόρ». Ούτε καν το τεκμήριο της αθωότητας.

Η γαλλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία βιάστηκε να τον καταδικάσει, πριν από το δικαστήριο (ενώ η Ρεάλ Μαδρίτης τον χρησιμοποιεί σαν να μην τρέχει τίποτα), για τρεις λόγους:

Πρώτον, επειδή είναι μουσουλμάνος – και η απέχθεια των Γάλλων για τους ξένους κάνει πάρτι αυτή την εποχή, μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Επιπλέον, ο Μπενζεμά δεν έχανε ευκαιρία να δείχνει την περιφρόνησή του στη δεύτερη πατρίδα του, αρνούμενος επιδεικτικά να ψελλίσει τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας πριν από τους αγώνες. Μάλιστα, το 2008 είχε προκληθεί μεγάλος θόρυβος (τον οποίο φρόντισε να υποδαυλίσει το Εθνικό Μέτωπο), όταν ο ίδιος εξήγησε κυνικά το γιατί: «Είμαι Γάλλος για αθλητικούς λόγους, όμως η καρδιά μου είναι αλγερινή».

Δεύτερον, για να ικανοποιηθεί το λαϊκό αίσθημα. Σε σφυγμομέτρηση της γαλλικής εφημερίδας Equipe, οι γάλλοι φίλαθλοι απάντησαν -σε ποσοστό 72%- ότι δεν επιθυμούν την κλήση του στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας και τη συμμετοχή του στη γιορτή του ποδοσφαίρου, το προσεχές καλοκαίρι.

Τρίτον, για καθαρά πρακτικούς λόγους. Το θύμα του εκβιασμού στην υπόθεση του ροζ βίντεο, στην οποία ο Μπενζεμά φέρεται να πρωταγωνίστησε, ο Ματιέ Βαλμπουενά, είναι κι αυτός μέλος της εθνικής ομάδας της Γαλλίας. Να ξαναπαίξουν συμπαίκτες οι δυο τους, ύστερα από όσα μεσολάβησαν, αποκλείεται. Και θα ήταν «κουλό», να αποκλειστεί το θύμα για να παίξει ο θύτης…

Η εύλογη απορία σε αυτή την παράξενη ιστορία είναι, γιατί ένας διάσημος ποδοσφαιριστής, που κερδίζει δέκα εκατομμύρια ευρώ "καθαρά" τον χρόνο μόνο από το συμβόλαιό του με την ομάδα του, να εκβιάσει έναν συνάδελφο (και καλό του φίλο, υποτίθεται) για 150 χιλιάρικα, κινδυνεύοντας, μεταξύ άλλων, με ποινή πολυετούς φυλάκισης. Η απάντηση κρύβεται στα παιδικά του χρόνια.

Ο Μπενζεμά μεγάλωσε σε μια εργατική συνοικία 40.000 ψυχών, στη Λιόν, όπου δεν κυριαρχεί μόνο η φτώχεια και το έγκλημα, αλλά και ο όρκος που δίνουν τα παιδιά των κάθε λογής συμμοριών, ότι θα μείνουν μαζί μέχρι τον θάνατο, με στόχο ζωής να «τιμωρούν» όλους αυτούς που γεννήθηκαν με προνόμια και δεν χρειάζεται να παλέψουν για την επιβίωσή τους. Ποιος να το φανταστεί, τότε, ότι ο Καρίμ -το παχουλό και ντροπαλό παιδί που η συμμορία προστάτευε επειδή έπαιζε καλή μπάλα- θα γινόταν ένας από τους προνομιούχους;

Ακόμη και ως εκατομμυριούχος (και διάσημος), ο Μπενζεμά ποτέ δεν ξέκοψε από την παλιοπαρέα. Αν και, στο μεταξύ, τα μέλη της εμπλούτιζαν τα ποινικά μητρώα τους με ληστείες, εκβιασμούς, διακίνηση ναρκωτικών, ακόμη και δολοφονίες. Η εξάρτησή του ήταν τέτοια, ώστε μέχρι να πάρει μετεγγραφή από τη Λιόν στη Ρεάλ Μαδρίτης, δεν έφυγε από την άθλια γειτονιά του. Έμενε στο φτωχικό πατρικό του, παρ’ ότι η οικονομική του κατάσταση τού επέτρεπε, πλέον, να αγοράσει το πιο μεγάλο και πολυτελές σπίτι της πόλης.

Ακόμα και όταν μετακόμισε στη Μαδρίτη, ο Καρίμ επισκεπτόταν τακτικά τα παλιά του λημέρια, κυρίως για να συναντήσει τον (επίσης Καρίμ) Ζενατί, εξέχον στέλεχος της συμμορίας και «εγκέφαλο» του εκβιασμού του Βαλμπουενά. Που το 2006, όταν συνελήφθη για ένοπλη ληστεία, είχε κάνει κήρυγμα στον δικαστή: «Γεννιόμαστε μέσα στη βία, δεν θεωρούμε ότι είναι κακό να ληστεύουμε κάποιον». Τον οποίο ο Μπενζεμά δεν παρέλειψε να βολέψει στη χορηγό του εταιρεία αθλητικών ειδών…

Αυτό το καλόπαιδο, λοιπόν, φαίνεται πως δεν δυσκολεύτηκε πολύ, να πείσει τον φίλο του (τον Μπενζεμά), να πιέσει τον Βαλμπουενά, ώστε να δώσει τα 150 χιλιάρικα, προκειμένου να μη βγει στη φόρα ένα βίντεο -με σεξουαλικό περιεχόμενο- στο οποίο πρωταγωνιστούν, ο διεθνής μέσος της Λιόν και η σύντροφός του.

Τα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας μαρτυρούν την ενεργή συμμετοχή του Μπενζεμά, ο οποίος αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι μίλησε με τον Βαλμπουενά, αλλά για να τον… συμβουλεύσει να δώσει τα λεφτά και να αποφύγει το ρεζιλίκι.

Αυτός δεν είναι ο μοναδικός δικαστικός μπελάς που έχει αυτή την εποχή ο γαλλο-αλγερινός φορ. Το όνομά του έχει εμπλακεί και σε μια ιστορία διακίνησης κοκαΐνης, την υπόθεση «Air Cocaine», όπως είναι γνωστή στη Γαλλία. Ο κύριος ύποπτος φέρεται να ναύλωνε υπερατλαντικές πτήσεις στη Δομηνικανή Δημοκρατία και τον Ισημερινό, για να φέρνει ναρκωτικά στη Γαλλία.

Αθώος ή ένοχος, ο Μπενζεμά δεν ήταν ποτέ αυτό που λέμε «άγιος». Μέχρι πρόσφατα, όμως, οι αμαρτίες του δεν είχαν να κάνουν με βαριά αδικήματα, αλλά με σεξουαλικά όργια, τρέλες στο τιμόνι των πανάκριβων αυτοκινήτων του και πιπεράτες ερωτικές περιπέτειες, όπως αυτή με την… ποδοσφαιρόφιλη (πιο σωστά, ποδοσφαιριστόφιλη) τραγουδίστρια Ριάννα, πριν από λίγους μήνες.

Κάπως έτσι τού προέκυψε και η κορούλα του, η Μέλια, μόλις ενάμισι έτους. Είναι ο κυριότερος λόγος για τον οποίο ο Μπενζεμά οφείλει να κόψει τις κακές παρέες, πριν να είναι πολύ αργά. Αν δεν είναι, ήδη, αργά..

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News