290
Ο τούρκος πρόεδρος (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS/Umit Bektas

Σόου Ερντογάν: Αναστεναγμοί, ένα κοριτσάκι και λίρες

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2018, 12:14
Ο τούρκος πρόεδρος (φωτογραφία αρχείου)
|REUTERS/Umit Bektas

Σόου Ερντογάν: Αναστεναγμοί, ένα κοριτσάκι και λίρες

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2018, 12:14

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιχειρεί να βρει τρόπους να ενισχύσει το εθνικό νόμισμα, καθώς η λίρα έχει χάσει περίπου το 16% της αξίας της σε σχέση με το δολάριο, τις τελευταίες ημέρες. Σημειώνεται ότι αυτή τη βδομάδα, η τουρκική λίρα υποχώρησε άνω του 2%.

«Αδέλφια μου, που έχετε δολάρια ή ευρώ κάτω από το μαξιλάρι σας. Πηγαίνετε και μετατρέψτε τα σε λίρα. Θα εμποδίσουμε αυτό το παιχνίδι μαζί», δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

«Γνωρίζουμε το παιχνίδι που παίζεται εις βάρος μας. Θα πολεμήσουμε με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας. Το να είσαι Τούρκος σημαίνει πρωτίστως να προστατεύεις το νόμισμά σου. Αυτό ζητώ από τους πολίτες. Μην πιστεύετε τις φήμες. Προστατέψτε το νόμισμά σας», δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας προς το εκλογικό κοινό του στην Άγκυρα. Αναστενάζοντας, ανέβασε μάλιστα ένα κοριτσάκι στη σκηνή, δίνοντάς του ένα δώρο, ενώ φωτογραφήθηκε μαζί του.

Η λίρα χτυπήθηκε 4,92 έναντι του δολαρίου στις 23 Μαΐου, προτού περιορίσει κάπως τις απώλειές της με έκτακτη αύξηση των επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με την Άγκυρα, πρόκειται για «συνωμοσία των ξένων δυνάμεων», εναντίον της κυβέρνησης της χώρας. Στις 23 Μαΐου, η Κεντρική Τράπεζα αύξησε το επιτόκιο δανεισμού από 13,50 σε 16,50%.

Τουρκικές λίρες (σε διαρκή κατήφορο) (REUTERS/Murad Sezer/Illustration/File Photo)
Τουρκικές λίρες (σε διαρκή κατήφορο) (REUTERS/Murad Sezer/Illustration/File Photo)

Ο Ερντογάν έχει άλλωστε δεχθεί σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση για τα επιδόματα που έχει τάξει προς τους ψηφοφόρους. Συγκεκριμένα, υποσχέθηκε επίδομα 1.000 λιρών προς τους συνταξιούχους μετά το τέλος του Ραμαζανιού, ενώ έχει υποσχεθεί και νομιμοποίηση 13 εκατομμυρίων αυθαιρέτων καθώς επίσης μείωση προστίμων και χρεών προς το Δημόσιο. Ορατό είναι επίσης και το ενδεχόμενο επιβολής capital controls στη χώρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...