359
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών έστειλε για τρίτη φορά το ίδιο μήνυμα | REUTERS/Axel Schmidt

Ο Σόιμπλε επιμένει ότι «οι Ελληνες ζουν πέρα από τις δυνατότητές τους»

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2016, 20:47
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών έστειλε για τρίτη φορά το ίδιο μήνυμα
|REUTERS/Axel Schmidt

Ο Σόιμπλε επιμένει ότι «οι Ελληνες ζουν πέρα από τις δυνατότητές τους»

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2016, 20:47

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, φαίνεται να το έχει θέσει ως στόχο της εβδομάδας. Σε τρεις διαφορετικές περιστάσεις μέσα σε τρεις μόλις ημέρες επανέλαβε το ίδιο μήνυμα: η ελάφρυνση του χρέους δεν θα σώσει την Ελλάδα, αλλά θα της κάνει ζημιά. Ολως τυχαίως αυτές δηλώσεις πύκνωσαν την εβδομάδα που επισκέφθηκε την Αθήνα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και έστειλε ένα μήνυμα υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους.

Για μία ακόμη φορά, λοιπόν, μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο στην Φρανκφούρτη την Παρασκευή, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι «η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα με την εξυπηρέτηση του χρέους της την επόμενα δεκαετία». Ο ίδιος μάλιστα θεωρεί ότι μια ελάφρυνση του χρέους θα αποτελούσε τροχοπέδη για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

Και βέβαια εξήγησε –ξανά- γιατί αυτές, οι μεταρρυθμίσεις δηλαδή, είναι απαραίτητες, σχολιάζοντας ότι οι Ελληνες ζουν πέρα από τις δυνατότητες τους. «Εχουν σημαντικά υψηλότερες κοινωνικές και συνταξιοδοτικές παροχές σε σχέση με το ακαθάριστο εγχώριο εισόδημά τους, όπως επίσης σε σχέση με τη Γερμανία», δήλωσε. Οσον αφορά στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είπε πως «θα συζητήσουμε για τον μελλοντικό ρόλο του Ταμείου στα προγράμματα διάσωσης».

Μία ημέρα πριν, την Πέμπτη, σε εκδήλωση στη Βιέννη, ο ίδιος είχε υπογραμμίσει ότι «όποιος μιλάει τώρα για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αποθαρρύνει εκείνους που θέλουν μεταρρυθμίσεις». Είχε προηγηθεί συνέντευξή του στην εφημερίδα «Passauer Neue» η οποία δημοσιεύτηκε την Τετάρτη. Τότε υποστήριξε ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους κάνει «ζημιά» στην Ελλάδα. «Οποιος λέει ότι “εμείς θα μειώσουμε το χρέος σου” τότε κάνει κακό στην Ελλάδα», είχε τονίσει.

Ο κ. Σόιμπλε εδώ και καιρό έχει υποστηρίξει ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι το χρέος, αλλά η έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Κατά την άποψή του, η όποια συζήτηση για το χρέος πρέπει να μετατεθεί μετά το τέλος του προγράμματος, καθώς θεωρεί ότι «εάν μιλήσουμε τώρα, θα εξασθενήσει η μεταρρυθμιστική διάθεση της κυβέρνησης».

Ενα διαφορετικό μήνυμα έστειλε πρόσφατα ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, δηλώνοντας ότι «υπάρχουν μερικά πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε άμεσα»,  και ότι «τα επόμενα χρόνια μπορούμε να ορίσουμε έναν αριθμό μέτρων για το τέλος του προγράμματος».

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους εντός του επόμενου μήνα και συγκεκριμένα στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...