274
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε | REUTERS/Fabrizio Bensch/File Photo

Σόιμπλε: «Η Ελλάδα εξελίσσεται καλύτερα από πριν από 1-2 χρόνια»

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2017, 19:10
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
|REUTERS/Fabrizio Bensch/File Photo

Σόιμπλε: «Η Ελλάδα εξελίσσεται καλύτερα από πριν από 1-2 χρόνια»

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2017, 19:10

Οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα αποδίδουν και η χώρα είναι σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με πριν από 1-2 χρόνια υπογραμμίζει σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ σημειώνει ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ.

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Neue Passauer Presse ο γερμανός υπουργός και σε ερώτημα για την πολιτική μηδενικών επιτοκίων της ΕΚΤ, με την οποία είναι αντίθετο το Βερολίνο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε τα εξής: «Η ΕΚΤ είναι αρμόδια και για τις 19 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, στις οποίες δυστυχώς υπάρχουν μεγάλες οικονομικές διαφορές. Αν όλες οι οικονομίες ήταν τόσο ισχυρές όσο η γερμανική, τότε σίγουρα το βασικό επιτόκιο θα ήταν διαφορετικό. Εργαζόμαστε ωστόσο προς την γεφύρωση των διαφορών.

»Είμαι αισιόδοξος ότι η Γαλλία υπό την προεδρία του Εμανουέλ Μακρόν θα σημειώσει προόδους. Στην Ιταλία βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο.

»Και η Ελλάδα εξελίσσεται καλύτερα από ότι πριν από ένα ή δύο χρόνια. Αποδίδουν σήμερα, με μικρά βήματα, καρπούς οι μεταρρυθμίσεις, τις οποίες έπρεπε να αποσπάσουμε από την Αθήνα.

»Επειδή βελτιώνεται η συνολική οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη, αλλά και επειδή δεν υφίσταται πια κίνδυνος αποπληθωρισμού, υπάρχουν ενδείξεις από κύκλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ ότι σταδιακά θα τερματιστεί η πολιτική του υπερβολικά φθηνού χρήματος. Αυτός θα είναι ο σωστός δρόμος».

Σχετικά με το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, υπογράμμισε ότι «το τρέχον πρόγραμμα προβλέπει την συμμετοχή του Ταμείου. Σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποφάσιζε να αποχωρήσει, τότε αυτό θα άλλαζε ριζικά το πρόγραμμα και κατά συνέπεια θα απαιτούνταν η ψήφος του γερμανικού κοινοβουλίου. Θεωρώ ωστόσο δεδομένο ότι τα πράγματα θα παραμείνουν όπως αποφασίστηκαν από την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ και την ελληνική κυβέρνηση το 2015».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...