427
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε μία από τις πολλές συνεδριάσεις του Eurogroup | INTIMENEWS/European Union

Βερολίνο: Απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2017, 13:14
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε μία από τις πολλές συνεδριάσεις του Eurogroup | INTIMENEWS/European Union

Βερολίνο: Απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2017, 13:14

Η εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα είναι απαραίτητη, επιμένει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωση της εκπροσώπου του, απαντώντας σε δημοσίευμα της Bild που θέλει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να προετοιμάζεται για ένα Plan B που θα εφαρμοστεί σε περίπτωση που αποχωρήσει το Ταμείο.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει τονίσει αρκετές φορές μέσα σε μία εβδομάδα ότι δεν επιθυμεί την αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα και ότι δεν θα συνιστούσε κάτι τέτοιο στην ελληνική κυβέρνηση. Αλλά, σύμφωνα με δημοσίευμα της Bild, ο κ. Σόιμπλε προετοιμάζεται για αυτό το σενάριο, δηλαδή για τη συνέχιση του προγράμματος βοηθείας προς την Ελλάδα χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου.

Και καθώς, όπως είχε άλλωστε επισημάνει και ο ίδιος πριν από δύο ημέρες, το σενάριο αυτό θα πρέπει να εγκριθεί από τη γερμανική Βουλή, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται για μία ψηφοφορία στη Μπούντεσταγκ, την κάτω βουλή της Γερμανίας, σε περίπτωση που το ΔΝΤ αρνηθεί τελικά να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Η γερμανική εφημερίδα τονίζει -χωρίς να αναφέρει τις πηγές της- ότι ο κ. Σόιμπλε πιστεύει ότι οι Ευρωπαίοι, δηλαδή ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), μπορούν να καλύψουν το κενό που θα αφήσει το ΔΝΤ.

Μάλιστα προβλέπει ότι η Μπούντεσταγκ πρόκειται να ψηφίσει για το τροποποιημένο ελληνικό πρόγραμμα πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές της Γερμανίας οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο, στις 24 του μήνα όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα.

Αφού έκανε τον «κύκλο του» το δημοσίευμα της Bild, η εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού έσπευσε να κατευνάσει τα πνεύματα και να διαψεύσεις τις πληροφορίες, επαναλαμβάνοντας ότι «για εμάς, η εμπλοκή (του ΔΝΤ) είναι κάτι που έχουν υποσχεθεί και είναι απαραίτητη».

Ασφαλώς, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν είπε ποτέ ότι υποστηρίζει την αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα. Αυτό που είπε, για να διασαφηνίσει τις δηλώσεις του, ήταν ότι «το πρόγραμμα συμφωνήθηκε μόνο με την προσδοκία συμμετοχής του ΔΝΤ» και ότι «αν αυτό καταστεί παρωχημένο, τότε θα έχουμε μια κατάσταση κατά την οποία κάποιος θα πρέπει να καταλήξει σε κάτι νέο», δηλαδή ένα νέο πρόγραμμα που θα πρέπει να εγκριθεί εκ νέου από τη γερμανική Βουλή.

«Δεν θα συνιστούσα στην ελληνική κυβέρνηση να φύγει το ΔΝΤ» προειδοποίησε ο ίδιος πρόσφατα στην WSJ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο καταψήφισης ενός νέου προγράμματος από τη Μπούτεσταγκ.

Αντίστοιχες προειδοποιήσεις έχει κάνει και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, τόνισε ότι ο ESM επιθυμεί την παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα αλλά ότι «πάντοτε υπάρχει plan B». Οπως είπε, η μη συμμετοχή του Ταμείο στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα, όπως προβλεπόταν όταν καταρτίστηκε, θα αποτελούσε μία θεμελιώδη αλλαγή του προγράμματος και θα απαιτούσε την έγκριση της γερμανικής Βουλής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...