431
Αμέσως μετά τη λήξη των συγκρούσεων, πολίτες με την τουρκική σημαία συγκεντρώθηκαν στο σημείο της ισχυρής έκρηξης | REUTERS/Tuncay Dersinlioglu

«Προλάβαμε σφαγή στη Σμύρνη», λένε οι τουρκικές Αρχές μετά το χτύπημα με νεκρούς

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2017, 17:29
Αμέσως μετά τη λήξη των συγκρούσεων, πολίτες με την τουρκική σημαία συγκεντρώθηκαν στο σημείο της ισχυρής έκρηξης | REUTERS/Tuncay Dersinlioglu

«Προλάβαμε σφαγή στη Σμύρνη», λένε οι τουρκικές Αρχές μετά το χτύπημα με νεκρούς

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2017, 17:29

Ο τρόμος μάς πλησίασε ακόμα περισσότερο. Στα… πόδια των ελληνικών νησιών, υπό καθεστώς υψίστης ασφαλείας η Σμύρνη δέχθηκε ένα ισχυρότατο χτύπημα. Σε μία Τουρκία που βρίσκεται σε επιφυλακή εδώ και μήνες, που ακόμη ξεπερνά το σοκ της πολύνεκρης επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ένα δεύτερο τρομοκρατικό χτύπημα κλόνισε ακόμα περισσότερο το αίσθημα ασφάλειας. Ισχυρή έκρηξη, η οποία ακολουθήθηκε από ένοπλες συγκρούσεις, σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας δικαστικός υπάλληλος κι ένας αστυνομικός. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία τραυματίστηκαν τουλάχιστον πέντε άτομα. Δύο από τους δράστες έπεσαν νεκροί από τα πυρά αστυνομικών κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

Η επίθεση είχε σχεδιαστεί για να προκαλέσει πολύ περισσότερα θύματα. «Με βάση την προετοιμασία, τα όπλα, τις βόμβες και τα πυρομαχικά που κατασχέθηκαν, καταλαβαίνουμε ότι ετοιμαζόταν μεγάλη σφαγή», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Βεϊσί Καϊνάκ.

Ο λόγος που δεν εξελίχθηκε η επίθεση όπως την είχαν προγραμματίσει οι δράστες ήταν επειδή προτού προβούν στην επίθεση, δύο αστυνομικοί προσπάθησαν να σταματήσουν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν σε σημείο ελέγχου μπροστά από το δικαστήριο Μπαϊρακλί.

Τότε «οι τρομοκράτες ανατίναξαν το παγιδευμένο αυτοκίνητο και προσπάθησαν να διαφύγουν με το δικό τους όχημα», όπως ανέφερε ο κυβερνήτης της Σμύρνης Ερόλ Αϊγιλντίζ σε συνέντευξη Τύπου η οποία αναμεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι δύο άνθρωποι, ένας δικαστικός υπάλληλος κι ένας αστυνομικός, σκοτώθηκαν και ότι πέντε ακόμη τραυματίστηκαν, ορισμένοι από τους οποίους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Στην ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε, οι αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο από τους δράστες.

Στόχος της επίθεσης ήταν κατά πάσα πιθανότητα το δικαστικό μέγαρο της Σμύρνης και συγκεκριμένα ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Σμύρνης, που μετέβαινε στο δικαστήριο για υπηρεσιακούς λόγους. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι η Αστυνομία αναζητούσε και τρίτο ύποπτο, ενώ υπήρχαν πληροφορίες ότι η Αστυνομία ανακάλυψε και δεύτερο παγιδευμένο όχημα, περίπου 30 μέτρα από το πρώτο.

Εικόνες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν φλογισμένα αυτοκίνητα ενώ στην περιοχή έσπευσαν ασθενοφόρα για να μεταφέρουν τους τραυματίες στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν είχε γίνει ανάληψη ευθύνης για το χτύπημα.

2017-01-05T142512Z_1665058998_RC126561CC20_RTRMADP_3_TURKEY-BLAST-IZMIR
Σε κατάσταση σοκ όσοι βρίσκονταν στο σημείο της επίθεσης (REUTERS/Hakan Akgun)

Ο κυβερνήτης της επαρχίας της Σμύρνης δήλωσε ότι τα πρώτα ευρήματα δείχνουν πως υπεύθυνο για την επίθεση είναι το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

«Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι αυτό συνέβη σήμερα. Χθες γνωστοποιήθηκε από τις τουρκικές Αρχές ότι τουλάχιστον 20 άτομα προσήχθησαν για πιθανή σύνδεσή τους με την επίθεση στο κλαμπ Reina», εξήγησε ανταποκριτής του Al Jazeera στην Κωνσταντινούπολη, Μοχάμεντ Τζαμτζούμ.

2017-01-05T142737Z_1884179131_RC1BBE428D40_RTRMADP_3_TURKEY-BLAST-IZMIR
Αστυνομικές δυνάμεις αποκλείουν το σημείο όπου έγινε η επίθεση (REUTERS/Hakan Akgun)

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...