224
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση της Παρασκευής στην έδρα του ΟΗΕ | Υπουργείο Εξωτερικών

Σκοπιανό: β’ γύρος Κοτζιά – Ντιμιτρόφ – Νίμιτς με «Severna Makedonija»

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2018, 17:55
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση της Παρασκευής στην έδρα του ΟΗΕ
|Υπουργείο Εξωτερικών

Σκοπιανό: β’ γύρος Κοτζιά – Ντιμιτρόφ – Νίμιτς με «Severna Makedonija»

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2018, 17:55

Στον 15ο όροφο του κτιρίου των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη ο ειδικός διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς υποδέχθηκε τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδος και ΠΓΔΜ για τον δεύτερο γύρο των συνομιλιών με στόχο την εξεύρεση της χρυσής τομής που θα τερματίσει τη χρονίζουσα διαφορά της ονομασίας.

Η συνάντηση άρχισε  στις 9:37 τοπική ώρα Νέας Υόρκης (16:37 ώρα Ελλάδας).

 

Μετά το «όχι» του  ΥΠΕΞ της γείτονος, Νίκολα Ντιμιτρόφ, στο «Gorna (Upper) Macedonia» («Άνω Μακεδονία»), που ικανοποιούσε την ελληνική πλευρά και προέβαλε ως… φαβορί για το νέο όνομα της ΠΓΔΜ, στο τραπέζι έπεσε ξανά η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», (“Republika Severna Makedonija”).

Οσο για το «Nova Macedonia» («Νέα Μακεδονία») -όνομα που έχει προτείνει εδώ και χρόνια ο Μάθιου Νίμιτς- φαίνεται ότι δεν ικανοποιεί την ελληνική πλευρά, με το κ. Κοτζιά να δηλώνει ιδιαίτερα επιφυλακτικός.

Σε κάθε περίπτωση, ο έλληνας ΥΠΕΞ επέμεινε στην απαίτηση της Αθήνας για ονομασία για όλες τις χρήσεις και με τις αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές στη γείτονα.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, τις οποίες επικαλείται και το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το Republika Severna Makedonija προβάλλει ως η επικρατέστερη τελική λύση και αν υπάρξει συμφωνία, θα υπάρξει συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ (σε επίπεδο δηλ. πρωθυπουργών) την πρώτη εβδομάδα Ιουνίου στην Οχρίδα .

Την Πέμπτη, σημειώνεται, οι δύο πλευρές δεν προέβησαν σε δηλώσεις  μετά το πέρας των συνομιλιών, τηρώντας προσεκτική στάση.

Επόμενος σταθμός για τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, οι Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...