Η Corriere della Sera για μια χώρα που σκανδαλίστηκε από έναν δημόσιο θηλασμό / Το BBC για τον αμερικανικό εμφύλιο των fake news / Η Republica για μια χώρα που υποφέρει χωρίς πατατάκια / Και η Monde…
  • Corriere della Sera

    Σκάνδαλο / Η κόρη του προέδρου θηλάζει

    Σε μια χώρα της οποίας το 75% των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι, είναι μάλλον αναμενόμενο να αποτελεί τεράστιο σκάνδαλο η δημοσίευση στο Instagram της φωτογραφίας μιας γυναίκας που θηλάζει. Πολύ περισσότερο, όταν η γυναίκα αυτή είναι κόρη του προέδρου της χώρας. Αλλά η Αλίγια Σαγκίγιεβα δεν το βάζει κάτω: «Η κοινωνία έχει μετατρέψει το στήθος σε σεξουαλικό αντικείμενο. Ο κόσμος έχει ξεχάσει εδώ και καιρό ποιος είναι ο πραγματικός σκοπός του γυναικείου στήθους».

    Ολα αυτά συμβαίνουν στο Κιργιστάν, την πρώην Σοβιετική Δημοκρατία που το 2005 έζησε τη δική της επανάσταση (από εκείνες τις χρωματιστές που δεν αρέσουν καθόλου στη Μόσχα), και τώρα κυβερνάται από τον Αλμαζμπέκ Αταμπάγιεφ, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος όχι μόνο με τα χρόνια προβλήματα της χώρας, όπως είναι η διαφθορά, αλλά και με την ισλαμική τρομοκρατία: από το Κιργιστάν ήταν ο τρομοκράτης που ανατινάχθηκε στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης πριν από δυο εβδομάδες.

    Η 20χρονη Αλίγια είναι η μικρότερη από τις έξι κόρες του προέδρου. Στη χώρα της έγινε γνωστή ως μπλόγκερ και καλλιτέχνιδα, ενώ η ίδια είχε προτιμήσει να κρατήσει το επίθετο της μητέρας της για να μην αισθάνεται ότι τυχαίνει ευνοϊκής μεταχείρισης. Ακόμη και ο σύζυγός της, ο ρώσος προγραμματιστής Κονσταντίν Ριαζάνοφ, έμαθε την πραγματική της ταυτότητα μετά τον πρώτο χρόνο της γνωριμίας τους.

    Με τις φωτογραφίες του θηλασμού, αλλά και άλλες ακόμη, η κόρη του προέδρου δεν μπορούσε να κρυφτεί πλέον. Και φυσικά έγινε στόχος πολλών επικριτικών σχολίων: «Λυπάμαι για τον πατέρα σου και τον άνδρα σου» έγραψε κάποιος στο Διαδίκτυο, «είναι ντροπή να κάνεις ό,τι θέλεις χωρίς να έχουν καμία εξουσία επάνω σου» σχολίασε κάποιος άλλος. «Οι κανόνες και οι απόψεις αλλάζουν ανάλογα με την κουλτούρα, την εποχή, αλλά και άλλους παράγοντες» απαντά εκείνη. Και πώς να μην την δώσεις δίκιο.

    Φωτό: Η Αλίγια Σαγκίγιεβα επί το έργον. Πηγή: Corriere della Sera
  • BBC

    Fake News / Η προοδευτική Αμερική αντεπιτίθεται

    Η δράση γεννά αντίδραση – και στην πολιτική, εάν όχι κυρίως σε αυτή. Κάτι που διαπιστώνεται και από το γεγονός ότι απέναντι στα «εναλλακτικά γεγονότα» του Ντόναλντ Τραμπ και της παρέας του, η προοδευτική Αμερική απαντά με το ίδιο νόμισμα: «Σήμερα – γράφει το BBC – τα fake news είναι υπόθεση και της Αριστεράς».

    Μάλιστα, γίνεται λόγος για «ιλιγγιώδη αύξηση» της πρακτικής αυτής, ενώ ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η καθόλου κολακευτική και πειραγμένη στον υπολογιστή φωτογραφία του Τραμπ, από την οποία υποτίθεται πως αποδεικνυόταν ότι ο αμερικανός πρόεδρος έπαθε διάρροια καθώς έπαιζε γκολφ. Κι έπειτα, δεν είναι αλήθεια πως στα fake news πιστεύουν μόνο οι αδαείς. «Αυτές οι ειδήσεις γίνονται εξίσου πιστευτές και από τους πιο ενημερωμένους» αναφέρεται.

    Ωραία, αντίδοτο υπάρχει; Ναι, να διαβάζει κανείς τις ειδήσεις με κριτικό πνεύμα και μια δόση υγιούς καχυποψίας. Εύκολο ασφαλώς δεν είναι. Αλλά είναι πλέον απαραίτητο.

    Φωτό: Τελικά δεν είναι και τόσο ψύλλος στ’ άχυρα για να τα εντοπίσεις. Πηγή: BBC/Nora Carol
  • La Repubblica

    Ελλείψεις / Χαρακίρι για λίγα πατατάκια

    Οι Ιάπωνες μπορούν να ζήσουν πλέον χωρίς τις γκέισες, τους σαμουράι και (ευτυχώς γι’ αυτούς) και το χαρακίρι. Φαίνεται όμως ότι δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς πατατάκια. Κάτι που εξηγεί γιατί έφτασαν να πωλούνται στους διαδικτυακούς πλειστηριασμούς πάνω από δέκα ευρώ το σακουλάκι, ενώ πολλοί που δεν βρίσκουν το αγαπημένο τους σνακ, μικροί και μεγάλοι, ολοφύρονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Μα γιατί δεν υπάρχουν τα πατατάκια εκεί που έπρεπε να τα βρίσκει κανείς, δηλαδή στα ράφια των σούπερ μάρκετ; Η αιτία βρίσκεται στους τέσσερις πανίσχυρους τυφώνες που χτύπησαν τον περασμένο Αύγουστο τη χώρα καταστρέφοντας τις φυτείες του Χοκάιντο όπου και παράγεται το 80% της ιαπωνικής πατάτας. Το αποτέλεσμα ήταν η συγκομιδή να φτάσει στο ιστορικό χαμηλό των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, γεγονός που ανάγκασε την «Calbee», ας πούμε την ιαπωνική «Τσακίρης» ή «Chipita», να ανακοινώσει ότι από τις 22 Απριλίου θα σταματήσουν οι πωλήσεις τουλάχιστον 15 ποικιλιών, ενώ την ίδια απόφαση έλαβε και η άλλη μεγάλη βιομηχανία των σνακ «Koyke Ya».

    Η ανακοίνωση αυτή ήταν αρκετή για να προκληθεί ένας πραγματικός πανικός ανάμεσα στους φαν που έτρεξαν να προλάβουν ό,τι είχε απομείνει στα ράφια. Και πόσο θα κρατήσει η έλλειψη; «Δεν ξέρουμε, η κατάσταση είναι σοβαρή» απαντούν οι υπεύθυνοι των βιομηχανιών. Και τώρα; Θα το ξαναρίξουν οι Ιάπωνες στο χαρακίρι;

    Φωτό: Τα ράφια ήταν έτσι πριν από τέσσερις ημέρες. Σήμερα δεν υπάρχει ούτε δείγμα. Πηγή: Twitter/@yokoyama_bancho
  • Le Monde

    Λίστα με πόλεις / Εδώ το φτηνό Erasmus

    Επτά οικονομικοί δείκτες, μεταξύ των οποίων οι τιμές των εισιτηρίων στα μέσα  δημόσιας μεταφοράς, των ενοικίων, αλλά και του καφέ στο μπαρ: έτσι καταρτίστηκε η λίστα που δημοσιεύει η Monde  με τις ευρωπαϊκές πόλεις όπου «συμφέρει», τουλάχιστον από οικονομικής άποψης, να πάει ένας φοιτητής για να κάνει «Erasmus».

    Και πού βολεύει; Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκεται η Βαρσοβία και στον πάτο το Λονδίνο. Στους επιμέρους δείκτες, το Αμστερνταμ θριαμβεύει (αλλά από την ανάποδη) στις τιμές των εισιτηρίων, το Λονδίνο και το Παρίσι στα ενοίκια. Προσοχή, όμως, και στο κόστος της εγγραφής στο πανεπιστήμιο: η Βαρκελώνη και η Πράγα είναι από αυτήν την άποψη οι πιο ακριβές πανεπιστημιουπόλεις, ενώ από την άλλη πλευρά το Βερολίνο και το Μόναχο δεν ζητούν δεκάρα τσακιστή. Με έξι ευρώ τρως μια χαρά στο Πόρτο, με οκτώ στη Λισαβόνα, με δέκα στη Μαδρίτη. Αλλά στο Λονδίνο (και πάλι) θες 17 ευρώ και στις Βρυξέλλες 15.

    Και τώρα, πάρε τις αποφάσεις σου.

    Φωτό: Οι φοιτητές στο Λονδίνο διαμαρτύρονται για το κόστος. Αλλά ποιος τους ακούει. Πηγή: Le Monde/Chris Beckett



text
  • Ο Στέφανος δεν θα καλέσει τον Μητσοτάκη στον γάμο του. Καθόλου, μα καθόλου χιούμορ


    23 Απριλίου 2024, 22:17