321
Ενα αναπηρικό αμαξίδιο, αίματα και παπούτσια των πιστών έξω από το τέμενος μετά την επίθεση | REUTERS/Mohamed Soliman

Σημαία του ISIS είχαν οι δράστες του μακελειού στο τέμενος του Σινά

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2017, 13:01
Ενα αναπηρικό αμαξίδιο, αίματα και παπούτσια των πιστών έξω από το τέμενος μετά την επίθεση
|REUTERS/Mohamed Soliman

Σημαία του ISIS είχαν οι δράστες του μακελειού στο τέμενος του Σινά

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2017, 13:01

Μια μαύρη σημαία του Ισλαμικού Κράτους είχαν μαζί τους οι δράστες της επίθεσης στο τέμενος στο Μπιρ αλ-Αμπέντ του Σινά που άφησε  πίσω της πάνω από 300 νεκρούς και πολλούς δεκάδες τραυματίες, αναφέρουν οι αιγυπτιακές αρχές.

Η «υπογραφή» των τζιχαντιστών ήταν εξάλλου ευδιάκριτη από την πρώτη κιόλας στιγμή, ακόμη και αν δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ανάληψη ευθύνης, σημειώνει το Reuters.

Στη χερσόνησο του Σινά δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια ένα αρκετά «επίμονο» παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους. Η περιοχή έχει δει από το 2013 δεκάδες επιθέσεις με εκατοντάδες νεκρούς από την πλευρά του αιγυπτιακού στρατού αλλά και από τους τζιχαντιστές.

Η μεθοδολογία και οι χωρίς διάκριση πυροβολισμοί κατά αμάχων ακόμα και παιδιών έδειχναν και αυτοί προς την πλευρά του Ισλαμικού Κράτους.

«Οι προσκυνητές αιφνιδιάστηκαν από τους 25-30 δράστες, που πήραν θέσεις με τα αυτόματα μπροστά από την είσοδο του τεμένους και τα παράθυρα», αναφέρουν οι Αρχές. Όπως προσθέτουν, κάποιοι από τους ενόπλους φορούσαν μάσκες και στολές παραλλαγής και έφτασαν στο σημείο με τζιπ.

Πρώτα τοποθέτησαν μια βόμβα και έπειτα άρχισαν να πυροβολούν κατά των προσκυνητών που προσπαθούσαν να διαφύγουν από το τέμενος. Ανοιξαν ακόμη πυρ και στα ασθενοφόρα που έφτασαν στο  τέμενος ενώ έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα.

Ο επίσημος απολογισμός της επίθεσης είναι 305 νεκροί, εκ των οποίων 27 παιδιά, και 128 τραυματίες.

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνει το Reuters, η μαζική σφαγή συντάραξε τους Αιγύπτιους. Η κυβέρνηση του Αμπντελ Φατάχ αλ-Σίσι έσπευσε να ενισχύσει την ασφάλεια σε χώρους λατρείας και άλλα κτίρια-στόχους.

Προβληματίζει ακόμη η εμφανής αλλαγή τακτικής για τους ισλαμιστές που δεν δίστασαν να ανοίξουν πυρ κατά τεμένους την ώρα της προσευχής. Δεν είναι όμως ασυνήθιστη η τακτική στη Συρία και το Ιράκ όπου οι σουνίτες τζιχαντιστές επιτίθενται κατά σιιτικών τεμενών.

Οι τζιχαντιστές του Σινά ως τώρα ήταν σε σύγκρουση με αιγύπτιους στρατιώτες και αστυνομικούς, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις είχαν επιτεθεί και σε εκκλησίες Κοπτών μακριά από την χερσόνησο του Σινά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...