444
Μια εικόνα από τις έρευνες που έγιναν στις περιοχές του Αρκτικού Ωκεανού για τον εντοπισμό των πλαστικών | Mar Fernandez, Alfred Wegener Institute

Σήμα κινδύνου: γέμισε πλαστικά και ο Αρκτικός Ωκεανός

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2018, 08:50
Μια εικόνα από τις έρευνες που έγιναν στις περιοχές του Αρκτικού Ωκεανού για τον εντοπισμό των πλαστικών
|Mar Fernandez, Alfred Wegener Institute

Σήμα κινδύνου: γέμισε πλαστικά και ο Αρκτικός Ωκεανός

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2018, 08:50

Είναι γνωστό ότι εκτός από τις κλιματικές αλλαγές τους ωκεανούς και τις θάλασσες της Γης απειλούν ευθέως τα αμέτρητα πλαστικά που παράγει ο άνθρωπος, μεγάλο μέρος των οποίων καταλήγει στο νερό. Εχουν σχηματιστεί σε διάφορες θαλάσσιες περιοχές του πλανήτη μεγάλες χωματερές πλαστικών μολύνοντας το τοπικό περιβάλλον και προκαλώντας διαφόρων ειδών προβλήματα αφού τα ψάρια, τα θαλάσσια ζώα αλλά και τα θαλασσοπούλια καταναλώνουν αυτά τα πλαστικά. Κάποια από τα ψάρια, τα ζώα και τα πτηνά που καταναλώνουν τα πλαστικά χάνουν την ζωή τους είτε επειδή πνίγονται μην καταφέρνοντας να τα καταπιούν είτε από παρενέργειες στην υγεία τους όταν τα πλαστικά φτάσουν στο στομάχι τους.

Από την άλλη πλευρά όσα ψάρια, ζώα και πτηνά καταφέρουν να επιβιώσουν καταναλώνοντας πλαστικά αποτελούν δυνητικό διατροφικό κίνδυνο για τον άνθρωπο αφού τα πλαστικά θα έχουν περάσει στην τροφική αλυσίδα. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια η προσοχή των ειδικών ήταν στραμμένη στα μεγάλου μεγέθους πλαστικά αντικείμενα που βρίσκονται στις θάλασσες. Όμως διαπιστώθηκε ότι οι θάλασσες περιέχουν και ανυπολόγιστες ποσότητες των λεγόμενων «μικροπλαστικών». Πρόκειται για πλαστικά κομματάκια που έχουν μήκους 1-4 χιλιοστά και δεν είναι μόνο προϊόν της αποσύνθεσης ή διάλυσης μεγάλων πλαστικών αντικειμένων. Μικροπλαστικά που πέφτουν στις θάλασσες παράγονται από προϊόντα ομορφιάς, από ίνες που έχουν αποσπαστεί από ρούχα κατά την διάρκεια του πλυσίματος στα πλυντήρια, από λάστιχα αυτοκινήτων κ.α.

Οι θαλάσσιοι πάγοι στον Αρκτικό Ωκεανό λιώνουν και μαζί τους πέφτουν στο νερό και μεγάλες ποσότητες μικροπλαστικών που βρίσκονται στους πάγους
Οι θαλάσσιοι πάγοι στον Αρκτικό Ωκεανό λιώνουν και μαζί τους πέφτουν στο νερό και μεγάλες ποσότητες μικροπλαστικών που βρίσκονται στους πάγους (φωτό: Shutterstock)
Τα νέα ευρήματα

Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής την Ιλκα Πίκεν του Κέντρου Θαλάσσιας και Πολικής Ερευνας Helmholtz στην Γερμανία ταξίδεψαν στον Αρκτικό Ωκεανό και συνέλεξαν δείγματα από θαλάσσιους πάγους. Τα ευρήματα προκάλεσαν δυσάρεστη έκπληξη ακόμη και στους ερευνητές. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC διαπιστώθηκε ότι η ποσότητα των μικροπλαστικών που βρίσκονται στους θαλάσσιους πάγους του Αρκτικού Ωκεανού είναι 2-3 φορές υψηλότερη από τις προηγούμενες σχετικές καταγραφές. Με δεδομένο ότι λόγω των κλιματικών αλλαγών οι θαλάσσιοι πάγοι στην Αρκτική εξαφανίζονται, τα μικροπλαστικά που περιέχουν θα βρεθούν μέσα στο νερό. Οι ερευνητές πήραν δείγματα και από το νερό στις περιοχές που βρίσκονται οι θαλάσσιοι πάγοι και εντόπισαν εκεί την παρουσία 17 διαφορετικών ειδών μικροπλαστικών. Εντόπισαν επίσης μικροπλαστικά μήκους μερικών εκατομμυριοστών του μέτρου.

Η αρχική εκτίμηση για την παρουσία μικροπλαστικών στον Αρκτικό Ωκεανό ήταν ότι αυτά καταλήγουν εκεί από την μεγαλύτερη θαλάσσια χωματερή στον πλανήτη, αυτή που βρίσκεται στις βόρειες περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού. Ειδικοί πιστεύουν τώρα ότι στην αύξηση που παρατηρείται στην ποσότητα των μικροπλαστικών στον Αρκτικό Ωκεανό συμβάλουν η αυξημένη ναυσιπλοΐα στην περιοχή και η αλιεία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...