462
| -

Σε ποιον ανήκει ο Χαρίλαος Φλωράκης;

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2016, 20:33

Σε ποιον ανήκει ο Χαρίλαος Φλωράκης;

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2016, 20:33

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» κυκλοφόρησε το Σάββατο με ένα ένθετο 48 σελίδων για τον Χαρίλαο Φλωράκη. Ο «Ριζοσπάστης» έγραψε το Σάββατο ένα σχόλιο κατά της «Εφημερίδας των Συντακτών» για το ένθετο – ένα σχόλιο που κατά τα φαινόμενα γράφτηκε προτού κυκλοφορήσει το ένθετο για τον ιστορικό ηγέτη του ΚΚΕ.

Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: Το ένα είναι ότι η αντικατασκοπεία του Περισσού λειτουργεί περίφημα. Οτι κάπως βρέθηκε στα χέρια του «Ριζοσπάστη» το 48σελιδο ένθετο (που όπως κάθε ένθετο προεκτυπώνεται) προτού αυτό κυκλοφορήσει μαζί με την εφημερίδα στα περίπτερα και αφού μελετήθηκε από τους επιτελείς του κομματικού οργάνου του ΚΚΕ γράφτηκε το καυστικό σχόλιο κατά της «ΕφΣυν» με τίτλο «Ρεσιτάλ Κουκουεδολογίας!». Στο σχόλιο του «Ρ» υποστηρίζεται ότι το εν λόγω ένθετο παρουσιάζει «μέσα από ένα ανακάτεμα ντοκουμέντων, γεγονότων, προσωπικών αφηγήσεων και εντυπώσεων μια καρικατούρα του Χαρίλαου Φλωράκη» ακολουθώντας τη μέθοδο «βλογάμε τους πεθαμένους για να θάψουμε τους ζωντανούς».

«Καταναλώνουν 48 σελίδες, για να μπορέσουν να χωρέσουν κάπου προς το τέλος την αυθαιρεσία, να φέρουν δηλαδή σε αντιπαράθεση τον Χαρίλαο Φλωράκη με το ΚΚΕ» κατηγορεί στο άρθρο του ο «Ριζοσπάστης» τους συντάκτες του αφιερώματος. Όπως επισημαίνει μάλιστα στόχος «αυτής της αυθαιρεσίας» είναι «να επιτεθούν στην προσπάθεια που κάνει το κόμμα να μελετήσει την Ιστορία του, να βγάλει συμπεράσματα».

Το δεύτερο είναι ότι απλώς είδαν τη διαφήμιση για το ένθετο, διάβασαν τους τίτλους και έσπευσαν οι του «Ρ» να υπονομεύσουν προκαταβολικά την έκδοση. Αλλωστε υποσχέθηκαν νέα και πιο αναλυτική κριτική στο φύλλο της Κυριακής.

Ενας εκ των συντακτών του επίμαχου ενθέτου, ο Γιώργος Πετρόπουλος, με ανάρτησή του στο facebook στις 6.55 π.μ. καυτηρίασε το πώς ο «Ριζοσπάστης» είχε διαβάσει και κριτικάρει το ένθετο για τον Χαρίλαο Φλωράκη προτού αυτό κυκλοφορήσει: «Πού βρήκε το ΚΚΕ το ένθετο για το Χαρίλαο από τη στιγμή που αυτό δεν υπήρχε στην αγορά; Κι αφού το βρήκε με… πλάγιο τρόπο γιατί τόση πρεμούρα να μας απαντήσει; Γιατί αυτοκαρφώθηκαν ότι χρησιμοποιούν αθέμιτες μεθόδους;» έγραψε o κ. Πετρόπουλος.

Το όλο ζήτημα βέβαια δεν είναι ποιος πρόλαβε ποιον και πώς βρέθηκε το ένθετο στα χέρια του ΚΚΕ. Αλλά ποιος έχει δικαίωμα να πιάνει στο στόμα του τον Χαρίλαο Φλωράκη, ακόμα και τώρα που έχουν περάσει πάνω από 10 χρόνια από τον θάνατό του.

Προφανώς το ΚΚΕ θέλει να έχει την αποκλειστικότητα στην ανάγνωση της Ιστορίας (του). Ακόμα και το αρχείο του ελάχιστοι μπορούν να το δουν και ακόμα λιγότεροι να το μελετήσουν. Βλέπει λοιπόν στην έκδοση της φιλοκυβερνητικής «ΕφΣυν» μία μια εισβολή στα του οίκου του – γιατί να γράφεται ας πούμε άρθρο για τη «μετά θάνατον αποκαθήλωση» του Φλωράκη; Παράλληλα όμως βλέπει και μια απόπειρα προσέγγισης των παραδοσιακών φλωρακικών από ένα έντυπο που συμπορεύεται σε πολλά με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εντεκα χρόνια από τον θάνατό του και 27 χρόνια από τη στιγμή που παρέδωσε το ΚΚΕ στον Γρηγόρη Φαράκο, ο Χαρίλαος συνεχίζει να αποτελεί ένα τοτέμ. Και ως τέτοιο τον διεκδικούν πολλοί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...