236
O αρχηγός της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια | EPA

Σε νέα ιντιφάντα κατά του Ισραήλ κάλεσε η Χαμάς μετά το «μπουρλότο» Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2017, 10:52
O αρχηγός της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια
|EPA

Σε νέα ιντιφάντα κατά του Ισραήλ κάλεσε η Χαμάς μετά το «μπουρλότο» Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2017, 10:52

Η απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες. Ηδη όμως Ουάσινγκτον και Τελ Αβίβ άκουσαν την πρώτη σοβαρή απειλή από το στόμα του ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα.

Ο Ισμαήλ Χανίγια κάλεσε ανοικτά σε νέα ιντιφάντα κατά του Ισραήλ και πλέον η φωτιά στην πυριτιδαποθήκη της Μέσης Ανατολής άναψε για τα καλά.

«Πρέπει να απευθύνουμε κάλεσμα και να εργαστούμε σκληρά για μία νέα ιντιφάντα στο πρόσωπο του σιωνιστή εχθρού», τόνισε ο αρχηγός της Χαμάς κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Γάζα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters .

Αντιαμερικανικές διαμαρτυρίες ξέσπασαν σχεδόν αμέσως μετά την ανακοίνωση του Τραμπ για την Ιερουσαλήμ, με εκατοντάδες Παλαιστίνιους να βγαίνουν στους δρόμους καλώντας σε εκδηλώσεις οργής κατά των ΗΠΑ.

Πανηγυρικό είναι αντιθέτως το κλίμα στην ισραηλινή κυβέρνηση.

«Ο πρόεδρος Τραμπ πέρασε για πάντα στην ιστορία της πρωτεύουσάς μας. Το όνομά του θα βρίσκεται δίπλα σε άλλα ονόματα στην δοξασμένη ιστορία της πόλης μας», τόνισε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε εκδήλωση που είχε διοργανωθεί στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο ίδιος είπε ότι πολλές άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι υπάρχουν ήδη επαφές προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο Νετανιάχου απέφυγε πάντως να κατονομάσει κάποια από τις χώρες αυτές, όμως πρόσθεσε ότι ορισμένες μπορεί να μεταφέρουν τις πρεσβείες τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ προτού ακόμη μεταφέρουν τη δική τους οι ΗΠΑ, κάτι το οποίο η κυβέρνηση Τραμπ αναμένει ότι θα χρειαστεί μερικά χρόνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...