287
Ο Αλεξάντρ Μπεναλά κατά τη διαδήλωση της 1ης Μαΐου | REUTERS/Philippe Wojazer

Σε δικαστικό η έρευνα για τον μπράβο του Μακρόν που ξυλοκόπησε «έλληνα διαδηλωτή»

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2018, 15:57
Ο Αλεξάντρ Μπεναλά κατά τη διαδήλωση της 1ης Μαΐου
|REUTERS/Philippe Wojazer

Σε δικαστικό η έρευνα για τον μπράβο του Μακρόν που ξυλοκόπησε «έλληνα διαδηλωτή»

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2018, 15:57

Η εισαγγελία ανέθεσε σε δικαστή την έρευνα για την υπόθεση του Αλεξάντρ Μπεναλά, ο οποίος ήταν μέλος της ομάδας ασφαλείας του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μπεναλά κατηγορείται για «βία και «παρέμβαση στην άσκηση δημόσιας λειτουργίας» με αφορμή την επίθεση που άσκησε την 1η Μαΐου κατά τη διάρκεια διαδήλωσης. Μαζί του κατηγορείται ο Βενσάν Κραζ, υπάλληλος του προεδρικού κόμματος LREM

Τρεις ημέρες μετά την έναρξη προκαταρκτικής έρευνας, η οποία σήμερα Κυριακή μετατράπηκε σε δικαστική έρευνα, η εισαγγελία ζήτησε επίσης να τεθούν υπό δικαστικό έλεγχο οι πέντε ύποπτοι που είχαν τεθεί υπό κράτηση έως το βράδυ του Σαββάτου.

Όσον αφορά τον Αλεξάντρ Μπεναλά, πρώην υπεύθυνο αποστολής του Ελιζέ, και τον Κραζ, η εισαγγελία ζήτησε κυρίως την απαγόρευση άσκησης δημόσιας λειτουργίας ή δημόσιας αποστολής υπηρεσίας. Χθες Σάββατο ο Μπεναλά αφέθηκε ελεύθερος.

Για τους τρεις αστυνομικούς που διαβίβασαν (παρανόμως) εικόνες από σύστημα βιντεοεπιτήρησης στον Μπεναλά, η εισαγγελία ζήτησε να τους απαγορευθεί να ασκούν τα καθήκοντα τα οποία είχαν όταν διέπραξαν τις παραβάσεις για τις οποίες κατηγορούνται.

Το σκάνδαλο -ένα από τα χειρότερα για την προεδρία Μακρόν ως τώρα- ξέσπασε την Τετάρτη με τη μετάδοση βίντεο που δείχνει τον Μπεναλά να χτυπά διαδηλωτές την 1η Μαΐου.

Γαλλικά ΜΜΕ αναφέρουν μάλιστα ότι ένας άνδρας που ξυλοκοπήθηκε από τον Μπεναλά είναι Ελληνας, μέλος του Black Block. Είχε μεταβεί στο Παρίσι για να διαδηλώσει την Πρωτομαγιά και είχε δώσει ψεύτικα στοιχεία στη γαλλική Αστυνομία. Τα στοιχεία του δεν έχουν γίνει γνωστά.

Ο Μπεναλά, τότε «υπεύθυνος αποστολής» στο Ελιζέ με την ιδιότητα του αναπληρωτή επικεφαλής του γραφείου του προέδρου, είχε λάβει την άδεια να παρευρεθεί την ημέρα εκείνη στις διαδηλώσεις στο πλευρό δυνάμεων της τάξης ως παρατηρητής.

Αν και τέθηκε διακριτικά σε διαθεσιμότητα μετά τα γεγονότα αυτά τον Μάιο, το Ελιζέ δεν είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη και ανακοίνωσε την απόλυσή του μόλις την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...