385
Ο Νίκος Φίλης εμφανίστηκε πιο προσγειωμένος από τα άλλα κυβερνητικά στελέχη | Alexandros Michailidis / SOOC

Σε άλλη γραμμή ο Φίλης: Δεν συμμερίζομαι το success story, λάθος ότι βαδίζουμε καλώς

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2018, 16:57
Ο Νίκος Φίλης εμφανίστηκε πιο προσγειωμένος από τα άλλα κυβερνητικά στελέχη
|Alexandros Michailidis / SOOC

Σε άλλη γραμμή ο Φίλης: Δεν συμμερίζομαι το success story, λάθος ότι βαδίζουμε καλώς

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2018, 16:57

Το πανηγυρικό κλίμα που επιχειρούν να στήσουν τον τελευταίο καιρό κυβερνητικά στελέχη αλλά και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας –ειδικά με την επίσκεψη του στο Καστελόριζο απ’ όπου μας μίλησε για την έξοδο από τα Μνημόνια– δεν φαίνεται να φτάνει μέχρι το πολιτικό γραφείο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη.

Ο κ. Φίλης εμφανίστηκε κάθε άλλο παρά αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας ενώ υποστήριξε ότι δεν αρκεί η ανάγνωση των αριθμών και των μεγεθών για να υποστηρίξει κανείς ότι η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια και τη λιτότητα.

Ο πρώην υπουργός δήλωσε προβληματισμένος για το θέμα της απομείωσης του χρέους υποστηρίζοντας πως «χωρίς ονομαστική απομείωση του χρέους κατά 15% δεν θα λυθεί το πρόβλημα».

Μιλώντας σε παρουσίαση μελέτης που έκανε το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, σε δύο επιτροπές της Βουλής, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε να βρίσκεται σε εντελώς διαφορετική γραμμή από την κυβερνητική πλειοψηφία ενώ έδειξε να είναι άκρως επικριτικός προς το οικονομικό επιτελείο.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων υποστήριξε:

«Δεν είναι έξοδος αν κουβεντιάσουμε πως δεν θα αυξηθεί η απόκλιση από την Ευρώπη, η καθαρή έξοδος θα πρέπει να έχει δύο προαπαιτούμενα. Η πορεία εξόδου από την κρίση πρέπει να συνοδευτεί από τη σύγκλιση της οικονομίας με τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Και με πολιτικές που πρέπει να κλείνουν τις κοινωνικές ανισότητες και όχι να τις ανοίγουν.

»Εχουμε πάει πίσω στο 1970, με το κατά κεφαλήν εισόδημα να είναι το 67% του μέσου όρου των ευρωπαϊκών χωρών. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί με πολιτικές οι οποίες λένε ότι το 2050 θα φτάσουμε να έχουμε το βιοτικό επίπεδο του 2009.

»Και θα πρέπει, η γερασμένη Ελλάδα του 2050 να εξοφλήσει το χρέος που έχει δημιουργηθεί. Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα, δεν πάμε πουθενά με 3,5% πρωτογενή πλεονάσματα. Δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική έξοδος από την κρίση αν δεν σχεδιάσουμε από τώρα τις πολιτικές που θα μειώσουν τις ανισότητες μεταξύ των πλουσιότερων τμημάτων του πληθυσμού και των φτωχότερων. Ανισότητες που επιδεινώθηκαν και διευρύνθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης».

Στη συνέχεια ο κ. Φίλης άσκησε κριτική και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο τονίζοντας ότι ουσιαστικά τα περισσότερα μέλη της κυβέρνησης δεν γνωρίζουν το σχέδιο ανάπτυξης που θα ακολουθηθεί. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής δήλωσε: «Δεν γνωρίζω το ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης. Μόνο το EuroWorking Group το γνωρίζει. Εμείς δεν το ξέρουμε».

Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, ο κ. Φίλης υποστήριξε ακόμα ότι δεν συμμερίζεται το success story και ότι συνιστά λάθος να δημιουργείται η αντίληψη ότι καλώς βαδίζουμε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...