216
Φανταστείτε ότι οι απώλειες σε σχέση με τη διατροφική αλυσίδα δεν έχουν -προς το παρόν- ποσοτικοποιηθεί | REUTERS/Francois Lenoir

Σε 33 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι ζημίες στην Ολλανδία από το σκάνδαλο με τα αβγά

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2017, 22:10
Φανταστείτε ότι οι απώλειες σε σχέση με τη διατροφική αλυσίδα δεν έχουν -προς το παρόν- ποσοτικοποιηθεί
|REUTERS/Francois Lenoir

Σε 33 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι ζημίες στην Ολλανδία από το σκάνδαλο με τα αβγά

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2017, 22:10

«Οι άμεσες ζημίες στον πτηνοτροφικό τομέα όπου έγινε χρήση του φιπρονίλ εκτιμώνται στο ποσό των 33 εκατομμυρίων ευρώ» επισημαίνουν δύο υπουργοί σε σχετική επιστολή που εστάλη στο κοινοβούλιο.

«Εξ αυτών, 16 εκατομμύρια προκύπτουν από τη μετέπειτα δέσμευση (των προϊόντων) και 17 εκατομμύρια λόγω των μέτρων που χρειάστηκε να ληφθούν προκειμένου τα ορνιθοτροφεία να απαλλαγούν από το φιπρονίλ» διευκρινίζουν οι υπουργοί, που βασίστηκαν σε μια πρώτη επίσημη εκτίμηση των οικονομικών απωλειών, όπως καταγράφεται σε έρευνα που διεξήγαγε η μονάδα οικονομικής έρευνας του Πανεπιστημίου του Βαγκενίνγκεν (κεντρική Ολλανδία).

Κατά μέσο όρο, οι πτηνοτροφικές μονάδες κατέγραψαν αρχικές ζημίες ύψους μεταξύ 120.000 ευρώ – 220.000 ευρώ, συμπλήρωσαν οι υπουργοί.

Αυτές οι ζημίες περιλαμβάνουν τα έξοδα της απόσυρσης, της διακοπής της παραγωγής, όπως και τις απώλειες που υπέστη ο τομέας διανομής. Οι απώλειες σε σχέση με τη διατροφική αλυσίδα όπου κατέληγαν τα αβγά δεν έχουν ποσοτικοποιηθεί.

Στην επιστολή τους, η υπουργός Υγείας Εντιτ Σχίπερς και ο υφυπουργός Οικονομικών Υποθέσεων Μάρτιν φαν Νταμ αποκαλύπτουν επίσης ότι ένα δεύτερο εντομοκτόνο «μετρίως τοξικό» χρησιμοποιήθηκε από τη Chickfriend, την εταιρεία που κατηγορείται στην υπόθεση του φιπρονίλ.

Πρόκειται για την αμιτράζη, που χρησιμοποιήθηκε σε μια μονάχα μονάδα εκτροφής βοών και πτηνών.

Την ώρα που οι ιδιοκτήτες της Chickfriend παραμένουν υπό προσωρινή κράτηση αφού εμφανίστηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης την περασμένη εβδομάδα, την Πέμπτη οι ολλανδοί βουλευτές αναμένεται να συζητήσουν τον αντίκτυπο της κρίσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...