257
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν (σκεπτικός) | Maxim Shipenkov/Pool via REUTERS

Για κυβερνοεπιθέσεις σε όλο τον κόσμο κατηγορείται η Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2018, 22:47
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν (σκεπτικός)
|Maxim Shipenkov/Pool via REUTERS

Για κυβερνοεπιθέσεις σε όλο τον κόσμο κατηγορείται η Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2018, 22:47

Από την ψυχροπολεμική τους αντιπαράθεση δεν θα μπορούσε να λείπει η τεχνολογία. Και η ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές του 2016 έχει μπόλικη από αυτή.

Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία διατείνονται ότι χάκερ, υποστηριζόμενοι από τη ρωσική κυβέρνηση, μόλυναν ρούτερ ηλεκτρονικών υπολογιστών σε όλον τον κόσμο, στο πλαίσιο εκστρατείας κυβερνοκατασκοπείας που στόχο έχει να πλήξει κυβερνητικές υπηρεσίες, επιχειρήσεις και υποδομές κρίσιμης σημασίας.

Ουάσιγκτον και Λονδίνο άναψαν το λαμπάκι του κινδύνου. Το βρετανικό Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας (NCSC), το FBI και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ εξέδωσαν από κοινού ανακοίνωση με την οποία προειδοποιούν για το ενδεχόμενο κυβερνοεπίθεσης.

Iσχυρίζονται ότι ρώσοι κατάσκοποι ψάχνουν να βρουν τα τρωτά σημεία εκατομμυρίων ρούτερ στον κόσμο με στόχο μελλοντικές επιθέσεις.

«Θα αποκρούσουμε οποιαδήποτε κακόβουλη δραστηριότητα εντοπίσουμε στο Διαδίκτυο, είτε προέρχεται από το Κρεμλίνο είτε από άλλους» τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο Ρομπ Τζόις, συντονιστής του Λευκού Οίκου για θέματα κυβερνοασφάλειας.

«Στο στόχαστρο μπορεί να έχουν μπει εκατομμύρια μηχανήματα για να χρησιμοποιηθούν σε περιόδους εντάσεων» δήλωσε ο Κιάραν Μάρτιν, επικεφαλής του βρετανικού Κέντρου Εθνικής Κυβερνοασφάλειας.

Οι αξιωματούχοι στάθηκαν, πάντως, στο γεγονός ότι οι ρωσικές επιθέσεις έχουν επηρεάσει ουκ ολίγους οργανισμούς, όπως παρόχους ιντερνετικών υπηρεσιών και ιδιωτικές εταιρείες.

Στο «μάτι» έβαλαν, ξανά, τη Ρωσία οι ΗΠΑ και Βρετανία για το θέμα των κακόβουλων ενεργειών στο Διαδίκτυο. Οι κατηγορίες της Δύσης ανοίγουν ένα μεγάλο κεφάλαιο: γιατί το Κρεμλίνο προβαίνει σε ιντερνετική «παρενόχληση»;

Παρ’ όλο που η Μόσχα έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για κυβερνοεπίθεση κατά της Ουκρανίας, είναι νωρίς ακόμη να βγουν συμπεράσματα για το θέμα της οργάνωσης -από τη Ρωσία- κυβερνοεπιθέσεων ανά τον κόσμο.

Το μέτωπο, πάντως, της ψυχροπολεμικού τύπου κόντρας ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση έχει φουντώσει για τα καλά…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...