191
To κτίριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη Φρανκφούρτη | REUTERS/Kai Pfaffenbach/File Photo

Reuters: Ιταλικές ενστάσεις κατά των προτάσεων της ΕΚΤ για τα «κόκκινα» δάνεια

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2017, 21:04
To κτίριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη Φρανκφούρτη
|REUTERS/Kai Pfaffenbach/File Photo

Reuters: Ιταλικές ενστάσεις κατά των προτάσεων της ΕΚΤ για τα «κόκκινα» δάνεια

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2017, 21:04

Πρόκειται για ένα ακανθώδες ζήτημα για την Ιταλία, στις τράπεζες της οποίας αντιστοιχεί πάνω από το 25% των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ευρωζώνης (συνολικού ύψους 865 δισ. ευρώ).

Σε δημοσίευμα του πρακτορείου την Παρασκευή, σημειώνεται ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) της ΕΚΤ αναμένεται να παρουσιάσει ένα νέο σύνολο κανόνων έως τον Μάρτιο σχετικά με το ύψος των προβλέψεων που πρέπει να σχηματίζουν οι τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνειά τους.

Σύμφωνα με τις πηγές της ΕΚΤ, που επικαλείται το πρακτορείο, η ισχυρή αντίδραση της Ιταλίας κατά των τελευταίων προτάσεων του SSM για την αντιμετώπιση των νέων «κόκκινων» δανείων σημαίνει ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί και η προσέγγιση για την αντιμετώπιση των δανείων που έχουν ήδη «κοκκινίσει».

Η κύρια ανησυχία για την Ιταλία είναι ότι, αν ζητηθεί αύξηση των προβλέψεων, οι τράπεζές της θα μειώσουν τον δανεισμό τους. Ορισμένες θα χρειασθεί να προχωρήσουν σε αύξηση κεφαλαίων, κάτι που δεν μπόρεσαν να κάνουν η Monte dei Paschi di Siena και δύο περιφερειακά πιστωτικά ιδρύματα τους τελευταίους μήνες.

Η Ιταλία, αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters, ελπίζει να έχει τη στήριξη άλλων χωρών με μεγάλο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...