586
Μαθητές φεύγουν από το κτίριο. Ηταν οι τυχεροί, γλίτωσαν. Αλλοι 12 συμμαθητές τους έπεσαν νεκροί | WSVN.com via REUTERS

Σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου σε λύκειο στη Φλόριντα

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2018, 22:25
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/02/2018, 07:50
Μαθητές φεύγουν από το κτίριο. Ηταν οι τυχεροί, γλίτωσαν. Αλλοι 12 συμμαθητές τους έπεσαν νεκροί
|WSVN.com via REUTERS

Σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου σε λύκειο στη Φλόριντα

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2018, 22:25
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/02/2018, 07:50

Δεκαεννέα χρόνια μετά τη σφαγή στο λύκειο του Κόλουμπάιν. Πεντέμισι χρόνια μετά τη φρίκη του Σάντι Χουκ. Τώρα το λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας, στη Φλόριντα. Τοπωνύμια τραγωδιών με θύματα μαθητές. Εκεί όπου κερδίζεις τη γνώση, κάποιος σπέρνει αδιακρίτως τον θάνατο. Επειδή το νοσηρό μυαλό του συναντά με ευκολία επιθετικό τυφέκιο το οποίο μπορεί να αποκτήσει με χαρακτηριστική ευκολία.

Η ρουτίνα –διότι περί ρουτίνας πια μιλάμε στις ΗΠΑ της οπλοκατοχής και οπλοχρησίας– η ίδια: ένας νεαρός αρχίζει να πυροβολεί και να σκοτώνει. Και όλες οι φωνές απόγνωσης έρχονται δραματικά αργά. «Αυτό δεν συμβαίνει πουθενά αλλού» τόνισε ο γερουσιαστής του Κονέκτικατ Κρις Μέρφι, ο οποίος είπε ότι «είναι το 19ο μακελειό σε σχολείο των ΗΠΑ και δεν έχουμε ακόμα φτάσει τον Μάρτιο». Δεν έχουμε κάνει τίποτα, είπε.

Οντως, δεν έχει γίνει τίποτα. Και η αμερικανική κοινή γνώμη, σχεδόν υπνωτισμένη γύρω από το τοτέμ της 2ης Τροπολογίας του Συντάγματος που προστατεύει την οπλοκατοχή, μετρά μακαρίως νεκρούς, ακόμα και μικρά παιδιά.

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και αρκετοί ακόμη τραυματίστηκαν από την επίθεση στο σχολικό συγκρότημα στην πόλη Πάρκλαντ, περίπου 50 μίλια απόσταση από το Μαϊάμι, στις 14.00 (τοπική ώρα – 22.00 ώρα Ελλάδος), ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου. Εκεί όπου υπήρχαν καρδούλες και αρκουδάκια, τώρα υπάρχει ένα λουτρό αίματος…

Τα αμερικανικά ΜΜΕ δημοσιοποίησαν μια φωτογραφία ενός νεαρού λευκού ο οποίος άνοιξε πυρ στον τρίτο όροφο του σχολικού συγκροτήματος.

Οι αρχές, μετά από συντονισμένη επιχείρηση συνέλαβαν τον δράστη, ο οποίος φέρεται να είναι γνωστός στην Αστυνομία. Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, πρόκειται για τον 19χρονο Νίκολας Κρουζ, πρώην μαθητή, ο οποίος σκότωσε τουλάχιστον 12 μαθητές και άλλους πέντε ενήλικες, ενώ 14 καταγράφηκαν ως τραυματίες (οι τρεις σε σοβαρή κατάσταση).

O νεαρός χρησιμοποίησε ημιαυτόματο τουφέκι εφόδου κατά τη διάρκεια του μακελειού στον τρίτο όροφο του σχολικού συγκροτήματος. Πρώτα ενεργοποίησε τον συναγερμό για πυρκαγιά ώστε να βγάλει τους μαθητές έξω από τις σχολικές αίθουσες και έπειτα άρχισε να σκοτώνει όσους περισσότερους μπορούσε. Ο δράστης ήξερε τα κατατόπια

Ο 19χρονος Νίκολας Κρουζ, πρώην σπουδαστής του λυκείου, που είχε αποβληθεί από το σχολείο εξαιτίας κακής διαγωγής, συνελήφθη λίγη ώρα αργότερα στην κοντινή κοινότητα Κοράλ Σπρινγκς, σύμφωνα με τον σερίφη της κομητείας Μπρόουαρντ, Σκοτ Ισραελ.

Ο σερίφης σημείωσε ότι ο νεαρός χρησιμοποίησε ημιαυτόματο τουφέκι εφόδου AR-15, το οποίο είναι πολύ εύκολο να αγοράσει οποιοσδήποτε σε μεγάλο μέρος των ΗΠΑ.

Γεννημένος τον Σεπτέμβριο του 1998, ο Κρουζ είχε αναρτήσει σε social media, «πολύ ανησυχητικά» μηνύματα, είπε ο σερίφης Ισραελ, επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητο να αναφέρονται στις Αρχές συμπεριφορές αυτού του είδους.

Νωρίτερα, η αστυνομία απέκλεισε σε μεγάλη ακτίνα την περιοχή και ξεκίνησε επιχείρηση για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση του δράστη.

Στο σχολείο φοιτούν σχεδόν 3.000 παιδιά, τα οποία ήταν στις εγκαταστάσεις όταν ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί – τα μαθήματα ήθελαν άλλη μία ώρα για να ολοκληρωθούν.

 

drastis
Η στιγμή που ο δράστης οδηγείται με χειροπέδες στο περιπολικό…

drastis2

Η σοβαρότητα της κατάστασης ανάγκασε και τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, να προβεί σε αναρτήσεις στο Twitter και να ζητήσει ενημέρωση από τους συνεργάτες του. Είπε ότι «κανένα παιδί, δάσκαλος ή οποιοσδήποτε άλλος δεν θα πρέπει να νιώθει ανασφαλής σε αμερικανικό σχολείο».

parkland trump
Αλλά είναι ο ίδιος πρόεδρος που αρνείται πεισματικά να περιορίσει την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ, καθώς είναι γνωστό ότι ελέγχεται από το πανίσχυρο λόμπι της NRA. Χαρακτηριστικό ένα σκίτσο που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο λίγο μετά τη νέα τραγωδία.

28058365_883296441852265_4748931391964434677_n

Η σφαγή στο σχολείο του Πάρκλαντ ήταν το 29ο περιστατικό πυροβολισμών κατά πλήθους στις ΗΠΑ το 2018. Είναι μόλις 45 οι ημέρες του 2018…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...