750
Ο Κώστας Σημίτης και η σύζυγός του Δάφνη ενώ ψηφίζουν | Alexandros Michailidis / SOOC

Πώς ψήφισε το «όλον ΠΑΣΟΚ» – Τι δήλωσαν Σημίτης, Βενιζέλος, Παπανδρέου

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2017, 10:11
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 19/11/2017, 18:30
Ο Κώστας Σημίτης και η σύζυγός του Δάφνη ενώ ψηφίζουν
|Alexandros Michailidis / SOOC

Πώς ψήφισε το «όλον ΠΑΣΟΚ» – Τι δήλωσαν Σημίτης, Βενιζέλος, Παπανδρέου

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2017, 10:11
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 19/11/2017, 18:30

Μηνύματα ενότητας για την επόμενη ημέρα εξέπεμψαν ο Κώστας Σημίτης, ο Βαγγέλης Βενιζέλος, αλλά και οι υποψήφιοι του πρώτου γύρου Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Καμίνης ψηφίζοντας για την εκλογή προέδρου στον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς.

Το πρώτο βήμα έγινε, σημείωσε σε δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, και προσθέτει ότι πλέον πρέπει η παράταξη να δει με ενότητα την επόμενη ημέρα.

Εν τω μεταξύ, η συμμετοχή κινείται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, καθώς το όριο των 100.000 ψηφοφόρων ξεπεράστηκε γύρω στις 3 το μεσημέρι

Από το πρωί η συμμετοχή φαινόταν υψηλή, καθώς στις 10:30 είχαν ψηφίσει περί τους 30.000 ανθρώπους, περισσότεροι από το αντίστοιχο διάστημα της πρώτη Κυριακής. Μετά τις 12 το μεσημέρι, ο αριθμός είχε ξεπεράσει τις 60.000 πολίτες στις κάλπες και στις 14:00 ήταν 89.000 πολίτες. Παρά τις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε μέρος της χώρας, αλλά και τη διαφορετική φύση του διλήμματος, οι οργανωτές εκτιμούν ότι θα προσέλθουν τελικά πάνω από 150.000.

Η Φώφη Γεννηματά και ο Νίκος Ανδρουλάκης ψήφισαν λίγο πριν το μεσημέρι.

«Η παράταξη ή θα είναι μεγάλη ή δεν θα υπάρξει» σημείωσε σε μήνυμά του ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ενα σύντομο μήνυμα στο Twitter, χωρίς κάποιο πολιτικό σχόλιο, ανέβασε ο Γιώργος Καμίνης, ο οποίος δεν είχε πάρει θέση για τον δεύτερο γύρο, αν και συναντήθηκε και με τους δύο υποψήφιους.

Σημίτης: «Τώρα όλοι μαζί»

Το επόμενο βήμα στη διαδικασία της συγκρότησης του φορέα της Κεντροαριστεράς πρέπει να είναι ενωτικό, τόνισε σε δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε δήλωσή του με αφορμή τον δεύτερο γύρο των εκλογών για την προεδρία του φορέα.

Η παραδοσιακή άποψη πως «οι νικητές διατάσσουν και οι ηττημένοι υπακούουν» δεν πρέπει να ισχύσει και σημειώνει ότι είναι αναγκαία η δημιουργία κοινού οργάνου», σημείωσε.

Στη δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρει  ότι «σήμερα ολοκληρώθηκε το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας ενιαίας κεντροαριστερής παράταξης, που συνενώνει διάφορες τάσεις και ομάδες σε μια κοινή πορεία. Η προσπάθεια αυτή πρέπει να έχει άμεση συνέχεια.

» Να δημιουργηθεί ένα κοινό όργανο από τους κύριους πρωταγωνιστές, για να απαντήσει ενωμένο στα δυο κύρια προβλήματα: την πορεία προς το συνέδριο και τις πολιτικές κατευθύνσεις της παράταξης.

» Η παραδοσιακή άποψη πως “οι νικητές διατάσσουν και οι ηττημένοι υπακούουν δεν πρέπει να ισχύσει. Ένας και μόνον είναι ο κανόνας της μελλοντικής επιτυχίας: Όλοι μαζί».

Ο Κώστας Σημίτης ψήφισε με τη σύζυγό του Δάφνη.

ven19
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος προσέρχεται για να ψηφίσει (evenizelos.gr)

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, κατά την έξοδο του από το εκλογικό κέντρο, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος δήλωσε ότι «το βήμα που ολοκληρώνεται σήμερα είναι πάρα πολύ σημαντικό. Βεβαίως, το στοίχημα της χώρας θα κερδηθεί στην προγραμματική αντίληψη, στην πρότασή μας. Στη μεταρρυθμιστική αποφασιστικότητα της κοινωνίας.

» Όποιος μιλά συγκεκριμένα, ολοκληρωμένα, υπεύθυνα και λέει εφικτά πράγματα που θα βγάλουν τη χώρα στο μέλλον, αυτός θα κερδίσει το στοίχημα. Αυτό πρέπει να κάνει η δημοκρατική παράταξη. Εκεί κρίνεται το πολιτικό παιχνίδι πριν κριθεί στους εκλογικούς αριθμούς.

Τόνισε δε ότι η ενότητα «είναι ηθική υποχρέωση όλων εκείνων που συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία».

253322
(Image photo services/Intimenews)

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπανδρέου, που ψήφισε στην Κρήτη, επισήμανε ότι «το μήνυμα το στέλνει ο ίδιος ο πολίτης σήμερα. Ο προοδευτικός πολίτης. Την προηγούμενη Κυριακή, όπως και σήμερα, με τη συμμετοχή του ο πολίτης έδειξε ότι απαιτεί σεβασμό στη φωνή του, σεβασμό στην άποψή του για να μπορεί να πάρει ο ίδιος ο λαός την τύχη στα χέρια του».

Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι «ο προοδευτικός πολίτης θέλει να πορευτούμε με βάση τις αλήθειες και όχι τα πολλά και μεγάλα ψέματα τα οποία επέτειναν, εμβάθυναν την κρίση και σκέπασαν τα πραγματικά αίτια της κρίσης». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εκλογική διαδικασία είναι μήνυμα ενότητας και συλλογικής ανασύνταξης του χώρου, για μεγάλες και βαθιές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα.

Ομαλά η διαδικασία

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα άρχισε από τις 8 το πρωί της Κυριακής η διαδικασία του δεύτερου γύρου των εκλογών για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Την ηγεσία διεκδικούν η Φώφη Γεννηματά, η οποία στον πρώτο γύρο απέσπασε 41,27%, και ο Νίκος  Ανδρουλάκης που συγκέντρωσε 24,73%.

Μέχρι τις 19:00 της Κυριακής είχαν ψηφίσει πάνω από 147.000 άτομα. Σε κάθε περίπτωση οι διαδικασίες μόνο με δύο υποψήφιους είναι πιο εύκολες και οι ουρές μικρότερες.

Η ψηφοφορία ολοκληρώνεται στις 8 το βράδυ.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι ψήφισαν στον α’ γύρο είτε δήλωσαν μέλη είτε φίλοι, σε όποιο εκλογικό τμήμα επιθυμούν.

Δεν απαιτείται η καταβολή 3 ευρώ, όπως την προηγούμενη Κυριακή, ωστόσο όποιος θέλει μπορεί να δώσει χρήματα για τους πληγέντες στη Δυτική Αττική.

Τα αποτελέσματα αναμένονται γύρω στις 9-10 το βράδυ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...