443
Μια γυναίκα μπροστά στο λογότυπο της Premium Friday στην Ιαπωνία: θα πιάσει το μέτρο; | REUTERS/Toru Hanai

Μέτρα… χαλάρωσης των εργαζομένων σε Σουηδία και Ιαπωνία

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2017, 08:09
Μια γυναίκα μπροστά στο λογότυπο της Premium Friday στην Ιαπωνία: θα πιάσει το μέτρο;
|REUTERS/Toru Hanai

Μέτρα… χαλάρωσης των εργαζομένων σε Σουηδία και Ιαπωνία

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2017, 08:09

Η πολλή δουλειά -όπου υπάρχει και αυτή- είναι γνωστό ότι τρώει τον αφέντη. Κάτι πρέπει να γίνει για αυτό, ειδικά αν κάποιος είναι προϊστάμενος που ενδιαφέρεται λιγάκι για την καλή ζωή των υφισταμένων του.

Ας δούμε εδώ δύο ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις, από δύο διαφορετικές χώρες και κουλτούρες. Και άλλη μία, από τρίτη κουλτούρα, πιο κοντά στην ελληνική:

Στην Ιαπωνία είναι γνωστό ότι εργάζονται μανιωδώς και σχεδόν μέχρι θανάτου από την υπερεργασία, με ό,τι επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία έχει αυτό.

Σε μια προσπάθεια να τονώσει την κατανάλωση, η οποία κινείται σε μέτρια επίπεδα, αλλά και να πείσει τους Ιάπωνες να ισορροπήσουν καλύτερα την προσωπική ζωή με την εργασία τους, η κυβέρνηση ζητά πλέον από τις εταιρείες να αφήνουν τους εργαζόμενους να φεύγουν λίγο νωρίτερα.

Εστω και για μία ημέρα τον μήνα, την τελευταία Παρασκευή, οι Ιάπωνες  θα μπορούν να φεύγουν από τις τρεις το απόγευμα για να μπορούν, όπως ελπίζει η κυβέρνηση, να πηγαίνουν για ψώνια ή  να αρχίζουν λίγο νωρίτερα το Σαββατοκύριακό τους.

Η αφορμή για την αποκαλούμενη Premium Friday, γράφει σχετικά ο Guardian, ήταν η τραγική υπόθεση μίας 24χρονης εργαζόμενης σε διαφημιστική εταιρεία, η οποία είχε πάνω από 100 ώρες υπερωρίας το μήνα επί μήνες πριν αφαιρέσει τη ζωή της.

Παραταύτα, έρευνα έδειξε ότι σχεδόν μία στις δύο εταιρείες δεν έδειξε κάποιο ενδιαφέρον να υλοποιήσει την πρωτοβουλία, τουλάχιστον όχι για την ώρα.

Μήπως χρειάζεται μια καλύτερη λύση; Ναι, απαντά με τον τρόπο της η Σουηδία.

Στην Οβερτόρνεα, δημοτικός σύμβουλός πρότεινε να δίνεται στους υπαλλήλους μια ώρα διάλειμμα την εβδομάδα για σεξ.

Οι δημοτικοί υπάλληλοι θα μπορούν να εκμεταλλεύονται την μικρή άδεια (η οποία θα πληρώνεται κανονικά) για μια ευχάριστη ώρα στο σπίτι τους πριν επιστρέψουν στο γραφείο τους. Πέρα από την αύξηση της παραγωγικότητας, θα τονωθεί ο πληθυσμός της πόλης μαζί με το ηθικό των εργαζομένων, που έστω και για λίγο θα διώξουν το στρες της καθημερινότητας.

Η πρόταση θα έλθει στο δημοτικό συμβούλιο την άνοιξη. Σίγουρα, όμως, θα χρειαστεί περισσότερη σκέψη. Τι θα γίνει αν κανένας θέλει απλά να μην κάνει τίποτα αυτή την ώρα ή δεν έχει σύντροφο;

Μαζί με αυτές τις καλές ιδέες υπάρχει και μια τρίτη, διαφορετική -και αυτή τη φορά- αντικείμενο έρευνας από τις αρμόδιες αρχές.

Η αστυνομία στη Νάπολη, στην Ιταλία, ανέφερε ότι έθεσε υπό έρευνα 94 εργαζόμενους σε νοσοκομείο -μεταξύ τους γιατρούς και νοσοκόμες- γιατί συστηματικά έκαναν κοπάνα από τη δουλειά.

Αν παρατούσαν τους ασθενείς για (πολύ) μεγάλα διαλείμματα για καφέ και τσιγάρο, κάπως θα το καταλαβαίναμε, αλλά οι καταγγελίες εδώ είναι σχεδόν προκλητικές.

Γιατρός, αντί να είναι στο νοσοκομείο, εντοπίστηκε να παίζει τένις και να κάνει ψώνια. Δύο εργαζόμενοι είχαν αναλάβει να χτυπούν την κάρτα πολλών άλλων, ενώ ένας προϊστάμενος εντοπίστηκε να δουλεύει σαν… σεφ σε ξενοδοχείο!

Σας θυμίζει ανάλογα φαινόμενα σε άλλη χώρα του ευρωπαϊκού Νότου;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...