820
Μερικές από τις παράλογες σπατάλες του διάσημου ηθοποιού: δύο κόμπρες αλμπίνο και ένα μαυσωλείο σε σχήμα πυραμίδας τριών μέτρων, για όταν εγκαταλείψει τα εγκόσμια... |

Πώς ο Νίκολας Κέιτζ σπατάλησε $150 εκατ. και έμεινε άφραγκος

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2018, 08:05
Μερικές από τις παράλογες σπατάλες του διάσημου ηθοποιού: δύο κόμπρες αλμπίνο και ένα μαυσωλείο σε σχήμα πυραμίδας τριών μέτρων, για όταν εγκαταλείψει τα εγκόσμια...
|

Πώς ο Νίκολας Κέιτζ σπατάλησε $150 εκατ. και έμεινε άφραγκος

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2018, 08:05

Ας ξεχάσουμε τις επαύλεις, τα κάστρα, τα υπερπολυτελή αυτοκίνητα, το τζετ, το γιοτ και τα ιδιωτικά νησιά. Ας μην υπολογίσουμε ούτε το προσωπικό μαυσωλείο, ούτε τα έργα τέχνης και τα κοσμήματα ούτε τις μοναδικές συλλογές κινουμένων σχεδίων. Αλλά δεν γίνεται να μην διερωτηθούμε, μαζί με την Corriere della Sera, τι ωθεί έναν πολυεκατομμυριούχο να ξοδέψει μια περιουσία, στην κυριολεξία, για να αποκτήσει φίδια που πάσχουν από αλμπινισμό, κομμένα κεφάλια Πυγμαίων, κροκόδειλους, καρχαρίες και χταπόδια;

Ένας από τους καταλληλότερους για να απαντήσει στο «καίριο» αυτό ερώτημα φαίνεται πως είναι ο Νίκολας Κέιτζ. Γιατί μέσα σε μόλις επτά χρόνια, ο «λιγότερο εκφραστικός» (όπως τον κρίνουν εδώ και καιρό πάρα πολλοί, θεατές και κριτικοί) ηθοποιός του Χόλιγουντ κατάφερε να ξοδέψει περί τα 150 εκατομμύρια – σύμφωνα με την Daily Mail – δολάρια μόνο και μόνο για να κάνει το κέφι του. Σήμερα, πέρα από τις όποιες οικονομικές απώλειες υπέστη, εξακολουθεί να χρωστάει στην εφορία ακόμα 6,3 εκατ. δολάρια από τα 14 εκατομμύρια που αρχικά όφειλε να καταβάλει.

Ο 54χρονος ηθοποιός από την Καλιφόρνια –κάτοχος ενός Οσκαρ για την ερμηνεία του στο «Αφήνοντας το Λας Βέγκας» το 1995– θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει παράδειγμα, προς αποφυγή, όσον αφορά την κάθε άλλο παρά χρηστή διαχείριση πολλών δεκάδων εκατομμυρίων. Αλλά η κατασπατάληση της ίδιας του της περιουσίας είχε ως αποτέλεσμα να αναδειχθεί σε απόλυτο πρωταγωνιστή της τηλεοπτικής σειράς «Secret Lives of the Super Rich».

485BE58000000578-5292453-image-a-37_1516473772996
To Delphine LaLaurie, ένα οίκημα στη Νέα Ορλεάνη διάσημο επειδή κατοικείται από φαντάσματα , το οποίο απέκτησε ο Κέιτζ με αντίτιμο 3,4 εκατ. δολάρια

Ο διάσημος ανιψιός του διασημότερου Φράνσις Φορντ Κόπολα βρίσκεται, ωστόσο, σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Η περιουσία του σήμερα κυμαίνεται γύρω στα 25 εκατ. δολάρια αλλά σύμφωνα με το CNBC έχει φτάσει στο σημείο «να αποδέχεται ρόλους αριστερά και δεξιά για να αποπληρώσει τα χρέη του». Ο Κέιτζ κατηγορεί και επιρρίπτει την ευθύνη στον πρώην οικονομικό σύμβουλό του. Εκείνος, ωστόσο, υποστηρίζει πως οι όποιες οικονομικές δυσκολίες αντιμετωπίζει ο οσκαρικός ηθοποιός οφείλονται στις ακατανόητες επιλογές του.

Με τα χρόνια, ο Κέιτζ κατέληξε να κατέχει καμιά 15αριά βίλες, συμπεριλαμβανομένης και της έπαυλης στο Νιου Πορτ Μπιτς της Καλιφόρνια αξίας 25 εκατ. δολαρίων, της κύριας κατοικίας του. Δεν δίστασε λεπτό να ξοδέψει 3,4 εκατ. δολάρια για να αποκτήσει το Delphine LaLaurie, ένα οίκημα στη Νέα Ορλεάνη, διάσημο επειδή κατοικείται από… φαντάσματα. Όπως δεν δίστασε να δαπανήσει 12 εκατ. δολάρια για δύο κάστρα στη Βρετανία και τη Γερμανία, τρία εκατομμύρια για δύο ερημικά νησιά στις Μπαχάμες, 450 χιλιάδες δολάρια για την Lamborghini Miura που κάποτε οδηγούσε ο Σάχης της Περσίας αλλά και 150 χιλιάδες για το πρώτο τεύχος του Superman.

485BE4DA00000578-5292453-image-a-36_1516473749275
Το πρώτο τεύχος του Superman, το οποίο κόστισε στον Κέιτζ 150 χιλιάδες δολάρια (DC Comics)

Ο Κέιτζ, ωστόσο, δεν περιορίστηκε στα «φυσιολογικά» πλαίσια ματαιοδοξίας που κινούνται οι ζάπλουτοι του μάταιου τούτου κόσμου. Γιατί ξόδεψε έναν πακτωλό χρημάτων για την οικοδόμηση ενός μαυσωλείου σε σχήμα πυραμίδας και ύψος που φτάνει τα τρία μέτρα. Ώστε να είναι σίγουρος που θα καταλήξει αφότου εγκαταλείψει τα εγκόσμια. Και πέρα από τα κομμένα κεφάλια των Πυγμαίων φαίνεται πως έχει μανία και με τα κρανία των δεινοσαύρων. Για να εντάξει στη συλλογή του το κρανίο ενός Ταρμπόσαυρου πρόσφερε κατά τη διάρκεια δημοπρασίας 276 χιλιάδες δολάρια. Στη συνέχεια, ωστόσο, αναγκάστηκε να το επιστρέψει στην κυβέρνηση της Μογγολίας καθώς αποδείχτηκε πως είχε κλαπεί πριν από πολλά χρόνια.

Ανικανοποίητος γαρ, ξόδεψε επίσης 150 χιλιάδες για ένα χταπόδι, άγνωστο ποσό για έναν καρχαρία και έναν κροκόδειλο, και 270 χιλιάδες για δύο κόμπρες αλμπίνο, δύο φίδια που είτε εκτελούν χρέη φύλακα, σύμφωνα με τους θαυμαστές του Κέιτζ, είτε χρησιμοποιεί ο ηθοποιός κατά τη διάρκεια του σεξ, όπως υποστηρίζουν οι επικριτές του.

62ef5f7839f12b9ed4a1b8d77470a940ddc0afe7
Ο Κέιτζ αγόρασε την Lamborghini Miura του 1971 που κάποτε οδηγούσε ο Σάχης της Περσίας αξίας 450 χιλιάδων δολαρίων, σε δημοπρασία το 1997

Σίγουρα, όμως, ο Κέιτζ δεν είναι ο μοναδικός που δυσκολεύεται να διαχειριστεί την τεράστια περιουσία του. Η Πάμελα Άντερσον για παράδειγμα – η εντυπωσιακή ναυαγοσώστρια της σειράς «Baywatch» της δεκαετίας του 1990 η οποία επέστρεψε πρόσφατα στο προσκήνιο λόγω της φημολογίας περί ερωτικού δεσμού με τον ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ – χρεοκόπησε το 2012 λόγω των δυσβάσταχτων χρεών της προς την εφορία.

Μια άλλη ατίθαση περσόνα της αμερικανικής showbiz, η Κάρτνεϊ Λοβ, χρωστούσε τόσα πολλά που αναγκάστηκε όχι μόνον να πουλήσει την έπαυλή της αλλά και να εκχωρήσει το 25% των δικαιωμάτων που κατείχε για τη μουσική των Nirvana, της θρυλικής μπάντας που ίδρυσε ο άνδρας της Κερτ Κομπέιν. Ακόμη ένας μεγάλος χρεοκοπημένος είναι ο Γουέσλεϊ Σνάιπς, ο οποίος, μάλιστα, πλήρωσε με φυλάκιση και κατ’ οίκον περιορισμό τη συνήθειά του να μην δηλώνει επί χρόνια τα πολλά εκατομμύρια που κέρδιζε από τις ταινίες του. Οπότε, σίγουρα δεν προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι το 2003 χρεοκόπησε και ο Μάικ Τάισον. Παρότι κατά τη διάρκεια της εκρηκτικής καριέρας του καταφέρει να βάλει στην τσέπη του περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...