310
Διαδηλωτής και άνδρας της ασφάλειας του Ερντογάν (δεξιά) σε αντιπαράθεση | REUTERS/Joshua Roberts

Πώς η φρουρά του Ερντογάν κατάλαβε ότι «εδώ είναι Αμερική»

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2016, 21:10
Διαδηλωτής και άνδρας της ασφάλειας του Ερντογάν (δεξιά) σε αντιπαράθεση
|REUTERS/Joshua Roberts

Πώς η φρουρά του Ερντογάν κατάλαβε ότι «εδώ είναι Αμερική»

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2016, 21:10

Η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ, τυπικά για τη Σύνοδο για την Πυρηνική Ασφάλεια αλλά στην πράξη μια ευκαιρία για να (ξανα)δει τον Μπαράκ Ομπάμα, είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας συνάντησης όπου ένας από τους δύο νιώθει άβολα και, αφού δεν μπορεί να την ματαιώσει, προσπαθεί να την αποφύγει με κάθε τρόπο.

Οι ΗΠΑ, αλλά και η Ευρώπη, έχουν το τελευταίο διάστημα αρκετούς λόγους για τους οποίους συσσωρεύουν δυσαρέσκεια κατά της Τουρκίας.

Η στάση της Αγκυρας στην κρίση στη Συρία και η συμπεριφορά της απέναντι στον Τύπο είναι δύο από τους βασικότερους. Αυτά την ώρα που η Ευρώπη προσπαθεί να βρει τρόπο συνεργασίας μαζί της για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού.

Στην Ουάσιγκτον, διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν κατά της στάσης του απέναντι στα μέσα ενημέρωσης, κούρδοι διαδηλωτές και, φυσικά, δημοσιογράφοι περίμεναν τον Ερντογάν σε χώρο όπου θα μιλούσε σε εκδήλωση.

Οι διαδηλωτές τον αποκαλούσαν μάλιστα «φασίστα» και «δολοφόνο», απέναντι σε κάποιους που έπαιρναν το μέρος του.

Οταν πλησίασε στο χώρο, η φρουρά του επενέβη και έσχισε πανό των διαδηλωτών, γράφει η Daily Mail. Προσπάθησε ακόμη με μάλλον βίαιο τρόπο να εμποδίσει δημοσιογράφους από το να πλησιάσουν τον τούρκο πρόεδρο.

Τότε οι άνδρες της Μυστικής Υπηρεσίας (που φυλάσσουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ, όπως και ξένους ηγέτες που επισκέπτονται τη χώρα) παρενέβησαν κατά των τούρκων συναδέλφων τους για να αφήσουν τους δημοσιογράφους.

Το πιο εντυπωσιακό, όπως δείχνει το βίντεο του τουρκου δημοσιογράφου Τσενκ Σιντάρ, είναι τα λόγια του αμερικάνου άνδρα της ασφάλειας: «Εδώ είναι Αμερική!».

«Μείνε από εδώ (εννοεί αυτήν την πλευρά του πεζοδρομίου). Καταλαβαίνεις; Πες του να ηρεμήσει, εδώ είναι Αμερική», λέει στους Τούρκους.

Το μήνυμα ήταν δυνατό για έναν άνθρωπο που δηλώνει ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία, αν και η χώρα του συστηματικά είναι σε πολύ χαμηλή θέση σε κάθε σχετική κατάταξη. Είναι όμως ένα ερώτημα αν το έλαβε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...