Ο Guardian για την πρώτη σχολή μέσων κοινωνικής δικτύωσης / H Libération για το γαλλικό αντίο στους γείτονές τους / H Repubblica για μια διαφορετική πορεία γυναικών στην Ουάσινγκτον / Και το L’ Obs…
  • The Guardian

    Μαθήματα / Πώς γίνεσαι φίρμα στα σόσιαλ μίντια;

    Σπαταλάς που σπαταλάς τον χρόνο σου στο Facebook, το Instagram, το Snapchat και το YouTube. Γιατί να μην εκμεταλλευτείς όλη αυτή τη σπατάλη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να γίνεις φίρμα; Να λοιπόν ποιες είναι, σύμφωνα με τον Guardian, οι τρεις λέξεις που δεν πρέπει να αφήσουν αδιάφορους τους γονείς με παιδιά στην εφηβεία: social media camp. Πας εκεί και έπειτα από δέκα ημέρες κατέχεις την τέχνη του influencer.

    Η σχολή πρόκειται να ανοίξει τις πύλες της στο Λος Αντζελες, ενώ παραρτήματα θα ανοίξουν επίσης στη Βρετανία, την Αυστραλία και την Ιαπωνία. Οι εμπνευστές της υποστηρίζουν ότι η σωστή χρήση του κινητού, του τάμπλετ και του λάπτοπ είναι το κλειδί για μια επιτυχία γεμάτη από τη χρυσόσκονη του Χόλιγουντ: «Οποιες ικανότητες και αν διαθέτεις, όποια και αν είναι τα ενδιαφέροντά σου, υπάρχει ένα κανάλι κοινωνικής δικτύωσης εκεί έξω που θα σε βοηθήσουν να κατακτήσεις την στρατόσφαιρα της δόξας και του χρήματος».

    Η «Σειρήνα» του camp είναι η Νάικελ Ροντρίγκεζ. Πρώην κοινωνική λειτουργός, 48 ετών, εδώ και 18 χρόνια διευθύνει μια δραματική σχολή για εφήβους. «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σαρώνουν τα πάντα. Το ενδιαφέρον είναι απίστευτο» λέει. «Ο στόχος του camp είναι να σου μάθει πώς να δεις τα σόσιαλ μίντια σαν δουλειά για να βγάλεις χρήματα από αυτά».

    Για όποιον ενδιαφέρεται, τα μαθήματα στο Social Star Creator Camp  θα γίνουν από τις 8 έως τις 17 Ιουλίου στο πανεπιστήμιο La Verne της Καλιφόρνιας. Διαφορετικά, υπομονή έως τον Αύγουστο οπότε θα παραδοθούν μαθήματα στο Λονδίνο. Το κόστος είναι 2.690 δολάρια – κάπου 2.500 ευρώ. Εδώ που τα λέμε, αστείο ποσό για μια διαδικτυακή δόξα με χιλιάδες views και like. Η Αντέλ και ο Τζάστιν Μπίμπερ, δηλαδή, ήταν καλύτεροι;

    Φωτό: Ολα ξεκινάνε από τον σωστό φωτισμό στη σέλφι. Πηγή: The Guardian/  Rory Carroll
  • Libération (έκδοση με συνδρομή)

    Αντίο / Πραγματικά θα μας λείψουν;

    Δεδομένης της ιστορικής αντιπαλότητας από την εποχή της Ιωάννας της Λωραίνης, μπορεί να δει κανείς το πρωτοσέλιδο της Libé και σαν λεπτή ειρωνεία: «Μας λείπετε ήδη!» είναι ο τίτλος με φόντο το κλασικό γούνινο καπέλο ενός φρουρού στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Η προσέγγιση γίνεται πιο σοβαρή στο κύριο άρθρο που υπογράφει ο διευθυντής της εφημερίδας Λοράν Ζοφρέν. Το Ηνωμένο Βασίλειο, γράφει, ήταν μέλος της ΕΕ νομικά, αλλά όχι ψυχολογικά. Παράμεινε ένα νησί που το χώριζε πάντα η θάλασσα από την ήπειρο. Ο ίδιος προβλέπει ότι το νησί δεν θα βυθιστεί ακόμη και αν υποστεί πλήγμα η οικονομία του από την έξοδο.

    Και από την άλλη πλευρά της Μάγχης; «Το ζητούμενο τώρα είναι το βρετανικό παράδειγμα να μην βρει μιμητές». Και κυρίως να μην τους βρει στη Γαλλία όπου «οι οπαδοί της εθνικής κυριαρχίας είναι ισχυροί, αλλά δεν έχουν κερδίσει ακόμη το παιχνίδι». Συμπέρασμα; «Το Brexit δεν είναι καταστροφή. Είναι όμως μια προειδοποίηση: ο αδύναμος κρίκος της Ενωσης έσπασε, η αλυσίδα της αλληλεγγύης παραμένει. Πρέπει όμως να την ενισχύσουμε. Οσο η ΕΕ δεν συμφιλιώνεται με τους πολίτες της – πράγμα δυνατό εάν γίνει πιο προστατευτική – η απειλή θα συνεχίσει να υπάρχει».  Με άλλα λόγια, εδώ να δούμε τι θα κάνουμε. Κι όσο για τους Εγγλέζους, σιγά μην μας λείψουν.

    Φωτό: Ο αδύναμος κρίκος έσπασε. Οι υπόλοιποι τι θα κάνουν; Πηγή: Reuters/Dylan Martinez
  • La Repubblica

    Revenge porn / Μια διαδήλωση που πρέπει να γίνει

    Στον αγγλοσαξονικό κόσμο το φαινόμενο λέγεται revenge porn. Και είναι όταν μια σχέση τελειώνει κι εκείνος, που δεν θέλει, δημοσιοποιεί για λόγους εκδίκησης προσωπικές φωτογραφίες που του είχε στείλει εκείνη την εποχή του έρωτά τους. Η Ιταλία μετράει ήδη δυο τραγωδίες το τελευταίο διάστημα εξαιτίας αυτού του φαινομένου – οι γυναίκες που εκτέθηκαν στο Διαδίκτυο με αυτόν τον βάρβαρο τρόπο έθεσαν τέλος στη ζωή τους. Αυτές που θα διαδηλώσουν πρώτες όμως είναι οι Αμερικανίδες. Το ραντεβού, γράφει η Repubblica, έχει δοθεί για την 1η Απριλίου στους δρόμους του Μπρούκλιν. Και είναι ένα ραντεβού ευαισθητοποίησης, στο οποίο καλεί ένα θύμα αυτής της πρακτικής: η νεαρή ηθοποιός, ποιήτρια και ακτιβίστρια Λία Τζούλιετ.

    Η Λέα ήταν μόλις 14 ετών όταν ένας συμμαθητής της, και φίλος της εκείνη την εποχή, της ζήτησε να του στείλει γυμνές φωτογραφίες. Εκείνη δέχτηκε. «Τότε προσπαθούσα ακόμη να κρύψω την ομοφυλοφιλία μου και σκέφτηκα ότι αποδεχόμενη εκείνη την πρόταση θα βοηθούσε να σκεφτούν οι άλλοι ότι είμαι ετεροφυλόφιλη» διηγείται. Μόνο που φωτογραφίες της κατέληξαν στα κινητά σχεδόν όλων των αγοριών του σχολείου. «Εχασα τον κόσμο κάτω από τα πόδια μου. Κλείστηκα στην τουαλέτα καθισμένη κάτω». Βρήκε όμως τη δύναμη να ξανασηκωθεί. Και τώρα στα είκοσί της υψώνει τα στήθη της απέναντι στη βαρβαρότητα.

    Φωτό: Η Λία Τζούλιετ στην Ουάσινγκτον. Το λέει η ψυχή της. Πηγή: leahjuliett.com
  • L’ Obs (έκδοση με συνδρομή)

    Marketing / Η κλασική μουσική γίνεται «σέξι»

    Βλέμμα όλο υποσχέσεις, βαθύ ντεκολτέ, πόδια γυμνά, πόζα σέξι: είναι οι γυναίκες (τραγουδίστριες της Λυρικής, πιανίστριες,  βιολοντσελίστες), που θα απεικονίζονται στα εξώφυλλα των cd κλασικής μουσικής της Erato Warner Classics, γαλλικής δισκογραφικής εταιρίας και θυγατρικής της πολυεθνικής Warner Music. Πίσω από αυτήν την επιλογή που θυμίζει περισσότερο τραγουδίστριες της ποπ, υπάρχει ένα συγκεκριμένο σκεπτικό. Και σύμφωνα με το L’ Obs είναι το εξής: ο μέσος αγοραστής αυτού του μουσικού είδους είναι άνδρας, γύρω στα 50. Αυτό το target group είναι ο λόγος, σημειώνει το περιοδικό στην έντυπη έκδοσή του, που επέλεξε η δισκογραφική εταιρία αυτή η σέξι εκδοχή. Και οι καλλιτέχνες πώς αντιδρούν; Κάποιοι καταγγέλλουν την «ανήκουστη χυδαιότητα», αλλά υπάρχουν κι εκείνοι που σηκώνουν αδιάφορα τους ώμους υποστηρίζοντας ότι σημασία δεν έχει το εξώφυλλο, αλλά το περιεχόμενο. Ο λόγος τώρα στους λάτρεις της κλασικής μουσικής.

    Φωτό: Το εξώφυλλο από το άλμπουμ της Βανέσα Μέι «The Original Four Seasons». Πηγή: L’ Obs



text
  • Και ο Ραγκούσης ανησυχεί για νοθεία στις εκλογές. Ε, ναι, όταν δεν βρίσκεις την ψήφο σου…


    28 Μαρτίου 2024, 15:51