450
Η φωτογραφία που εκφράζει απόλυτα τον Μπολτ. Τερματίζοντας με ένα πλατύ χαμόγελο. | Cameron Spencer / Staff

Το χαμόγελο του Μπολτ/ Η ιστορία μιας εκπληκτικής φωτογραφίας

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2016, 14:56
Η φωτογραφία που εκφράζει απόλυτα τον Μπολτ. Τερματίζοντας με ένα πλατύ χαμόγελο.
|Cameron Spencer / Staff

Το χαμόγελο του Μπολτ/ Η ιστορία μιας εκπληκτικής φωτογραφίας

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2016, 14:56

Σε κάθε Ολυμπιακούς Αγώνες υπάρχουν οι φωτογραφίες που κερδίζουν μία θέση στην ιστορία. Είναι τα καρέ που ανατρέχουν οι πάντες όταν θέλουν να θυμηθούν τις Ολυμπιάδες των προηγούμενων χρόνων. Και όταν ο ιστορικός του μέλλοντος γυρίσει πίσω στους Αγώνες του Ρίο, σίγουρα θα σταθεί για λίγο στην εικόνα που τράβηξε ο φωτογράφος Κάμερον Σπένσερ με πρωταγωνιστή τον Γιουσέιν Μπολτ.

Ηταν η πρώτη παράσταση του τζαμαϊκανού σπρίντερ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας. Κυριακή 14 Αυγούστου. Ημιτελικός στα 100 μ. των αντρών. Ολοι περίμεναν τον υπεραθλητή από τη Τζαμάικα να κάνει έναν ακόμα περίπατο. Ο Μπολτ φτάνει γρήγορα κοντά στην γραμμή του τερματισμού και όλοι οι φωτογράφοι είναι έτοιμοι να αποτυπώσουν έναν ακόμα ιδιαίτερο τερματισμό.

Ο φωτογράφος Κάμερον Σπένσερ ήταν από τους τυχερούς. Δεν έπρεπε να στριμωχτεί με εκατοντάδες συναδέλφους του για ένα καλό πλάνο. Ηταν από τους λίγους που είχε την ειδική άδεια να βρίσκεται μέσα στον στίβο, δίπλα στους αθλητές. O ίδιος μίλησε στο Mashable για το πώς τράβηξε την φωτογραφία που γρήγορα έκανε τον γύρω του κόσμου.

infocus.gettyimages.com
O Κάμερον Σπένσερ (Getty)

«Η φωτογραφία τραβήχτηκε με μία Canon 1DX MK2 με φακό 70-200mm και εστιακό βάθος στα 135mm. Η ταχύτητα κλείστρου ήταν στο 1/40». Αυτό, για όσους δεν έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα με την τέχνη της φωτογραφίας, σημαίνει ότι ο Σπένσερ μπορούσε να ακολουθήσει τον Μπολτ χρησιμοποιώντας ένα εφέ που θα εξέφραζε την ταχύτητα της κούρσας.

Yπάρχει όμως και άλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο που αποκάλυψε ο φωτογράφος του πρακτορείου Getty. Λίγο πριν αρχίσει η κούρσα των 100 μ., ο Σπένσερ βρισκόταν σε άλλο μέρος του σταδίου και φωτογράφιζε τους αθλητές στο άλμα εις ύψος. Ετσι, έφυγε βιαστικά για να προλάβει το σόου του Μπολτ χωρίς όμως να του έχει ανατεθεί να τραβήξει πλάνα του Τζαμαϊκάνου.

Αυτό σήμαινε ότι ήταν εντελώς ελεύθερος να χρησιμοποιήσει όποια τεχνική ήθελε. «Ημουν προετοιμασμένος να πάρω ένα ρίσκο, οπότε κράτησα την κάμερα όσο πιο σταθερά μπορούσα, χωρίς καν να ανασαίνω» σημειώνει ο Σπένσερ. «Εχω φωτογραφήσει τον Μπολτ αρκετές φορές στο παρελθόν. Τρέχει τελείως ευθεία. Πρέπει να είσαι ήρεμος και να ελέγξεις την ταχύτητα της κούρσας. Κάποιες φορές αποτυγχάνεις».

Οποιος κοιτάζει την φωτογραφία επικεντρώνεται στο χαμόγελο του Μπολτ. «Αυτό συνοψίζει την προσωπικότητά του» λέει ο Σπένσερ, «όλοι ξέρουν ότι είναι διασκεδαστής και σόουμαν». Ενας αθλητής που «κάνει πλάκα» στους υπόλοιπους αθλητές που καταβάλουν τεράστια προσπάθεια για να τον πλησιάσουν.

Μετά τον αγώνα, ο Μπολτ έκανε την καθιερωμένη του βόλτα με τη σημαία της χώρας του και ο Σπένσερ ήταν ένας από τους τέσσερις φωτογράφους που είχε την άδεια να τον ακολουθήσει. Το να κυνηγάς από πίσω τον Γιουσέιν Μπολτ βέβαια δεν είναι και το πιο ευχάριστο και εύκολο πράγμα στον κόσμο…

Δείτε εδώ τις ιστορίες πίσω από τις ιστορικότερες φωτογραφίες των πρόσφατων Ολυμπιακών Αγώνων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...