263
Οι κτηνοτρόφοι στα Πυρηναία τα έχουν βάλει με τις αρκούδες της περιοχής | REUTERS/Jim Urquhart/File Photo

Πώς μπορεί μια αρκούδα να σκοτώσει μια κι έξω 210 πρόβατα

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2017, 11:49
Οι κτηνοτρόφοι στα Πυρηναία τα έχουν βάλει με τις αρκούδες της περιοχής
|REUTERS/Jim Urquhart/File Photo

Πώς μπορεί μια αρκούδα να σκοτώσει μια κι έξω 210 πρόβατα

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2017, 11:49

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά 210 σκοτωμένα πρόβατα ήταν ο απολογισμός της καταδίωξης μιας καφέ αρκούδας στα γαλλικά Πυρηναία, κοντά στα ισπανικά σύνορα. Οπως όλα δείχνουν, η αρκούδα τρομοκράτησε ένα ολόκληρο κοπάδι με αποτέλεσμα τα πρόβατα να πέσουν καταδιωκόμενα από ένα γκρεμό.

Το ογκώδες αρπακτικό κυνήγησε τα πρόβατα και επιτέθηκε σε ένα από αυτά. Τα υπόλοιπα 209 πανικοβλήθηκαν και έπεσαν από ύψος 200 μέτρων. Τα πτώματα 169 προβάτων βρέθηκαν την επόμενη ημέρα στους πρόποδες του γκρεμού, στο ισπανικό χωριό Λαντόρ, ενώ τα υπόλοιπα νεκρά πρόβατα βρέθηκαν στη γαλλική πλευρά.

Το ασυνήθιστο περιστατικό έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από την τοπική ομοσπονδία κτηνοτρόφων που καταδικάζει την επαναφορά μεγάλων αρπακτικών στην περιοχή. Οι αρκούδες έχουν επανεισαχθεί σε ορισμένες ορεινές περιοχές της νότιας Γαλλίας τις τελευταίες τρεις δεκαετίες μετά την εξολόθρευση τους από το μαζικό κυνήγι.

Ετσι, αν και η γαλλική κυβέρνηση θα αποζημιώσει τον κτηνοτρόφο ιδιοκτήτη των προβάτων για την απώλεια του, δεν αναμένεται να ξεμπερδέψει εύκολα με το ζήτημα που έχει προκύψει. Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι έχει δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα για την αύξηση του πληθυσμού των αρκούδων στην περιοχή με χρήση ζώων από τη Σλοβενία. Ετσι, αυτήν την στιγμή υπάρχουν περίπου 30 καφέ αρκούδες που ζουν στα Πυρηναία αν και το 2004 είχε γίνει γνωστό ότι κυνηγοί της περιοχής είχαν πυροβολήσει την τελευταία καφετιά αρκούδα που γεννήθηκε στην μεγάλη οροσειρά.

Αυτή η πρόσφατη αύξηση του πληθυσμού των συγκεκριμένων αρπακτικών πάντως κρύβει αρκετούς κινδύνους για τα υπόλοιπα ζώα αλλά και για τους ανθρώπους που τα εκτρέφουν στην περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι, σε ένα αντίστοιχο περιστατικό με πρωταγωνιστή μία καφέ αρκούδα, περισσότερα από 130 πρόβατα έχασαν τη ζωή τους και πάλι στα γαλλικά Πυρηναία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...