231
Λεπτομέρεια από το πορτρέτο | sothebys.com

Πωλήθηκε για… μόλις $12,6 εκατ. ο «Μάο» του Αντι Γουόρχολ

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2017, 08:24
Λεπτομέρεια από το πορτρέτο
|sothebys.com

Πωλήθηκε για… μόλις $12,6 εκατ. ο «Μάο» του Αντι Γουόρχολ

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2017, 08:24

Είναι σίγουρα από τα πιο γνωστά έργα του αρχιερέα της ποπ αρτ: ένας γιγάντιος Μάο Τσετούνγκ με χτυπητά χρώματα, ένας από τους πίνακες της σειράς των πορτρέτων που φιλοτέχνησε ο Αντι Γουόρχολ με θέμα τον ιδρυτή της Λαϊκής Κίνας.

Από χθες, Κυριακή, είναι πλέον ένα και από τα πιο ακριβά έργα του Γουόρχολ, καθώς πωλήθηκε στην τιμή των 12,6 εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 11,8 εκατ. ευρώ) σε δημοπρασία στο Χονγκ Κονγκ.

Βασίζεται στην φωτογραφία του Μάο που συνόδευε το πολύ δημοφιλές και στη Δύση «Κόκκινο Βιβλιαράκι» με την πολιτική σοφία του ηγέτη.

Τον πίνακα αγόρασε ασιάτης ιδιώτης συλλέκτης σε δημοπρασία στον οίκο Sotheby’s. Παρά το εντυπωσιακό του ποσού, η τιμή είναι χαμηλότερη από την αναμενόμενη: οι διοργανωτές του πλειστηριασμού εκτιμούσαν ότι θα έφτανε στα 15 εκατ. δολάρια, και ίσως αυτή η αποτυχία να μαρτυρά ένα ξεφούσκωμα της… φούσκας της αγοράς μοντέρνας τέχνης.

Οπως αναμενόταν το όνομα του νέου ιδιοκτήτη του «Μάο» δεν έγινε γνωστό.

Ο Γουόρχολ είχε ξεκινήσει τη σειρά πορτρέτων του Μάο σε μεταξοτυπία το 1972, όταν οι ψυχροπολεμικές σχέσεις μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών άρχισαν να βελτιώνονται μετά από το ιστορικό ταξίδι του αμερικανού προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον στο Πεκίνο.

Το BBC υπενθυμίζει ότι στο παρελθόν η Κίνα πρακτικά είχε απαγορεύσει την έκθεση του πίνακα στο έδαφός της με το πρόσχημα της προστασίας της εικόνας του ιστορικού της ηγέτη, ένα (φωτογραφικό) πορτρέτο του οποίου εξακολουθεί να κοσμεί τη μεγάλη πλατεία Τιεν αν Μεν στο Πεκίνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...