313
To δελφίνι του κινεζικού ποταμού Γιανγκτσέ | Flickr

Η «θεά του ποταμού Γιανγκτσέ» επανεμφανίστηκε στην Κίνα

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2018, 15:52
To δελφίνι του κινεζικού ποταμού Γιανγκτσέ
|Flickr

Η «θεά του ποταμού Γιανγκτσέ» επανεμφανίστηκε στην Κίνα

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2018, 15:52

Ενα όμορφο αλλά «πιθανώς εξαφανισμένο» θηλαστικό, το «δελφίνι του ποταμού Γιανγκτσέ» ή «θεά του Γιανγκτσέ» ή, επί το επιστημονικότερον, Lipotes vexillifer, μάλλον επανεμφανίστηκε στην Κίνα έπειτα από μία δεκαετία θεωρητικής «εξαφάνισής» του. (Το συγκεκριμένο ποτάμιο κήτος περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Διεθνούς Ενωσης Προστασίας της Φύσης με τα απειλούμενα και ενδεχομένως εξαφανισμένα είδη).

Την ευχάριστη είδηση γνωστοποίησε την τρέχουσα εβδομάδα ο κινεζικός Οργανισμός για την Προστασία της Βιοποικιλότητας (σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πράσινης Ανάπτυξης) δημοσιοποιώντας φωτογραφία κήτους ίδιου με το «δελφίνι του ποταμού Γιανγκτσέ», τραβηγμένη τον Απρίλιο σε κάποιο σημείο του ποταμού στην ανατολική επαρχία Ανγχούι.

Οι επιστήμονες αποφάνθηκαν ότι πρόκειται για ένα ζωντανό δείγμα αυτού του σπανίου είδους, επισημαίνοντας ωστόσο ότι απαιτούνται περισσότερα στοιχεία.

Η φωτογραφία πάντως αναπτέρωσε τις ελπίδες τόσο για την επανεμφάνιση της «θεάς» όσο και για την ανάκτηση της βιωσιμότητας του Γιανγκτσέ από οικολογικής πλευράς, δικαιώνοντας τους περιβαλλοντολόγους που πάντα πίστευαν ότι κοντά στις εκβολές  του τρίτου μεγαλύτερου ποταμού της Γης κάποια από αυτά τα δελφίνια έδιναν τη μάχη της επιβίωσης – το ίδιο πίστευαν και οι ψαράδες που δήλωσαν ότι έχουν δει στο ποτάμι κάποια «γκριζογάλαζα» θηλαστικά, όπως και περιηγητές που πέρυσι τον Μάιο επιβεβαίωσαν ότι είδαν με τα μάτια τους το δελφίνι.

Η συνέχιση της ύπαρξης του ευαίσθητου ζώου στο κινεζικό ποτάμι προϋποθέτει τη λήψη ειδικών μέτρων, κυρίως μείωση του θορύβου και αυστηρή απαγόρευση των καταστρεπτικών μεθόδων αλίευσης (εκρηκτικά, λάμπες, κ.ά.), αλλά και αποκατάσταση όλου του οικοσυστήματος του Γιανγκτσέ.

Εδώ η είδηση από το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων.

Το δελφίνι-Μάο

Το μεγάλο ποτάμι Γιανγκτσέ κατά το παρελθόν έχει υπερχειλίσει και έχει προκαλέσει καταστροφές, έτσι για τους Κινέζους αποτελεί ένα σύμβολο δύναμης με το οποίο καλούνται να αναμετρηθούν. Μάλιστα ο ίδιος ο πρόεδρος Μάο είχε φωτογραφηθεί, τον Ιούλιο του 1966, στα ορμητικά νερά του ως κολυμβητής, στην προχωρημένη ηλικία των 73 ετών – φωτογράφιση που έμεινε ιστορική εντός και εκτός Κίνας, καθώς την υποδέχθηκαν οι διθύραμβοι αλλά και τα σκώμματα (ήταν η εποχή της πολεμικής Πολιτιστικής Επανάστασης).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...