772
O δήμαρχος Αθηναίων, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου | ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / InTimeNews

Καμίνης: Λογικές «σουλτάνου» από την κυβέρνηση για τον Αθήνα 9,84

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2017, 17:34
O δήμαρχος Αθηναίων, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου
|ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / InTimeNews

Καμίνης: Λογικές «σουλτάνου» από την κυβέρνηση για τον Αθήνα 9,84

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2017, 17:34

Συναγερμό στον Δήμο Αθηναίων έχει προκαλέσει η ενέργεια του υπουργείου Οικονομικών να δεσμεύσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς του ραδιοσταθμού Αθήνα 9,84 και των διοικήσεών του. Αυτή η εξέλιξη, συζητήθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα, με πρωτοβουλία του δημάρχου Γιώργου Καμίνη. Και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είδαν σε αυτήν την πράξη της κυβέρνησης μια υστεροβουλία που έχει να κάνει με τη δημοπράτηση των ραδιοφωνικών αδειών και μια απόπειρα φίμωσης του σταθμού.

Oι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς νόμιμη αιτιολογία, την περασμένη Πέμπτη, δέσμευσαν τους λογαριασμούς του Αθήνα 9,84, από τους οποίους πληρώνονται οι 120 και πλέον εργαζόμενοί του, ενώ προχώρησαν και στη δέσμευση όλων των τραπεζικών λογαριασμών προέδρων της «ΔΕΡΑ Αθήνα 9,84» – και των συγγενικών τους προσώπων!– για δήθεν οφειλή τέλους χαρτοσήμου επί των δημοτικών επιδοτήσεων.

Κατά την έκτακτη συνεδρίασή του, τη Δευτέρα, το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας υιοθέτησε με ευρύτατη πλειοψηφία (μία αποχή) ψήφισμα που καταδικάζει τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του σταθμού και των νομίμων εκπροσώπων του και ζητά από την κυβέρνηση να επιλυθεί το πρόβλημα που απειλεί να αφήσει τους εργαζόμενους απλήρωτους.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, έκανε λόγο για καταχρηστική και παράνομη ενέργεια, που παραπέμπει σε «λογικές Σουλτάνου».

«Η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών απειλεί τον ιστορικό ραδιοφωνικό σταθμό της πόλης με οικονομικό στραγγαλισμό», τόνισε ο κ. Καμίνης μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο, προσθέτοντας ότι, «σε συνδυασμό με την κυοφορούμενη από την κυβέρνηση δημοπράτηση των αδειών των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών, δημιουργούνται συνθήκες που θέτουν εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητα του Αθήνα 984, ενός μέσου ενημέρωσης ανεξάρτητου και πλουραλιστικού. Ενός μέσου ενημέρωσης που εξυπηρετεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από την εργασιακή και ασφαλιστική νομοθεσία».

259966
Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας (ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ/InTimeNews)

Στη συνεδρίαση παρενέβη η πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, Μαρία Αντωνιάδου, η οποία κάλεσε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να μην επιτρέψουν τον οικονομικό στραγγαλισμό του Αθήνα 984 και να στηρίξουν τους εργαζόμενους, που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς χρήματα τα Χριστούγεννα.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου, Θέμης Μπερεδήμας, εξέφρασε τη αμέριστη συμπαράστασή του στον αγώνα του δήμου Αθηναίων και των εργαζομένων του, ενώ ο πρόεδρος της Ενωσης Δημοτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών, Μιχάλης Κυριακίδης, σημείωσε ότι η εξέλιξη δημιουργεί εύλογη ανασφάλεια σε όλους τους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας και συνολικά στις δημοτικές επιχειρήσεις.

Ψήφισμα υπέρ του Αθήνα 9.84 υιοθετήθηκε και στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ).

Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου τη Αθήνας

«Με μια πρωτοφανή απόφαση, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προχώρησαν στην προληπτική δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του Αθήνα 984 και των διοικήσεών του, για δήθεν μη καταβολή χαρτοσήμου επί της δημοτικής επιχορήγησης.

Πρόκειται για ενέργεια παράνομη και καταχρηστική. Ο Αθήνα 984 είναι ένας ιστορικός ραδιοφωνικός σταθμός με περισσότερους από 120 εργαζόμενους, οι οποίοι αν παραμείνει το μέτρο της προληπτικής δέσμευσης θα μείνουν απλήρωτοι. Η δέσμευση λογαριασμών, επί ενός τέλους που δεν υποχρεούται να καταβάλλει, προκαλεί στο δημοτικό ραδιόφωνο της Αθήνας οικονομικό στραγγαλισμό, βάλλει γενικότερα κατά των δημοτικών επιχειρήσεων ειδικού σκοπού και επιβάλλει μία επιπλέον έμμεση φορολογία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Tο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας δηλώνει επίσης ότι θα υπερασπιστεί τη δημόσια συχνότητα του Αθήνα 984, απέναντι στην απόπειρα της κυβέρνησης να προχωρήσει στη δημοπράτησή της. Θα υπερασπιστεί τη συνεχή και απρόσκοπτη παρουσία του Αθήνα 984, ως ελεύθερου ραδιοφώνου.

(ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ/InTimeNews)
(ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ/InTimeNews)

Το Δημοτικό Συμβούλιο εξουσιοδοτεί τον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη να εκπροσωπήσει δικαστικώς και εξωδίκως, τα φυσικά πρόσωπα που έχουν διατελέσει νόμιμοι εκπρόσωποι του Αθήνα 984 καθώς και τα υπόλοιπα άμεσα θιγόμενα πρόσωπα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας καλεί την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, το υπουργείο Οικονομικών και συνολικά την κυβέρνηση να προβούν αμέσως σε κάθε απαραίτητη ενέργεια ώστε να αποδεσμευθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Αθήνα 984, καθώς και οι λογαριασμοί των νομίμων εκπροσώπων του και των συγγενικών τους προσώπων.

Τέλος, καλεί την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει ότι οι συχνότητες των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών δεν θα βγουν στο σφυρί. Η ενημέρωση δεν είναι εμπόρευμα, είναι δημόσιο αγαθό».

Κόντρα για τις εξελίξεις με τους εργαζόμενους στον ραδιοφωνικό σταθμό 984 είχε ο Ανδρέας Λοβέρδος με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ανέφερε «επειδή είστε φίλοι του λαού και επειδή μαθαίνω ότι μεταξύ των τραπεζικών λογαριασμών του 984 που δεσμεύτηκαν είναι και ο λογαριασμός της μισθοδοσίας και επειδή έρχονται Χριστούγεννα θα ήθελα να μας πείτε τι θα κάνετε;».

«Δεν καταλαβαίνω τη σπουδή. Μου φαίνεται περίεργη και με σκοπιμότητες», αντέδρασε ο κ. Τζανακόπουλος για να συνεχίσει: «Ειλικρινά δεν την κατανοώ. Οι ειρωνείες για το ποιος είναι φίλος του λαού επιστρέφονται. Για τον 984, στον βαθμό που μπορώ να γνωρίζω, είναι θέμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...