519
Στερείς αυτό το πλατύ χαμόγελο από ένα παιδί που περιμένει πώς και πώς να πάει για μάθημα; Η φωτογραφία αποτυπώνει τη στιγμή που ένα προσφυγόπουλο περνάει την πόρτα στο προαύλιο του σχολείου στο Θησείο | Nikos Libertas / SOOC

Πρώτο κουδούνι με χαμόγελα για δεκάδες προσφυγόπουλα στο Θησείο

Ιάσονας Καραμήτσος Ιάσονας Καραμήτσος 10 Οκτωβρίου 2016, 18:05
Στερείς αυτό το πλατύ χαμόγελο από ένα παιδί που περιμένει πώς και πώς να πάει για μάθημα; Η φωτογραφία αποτυπώνει τη στιγμή που ένα προσφυγόπουλο περνάει την πόρτα στο προαύλιο του σχολείου στο Θησείο
|Nikos Libertas / SOOC

Πρώτο κουδούνι με χαμόγελα για δεκάδες προσφυγόπουλα στο Θησείο

Ιάσονας Καραμήτσος Ιάσονας Καραμήτσος 10 Οκτωβρίου 2016, 18:05

«Πώς τα βλέπετε εσείς τα πράγματα» ρωτήσαμε έναν πατέρα που μόλις είχε πάρει το παιδί του μετά το τέλος της πρώτης σχολικής ημέρας. Στο σχολείο είχαν φτάσει πριν από λίγη ώρα 40 προσφυγόπουλα από τον Ελαιώνα. «Είναι θετικό για εμάς. Χαιρόμαστε πραγματικά, απλώς δεν υπήρχε καμία ενημέρωση». Προσπαθούσε να μας εξηγήσει ότι ούτε τα ίδια τα παιδιά δεν είχαν ενημερωθεί όταν η φωνή του μικρού Ιωνα τον διέκοψε: «Εγώ πάντως δεν έχω κανένα πρόβλημα».

Οι κάμερες και τα μικρόφωνα είχαν στηθεί από νωρίς έξω από το 72ο δημοτικό σχολείο του Θησείου. Τα παιδιά έπαιζαν στο προαύλιο ενώ οι γονείς προσπαθούσαν να συνηθίσουν την παρουσία τόσων ανθρώπων στην ήσυχη γειτονιά. «Σε λίγο θα φέρουν τα προσφυγάκια» μας είπε μία χαμογελαστή κυρία που ήταν καθισμένη σε ένα παγκάκι.

20161010_144744-1
Τα νεαρά προσφυγόπουλα φτάνουν στο σχολείο της Αθήνας

Οι γονείς δεν είχαν μαζευτεί για να «προστατεύσουν» τα παιδιά τους, δεν είχαν στα χέρια τους λουκέτα ούτε φώναζαν συνθήματα κατά των μεταναστών. «Δεν έχουμε κανένα θέμα με τα παιδάκια. Καλώς να έρθουν. Απλά όλο αυτό έγινε λίγο βεβιασμένα». Οποιον και αν ρωτούσες περίπου αυτό θα άκουγες. «Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα,όμως δεν μας ενημέρωσε κανείς».

Κάποια στιγμή όλοι οι φωτογράφοι σηκώθηκαν από τις θέσεις τους και κατευθύνθηκαν προς τον διπλανό δρόμο. Εκεί δεκάδες μικρά παιδιά περπατούσαν χέρι-χέρι. Κορίτσια με μαντίλες ή χωρίς, μικρά χαμογελαστά αγόρια μαζί με συνοδούς από ανθρωπιστικές οργανώσεις. Κάποια παιδιά έδειχναν να φοβούνται ενώ άλλα χοροπηδούσαν από την χαρά τους και χαιρετούσαν τον φακό.

20161010_144739-1
Χαμόγελα για την πρώτη σχολική ημέρα

Η μεγάλη πόρτα του σχολείου άνοιξε και τα παιδιά μπήκαν στο προαύλιο. Τα φωτογραφικά φλας πήραν φωτιά ενώ τα 40 προσφυγόπουλα από το κέντρο κράτησης του Ελαιώνα μαζεύτηκαν έξω από τις αίθουσες. Οι φωτογράφοι αποχώρησαν και οι γονείς των παιδιών έμειναν να περιμένουν το τελευταίο κουδούνι της πρώτης σχολικής ημέρας.

Στο σημείο βρίσκονταν και εκπρόσωποι της πολιτείας. Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παντής, δήλωσε συγκινημένος: «Σήμερα είναι μία πολύ σημαντική ημέρα για τη χώρα μας. Μπορούμε να πούμε ότι σήμερα έχουμε μία σχετική επιτυχία αφού καταφέραμε να ξεκινήσει το πρόγραμμα ακολουθώντας όλες τις δεσμεύσεις που υπάρχουν. Το πρόγραμμα βασίζεται στον πλήρη εμβολιασμό σύμφωνα με το πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας. Δεν βγαίνει κανένα παιδί από τα κέντρα φιλοξενίας αν δεν είναι εμβολιασμένο». Οσο για αντιδράσεις σε άλλα σχολεία; «Δεν υπάρχει κανένας λόγος αντίδρασης. Και οι οικονομικές ανάγκες θα καλυφθούν και τα παιδιά είναι εμβολιασμένα».

00_20161010_nl_00141476102480(1)
Το 72ο Δημοτικό σχολείο Αθηνών στο Θησείο λέγεται και «Ανδρέας Κάλβος»

Με την αποχώρηση των εκπροσώπων της κυβέρνησης και των φωτογραφικών συνεργείων, οι γονείς σχημάτισαν τα καθιερωμένα πηγαδάκια περιμένοντας τα παιδιά τους. «Είναι πολύ θετικό αυτό που έγινε σήμερα» μας είπαν σχεδόν με μία φωνή τρεις μητέρες έξω από το σχολείο. «Καλά, δεν υπήρχε ούτε ένας που είναι αρνητικός;» ρωτήσαμε. «Οχι! Σας φαίνεται περίεργο;» απάντησε αυθόρμητα η μία μητέρα που μας ενημέρωσε ότι είναι και μέλος του Συλλόγου Γονέων. «Μάλλον είμαστε ένα διαφορετικό σχολείο» συμπλήρωσε.


Την ίδια στιγμή στην Θεσσαλονίκη (όπως δείχνει το βίντεο), οι μαθητές του 67ου ολοήμερου δημοτικού σχολείου καλωσόρισαν τα προσφυγόπουλα με χειροκροτήματα:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...