306
Σύμφωνα με τα στοιχεία της World Obesity Federation-WOF το 2025 το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού θα είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο | Reuters

Πρόβλεψη-εφιάλτης για το κόστος της παχυσαρκίας: 1,2 τρισ. το χρόνο!

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2017, 10:55
Σύμφωνα με τα στοιχεία της World Obesity Federation-WOF το 2025 το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού θα είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο
|Reuters

Πρόβλεψη-εφιάλτης για το κόστος της παχυσαρκίας: 1,2 τρισ. το χρόνο!

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2017, 10:55

Εφιαλτική είναι η πρόβλεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά της Παχυσαρκίας (World Obesity Federation-WOF) για το κόστος αντιμετώπισης των προβλημάτων υγείας που συνδέονται με την παχυσαρκία.  Σύμφωνα με τον WOF, από το 2025 αναμένεται να ξεπεράσει τα 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, αν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα για τη συγκράτηση του φαινομένου που λαμβάνει όλο και περισσότερο επιδημικές διαστάσεις.

Η παχυσαρκία και το κάπνισμα αποτελούν τους δύο βασικούς παράγοντες για την αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου, των καρδιακών επεισοδίων, των εμφραγμάτων και των περιστατικών διαβήτη. Με λίγα λόγια θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι οι μεγαλύτεροι δολοφόνοι του σύγχρονου κόσμου.

Τα νέα στοιχεία από τον WOF, δείχνουν ότι μέχρι το 2025 ο αριθμός των υπέρβαρων και παχύσαρκων ενηλίκων σε όλο τον κόσμο θα έχει φθάσει τα 2,7 δισ., πολλοί εκ των οποίων θα χρειάζονται ιατρική φροντίδα. Αυτό σημαίνει ότι το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού θα είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο.

Σύμφωνα με τον WOF το μεγαλύτερο «λογαριασμό» θα κληθούν να πληρώσουν οι ΗΠΑ, με μία αύξηση από τα 325 δισ. το χρόνο το 2014, στα 555 δισ. δολ. μέσα σε μόλις οκτώ χρόνια. Η αύξηση αυτή οφείλεται εν μέρει στο υψηλό κόστος των ιατρικών υπηρεσιών στην Αμερική, ωστόσο όλες οι χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με μία εκτίναξη των δαπανών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της παχυσαρκίας, στις οποίες -οι περισσότερες- δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Αντίστοιχα και στη Βρετανία ο λογαριασμός θα ανέβει από τα 19 δισ. δολ. στα 31 δισ. ευρώ το 2025. Ο επικεφαλής του Εθνικού Συστήματος Υγείας, Σάιμον Στίβενς, έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η παχυσαρκία απειλεί με χρεοκοπία το Σύστημα.

Αν, μάλιστα, συνυπολογιστούν οι δαπάνες για την αντιμετώπιση  ασθένειες που απλώς σχετίζονται με την παχυσαρκία, τότε τα ποσά γίνονται ιλλιγγιώδη καθώς -όπως ενδεκτικά αναφέρεται- οι ΗΠΑ θα κληθούν να πληρώσουν 4,2 τρισ. δολάρια, η Γερμανία 390 δισ. δολάρια, η Βραζιλία 251 δισ. δολάρια και το Ηνωμένο Βασίλειο 237 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...