327
Το Παρίσι είναι μια από τις πόλεις που αντιμετωπίζουν με ανησυχία την επέκταση της Airbnb | Shutterstock

Η Κομισιόν στριμώχνει την Airbnb για τα συμβόλαια

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2018, 10:37
Το Παρίσι είναι μια από τις πόλεις που αντιμετωπίζουν με ανησυχία την επέκταση της Airbnb
|Shutterstock

Η Κομισιόν στριμώχνει την Airbnb για τα συμβόλαια

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2018, 10:37

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε προθεσμία μέχρι το τέλος του Αυγούστου στην Airbnb για να εναρμονίσει τους όρους χρήσης της με το ευρωπαϊκό δίκαιο και να καταστήσει διαφανείς τις τιμές της.

Η Airbnb απειλείται με κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης σε κάθε μία από τις 28 χώρες της Ενωσης.

Στο στόχαστρο της Κομισιόν είναι οι όροι των συμβολαίων της εταιρείας και ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζει τις τιμές στους χρήστες της. Για τις ευρωπαϊκές Αρχές, οι όροι δεν είναι σύμφωνοι με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και αυτό σε βάρος των καταναλωτών, αναφέρει η Κομισιόν.

Ο τομέας των online κρατήσεων «έχει δώσει πληθώρα ευκαιριών στους τουρίστες», όμως «η δημοτικότητα δεν μπορεί να χρησιμεύσει ως άλλοθι για την μη τήρηση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως προς την προστασία των καταναλωτών», προειδοποίησε η ευρωπαία επίτροπος υπεύθυνη για την Κατανάλωση, Βέρα Ζούροβα.

«Πρέπει να γίνεται εύκολα κατανοητό στους καταναλωτές για ποιο πράγμα και πόσο καλούνται να πληρώσουν», πρόσθεσε η ίδια. Επισήμανε ακόμη την ανάγκη να υπάρχουν σαφέστεροι κανόνες ακύρωσης της κράτησης από έναν ιδιοκτήτη και διευκρίνισης για το αν ο ιδιοκτήτης είναι ιδιώτης ή επαγγελματίας.

Εάν οι προτάσεις της εταιρείας δεν κριθούν ικανοποιητικές, η Airbnb μπορεί να υποστεί κυρώσεις εκ μέρους των ευρωπαϊκών Αρχών προστασίας των καταναλωτών, από κάθε μία χώρα, σύμφωνα με τη Κομισιόν. (Δεν υπάρχει ενιαίο σύστημα κυρώσεων).

Οι Financial Times σημειώνουν ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ πιέζει κάποια εταιρεία τεχνολογίας της οικονομίας του διαμοιρασμού, που περιλαμβάνει πλατφόρμες όπως η Airbnb ή η Uber. Οι Βρυξέλλες είχαν προτείνει ένα είδος «ψηφιακού φόρου» ειδικά για εταιρείες όπως η Google και το Facebook, αλλά δεν έχει την υποστήριξη όλων των κρατών μελών.

Αλλά παράλληλα λίγο ως πολύ όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις παρακολουθούν με ανησυχία την εξάπλωση της Airbnb, μια εξάπλωση η οποία θέτει ζητήματα από την φορολόγηση των πολιτών που νοικιάζουν καταλύματα ως την φορολόγηση της ίδιας της εταιρείας.

Διογκώνεται, από την άλλη πλευρά, και η διαμαρτυρία για το ότι τα καταλύματα αυτού του τύπου εξαφανίζουν τα υπό ενοικίαση διαμερίσματα και ανεβάζουν δραματικά τις τιμές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...