297
Ο ολλανδός πρόεδρος του Eurogroup σε πρόσφατη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες | REUTERS/Francois Lenoir/File Photo

«Η αξιολόγηση δεν θα κλείσει σύντομα»

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2017, 22:29
Ο ολλανδός πρόεδρος του Eurogroup σε πρόσφατη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες
|REUTERS/Francois Lenoir/File Photo

«Η αξιολόγηση δεν θα κλείσει σύντομα»

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2017, 22:29

Μία απαισιόδοξη πρόβλεψη φέρεται να έκανε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και το κλείσιμο της β΄αξιολόγησης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Frankfurter Allgemeine Zeitung για το φύλλο της Δευτέρας, εκτίμησε ότι θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να κλείσει η αξιολόγηση -τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο- ενώ φέρεται να «έριξε» μία καινούργια πρόταση σχετικά με τη συνεργασία των Θεσμών και ειδικότερα σχετικά με τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Ο κ. Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι δεν θα υπάρξει σύντομα ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης του προγράμματος και, ειδικότερα, τόνισε ότι δεν θεωρεί ότι οι Θεσμοί θα έχουν καταλήξει σε συμφωνία πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στη Μάλτα τον Απρίλιο.

Στην ίδια συνέντευξη, ο ολλανδός υπουργός και επικεφαλής της ευρωομάδας υποστήριξε ότι ο ESM θα πρέπει τελικά να μετατραπεί σε μια ευρωπαϊκή εκδοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

«Νομίζω πως θα ήταν λογικό το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, ο ESM, να εξελιχθεί σε ένα Ευρωπαϊκό ΔΝΤ μεσο- μακροπρόθεσμα», σχολίασε, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters. Μάλιστα, ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι η «τρόικα» των δανειστών της Ελλάδας θα έπρεπε να διασπαστεί μακροπρόθεσμα.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αισθάνεται ολοένα και πιο άβολα στον ρόλο της στην τρόικα και δικαίως νομίζω», σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας πως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει άλλες «σημαντικές εργασίες» στις οποίες θα πρέπει να επικεντρωθεί. Οπως είπε, ο ESM θα πρέπει να «αποκτήσει την τεχνική εμπειρογνωμοσύνη που μόνο το ΔΝΤ έχει αυτή τη στιγμή»

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, οι Θεσμοί θα πρέπει να διατηρήσουν τους ρόλους τους για το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ίδιος σημείωσε ότι εξακολουθεί να περιμένει το Ταμείο να αποφασίσει για ένα νέο πρόγραμμα, προσθέτοντας ότι θα ήταν «καλοδεχόμενο» αν αυτό συνέβαινε μέχρι το καλοκαίρι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...