488
|

Προς ακύρωση η επίσκεψη Λαβρόφ: «Η Ελλάδα κόλλησε τη ‘νόσο’ των Δυτικών»

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2018, 11:26

Προς ακύρωση η επίσκεψη Λαβρόφ: «Η Ελλάδα κόλλησε τη ‘νόσο’ των Δυτικών»

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2018, 11:26

Με την προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο επίσκεψή του στην Αθήνα «στον πάγο» -αν δεν έχει ήδη ακυρωθεί- λόγω των πρόφατων απελάσεων ρώσων διπλωματών, ο υπουργός Εξωτερικών τη Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ παρατήρησε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο RT America, ότι πλέον η Ελλάδα ακολουθεί άκριτα -και κυρίως χωρίς στοιχεία- την πρακτική των Δυτικών έναντι της Ρωσίας

Η Ελλάδα, είπε ο ρώσος ΥΠΕΞ κινείται όπως και πολλές άλλες χώρες της Δύσης, σχεδιάζοντας την πολιτική της απέναντι στη Ρωσία «στη βάση του πιθανού, χωρίς όμως να έχει στοιχεία».

«Τα τελευταία γεγονότα και οι απελάσεις διπλωματών από την Ελλάδα ακολουθούν ακριβώς αυτόν τον δρόμο. Του πολύ πιθανού, χωρίς να δίνεται κάποιο στοιχείο», σημείωσε και παραλλήλισε την υπόθεση με αυτές της έκθεσης της αμερικανικής Γερουσίας για τη ρωσική ανάμειξη στις εκλογές των ΗΠΑ και της δηλητηρίασης του πράκτορα Λιτβινένκο, όπου -όπως υπογράμμισε- οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία δεν έδωσαν κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο.

Ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Ρωσίας για τα ΜΜΕ "Στις 13 Ιουλίου εκλήθη στο ΥΠΕΞ της Ρωσίας ο Πρέσβης της Ελληνικής…

Geplaatst door Russian Embassy in Greece op Vrijdag 13 juli 2018

«Εχει γίνει πια μεταδοτικό πιστεύω. Ενα ένα πολύ πιθανό πράγμα, και ο ισχυρισμός ότι δεν υπάρχει άλλη πιθανή εξήγηση γίνεται ένας κανόνας στον οποίο οι δυτικοί φίλοι προσπαθούν να στηρίξουν την πολιτική τους έναντι της Ρωσίας. Το τελευταίο γεγονός στην Ελλάδα, είναι το ίδιο πράγμα. Πολύ πιθανό να μην μας δοθεί κανένα στοιχείο», ανέφερε χωρίς να κρύβει την ενόχλησή του ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, υπονοώντας ότι οι Δυτικοί βλέπουν εμμονικά τη Μόσχα πίσω από ό,τι κακό τους συμβαίνει.

«Εχει γίνει πια μεταδοτικό»

Η αναφορά του Σεργκέι Λαβρόφ στη χώρα μας, στο 18.00 του βίντεο που ακολουθεί:

Το είδαμε, τόνισε, με την έκθεση της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, η οποία ισχυρίστηκε ότι «η Ρωσία παρεμβαίνει στις εκλογές και ότι υπάρχουν αποδείξεις. Και τότε δεν προέκυψε κανένα γεγονός και στη συνέχεια ανακοινώθηκε ότι η πλήρης έκθεση θα έμενε μυστική λόγω των ευαίσθητων πληροφοριών.

»Και είναι ακριβώς η ίδια προσέγγιση που βλέπουμε στη σχέση μας με το Ηνωμένο Βασίλειο, που μας κατηγόρησε πριν από 10 χρόνια για δηλητηρίαση ενός εκ των πρώην αξιωματούχων πληροφοριών που κατοικούσε στο Λονδίνο, του κ. Λιτβινένκο. Η δίκη που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία ήταν υπεύθυνη, έμεινε επίσης μυστική. Τώρα η διερεύνηση αυτής της δηλητηρίασης στο Salisbury πραγματοποιείται επίσης χωρίς να παρέχονται στο κοινό πληροφορίες και διαφάνεια. Δεν έχουν δώσει τίποτα και σε εμάς, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε ένα ρώσο πολίτη».

Σύμφωνα με τους  Financial Times, «θέατρο» της ρωσικής παρέμβασης στα ελληνικά πράγματα ήταν η Αλεξανδρούπολη όπου οι δύο διπλωμάτες που απελάθηκαν ήταν γνωστοί, ενώ υπάρχει και μία μικρή κοινότητα Ρώσων με ελληνικές διασυνδέσεις.

«Για την Ελλάδα να διώξει Ρώσους αξιωματούχους είναι υπερβολικό, όχι μόνο γιατί υπάρχουν πολιτισμικοί και θρησκευτικοί δεσμοί ανάμεσα στις δύο χώρες. Η Ελλάδα κυβερνάται από ένα κόμμα που κάποτε απολάμβανε των στενών δεσμών με το Κρεμλίνο», παρατηρούν οι FT και σημειώνουν το πρωτοφανές της κρίσης στις ελληνορωσικές σχέσεις επικαλούμενοι δήλωση έλληνα αξιωματούχου που δεν κατονομάζεται:

«Πιστεύω ότι δεν έχει προηγούμενο», ήταν η εκτίμησή του, «ακόμα και στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου, όταν ήμασταν ένα κράτος πρώτης γραμμής κατά του Συμφώνου της Βαρσοβίας, η Ελλάδα είχε αποφύγει να απελάσει ανατολικοευρωπαίους διπλωμάτες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...