679
Μερικές φορές ακόμα κι αν κάποιος θέλει να πληρώσει τα ασφάλιστρα στον ΟΑΕΕ, δεν μπορεί εξ αιτίας της ανικανότητας, της άγνοιας και κυρίως της αδιαφορίας μερίδας, τουλάχιστον, υπαλλήλων του Οργανισμού. | Protagon/Κική Τριανταφύλλη

Πόσος καιρός χρειάζεται για να ασφαλιστεί κάποιος στον ΟΑΕΕ;

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 22 Δεκεμβρίου 2016, 17:08
Μερικές φορές ακόμα κι αν κάποιος θέλει να πληρώσει τα ασφάλιστρα στον ΟΑΕΕ, δεν μπορεί εξ αιτίας της ανικανότητας, της άγνοιας και κυρίως της αδιαφορίας μερίδας, τουλάχιστον, υπαλλήλων του Οργανισμού.
|Protagon/Κική Τριανταφύλλη

Πόσος καιρός χρειάζεται για να ασφαλιστεί κάποιος στον ΟΑΕΕ;

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 22 Δεκεμβρίου 2016, 17:08

Πριν από δύο μήνες ο διοικητής του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) Δημήτρης Τσακίρης δήλωνε προκλητικά πως «όποιος δεν μπορεί να πληρώνει εισφορές, ας πάει στη Βουλγαρία» προκαλώντας σάλο ανάμεσα σε συνταξιούχους και εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν  εκρηκτικά προβλήματα αυτό τον καιρό. Το θέμα όμως είναι ότι μερικές φορές ακόμα κι αν κάποιος θέλει να πληρώσει δεν μπορεί εξ αιτίας της ανικανότητας, της άγνοιας και κυρίως της αδιαφορίας μερίδας, τουλάχιστον, υπαλλήλων του Οργανισμού. Η δική μου περίπτωση, που φαντάζομαι ότι είναι απλά μία από τις πολλές που εκκρεμούν εδώ και καιρό στον ΟΑΕΕ (το παλιό ΤΕΒΕ), το αποδεικνύει.

Τον Ιούνιο θέλησα να κάνω έναρξη επαγγέλματος στην Εφορία. Δυστυχώς οι δημοσιογράφοι που δουλεύουν σε Ηλεκτρονικά Μέσα δεν δικαιούνται να ασφαλιστούν σε δημοσιογραφικά ασφαλιστικά ταμεία (ΕΔΟΕΑΠ, ΤΑΙΣΥΤ). Όσο παράλογο και αν ακούγεται, αν κάποιος είναι μισθωτός αλλά όχι στον χάρτινο τύπο, ασφαλίζεται υποχρεωτικά στο ΙΚΑ και αν είναι ελεύθερος επαγγελματίας στον ΟΑΕΕ.

Έτσι άρχισε ένας Γολγοθάς από τον οποίο δεν έχω ξεμπλέξει ακόμη και είναι άγνωστο πότε θα συμβεί. Ανήκω στο Τμήμα Ομονοίας της οδού Πειραιώς και η ατυχία είναι ότι είχα κάνει για πρώτη φορά έναρξη επαγγέλματος πριν από πάρα πολλά χρόνια σαν μεταφράστρια. Έπρεπε λοιπόν να απευθυνθώ για Επανεγγραφή στο αντίστοιχο γραφείο που βρίσκεται στον 1ο όροφο του κτιρίου της οδού Πειραιώς.

Χρειάστηκαν άπειρες τον αριθμό επισκέψεις μέχρι να ολοκληρωθεί ο φάκελος των δικαιολογητικών που μου ζητούσαν. Κάθε φορά μού ανακοινωνόταν κάτι διαφορετικό γιατί απλά δεν έμπαιναν στον κόπο να με ενημερώσουν εξ αρχής, όπως επίσης (παρίσταναν πως) αγνοούσαν αυτό που γνωρίζει κάθε λογιστής, ότι δηλαδή έχει γίνει παραγραφή οφειλών προς το ΤΕΒΕ (δεν οφείλω τίποτα έτσι κι αλλιώς) για τις χρονιές πριν από το 1995 και ότι η εφορία έχει πολτοποιήσει δηλώσεις και δεν δίνει αντίγραφα φορολογικής δήλωσης για τις χρονιές πριν από το 2005.

Μεταξύ πολλών άλλων γελοίων και κωμικοτραγικών, ένας υπάλληλος είχε μπερδέψει την οδό Λιοσίων (από το παράρτημα του ΤΕΒΕ κάπου κοντά στην πλατεία Βάθης περίμεναν τον αρχικό μου φάκελο, που εννοείται ότι δεν έχει μηχανογραφηθεί) με τα Λιόσια και με τη δικαιολογία της μεγάλης απόστασης προσπαθούσε να καλύψει την αργοπορία της διεκπεραίωσης του αιτήματός μου.

Τέλος πάντων αφού τους πήγα ότι είχα και δεν είχα ο φάκελός μου έγινε επιτέλους δεκτός με ημερομηνία πρωτοκόλλου: 09/08/2016. Υποτίθεται ότι θα μου έστελναν ταχυδρομικά την πολυπόθητη βεβαίωση ασφάλισής μου στον ΟΑΕΕ για να μπορέσει να συνεχιστεί η διαδικασία στην Εφορία. Μπορεί αυτό να συμβαίνει στη Γερμανία, στη Σουηδία και παντού αλλού στην Ευρώπη αλλά όχι εδώ. Το αίτημά μου εξακολουθεί να εκκρεμεί.

Προχθές μια υπάλληλος (την έβλεπα για πρώτη φορά), έκλεινε ματάκια με μια άλλη συνάδελφό της υπονοώντας μεταξύ τους ότι για όλα έφταιγε ο απών συνάδελφός τους που μου είχε δώσει την περασμένη εβδομάδα (κοιτάζοντας με απλανές βλέμμα το υπερπέραν) οριστικό ραντεβού για την Τετάρτη 21/12/2016. Και αφού έπρεπε να βρει κάποιον τρόπο να με ξεφορτωθεί για μια ακόμη φορά, η κυρία υπάλληλος του ΟΑΕΕ στο Τμήμα Διαγραφών και Επανεγγραφών στην Πειραιώς μου παρουσίασε μια σελίδα με 5-6 ίδια ονόματα καθώς υπάρχουν πολλές συνονόματές μου και δεν μπορούσε να βρει ποια από όλες είμαι, παρόλο ότι στο φάκελο που τους παρέδωσα έχουν «ανατριχιαστικές» πληροφορίες για το άτομό μου. Το ξεκαθαρίσαμε όμως κι αυτό.

Για πολλοστή φορά διευκρίνισα ότι είμαι η Βασιλική Τριανταφύλλη του Χαράλαμπου και της Αθανασίας, γεννημένη στην Αθήνα στις 12/12/1954. Μου ζήτησε και το τηλέφωνό μου για να ερευνήσει  αυτοπροσώπως (sic) την υπόθεση και να με ειδοποιήσει εντός της ημέρας. Της το έδωσα κι αυτό. Φυσικά δεν μου τηλεφώνησε. Ούτε την επόμενη. Ούτε πρόκειται να το κάνει όπως με διαβεβαίωσε ο λογιστής μου που με προέτρεψε να συνεχίσω ακάματα να πηγαίνω μέχρι να βαρεθούν να με βλέπουν μπροστά τους.

Θα βαρεθούν; Δεν το νομίζω. Είναι τα αστέρια της υπεκφυγής.

Με την ευκαιρία τους ρώτησα τι θα γίνει με τον ΕΦΚΑ που έχει ψηφιστεί και υποτίθεται ότι θα αρχίσει να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2017. Με κοίταζαν χαζά. Δεν έχουν πάρει καν εγκύκλιο που να τους ενημερώνει. Πάλι καλά που ήξεραν τι είναι ο ΕΦΚΑ.

Σας αφήνω τώρα να κάνετε (μαύρες) σκέψεις για το Δημόσιο και για τον Ιδιωτικό Τομέα και για την πολυπόθητη ανάπτυξη. Εγώ πάλι θα ψάξω κάτι σε Κάφκα για χριστουγεννιάτικο ανάγνωσμα για να κρατηθώ σε φόρμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...