410
Ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος PiS, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ζητεί ησυχία κατά τη διάρκεια εκδήλωσης... | REUTERS/Kacper Pempel

Η Πολωνία περιορίζει με νόμο τις δημόσιες συγκεντρώσεις!

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2016, 11:44
Ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος PiS, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ζητεί ησυχία κατά τη διάρκεια εκδήλωσης... | REUTERS/Kacper Pempel

Η Πολωνία περιορίζει με νόμο τις δημόσιες συγκεντρώσεις!

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2016, 11:44

Η Πολωνία συνεχίζει τη συντηρητική της στροφή. Το βράδυ της Τρίτης ψηφίστηκε νόμος που θέτει περιορισμούς στις δημόσιες συγκεντρώσεις. Δεν τις απαγορεύει εξ ολοκλήρου. Απλώς δίνει προτεραιότητα στις καθιερωμένες συγκεντρώσεις που «επαναλαμβάνονται σε ίδια σημεία και σε ίδιες ημερομηνίες», απαγορεύοντας άλλες. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι «μη σχετικές» συγκεντρώσεις δεν μπορούν να διεξάγονται σε απόσταση 100 μέτρων από το σημείο όπου έχει προγραμματιστεί να λάβει μέρος η «καθιερωμένη» εκδήλωση. Οπου όμως καθιερωμένη, διαβάστε τις εθνικές γιορτές και τις κυβερνητικές φιέστες…

Σύμφωνα με το κυβερνών κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS), έτσι θα αποτρέπονται οι συγκρούσεις στους δρόμους και θα εξασφαλίζεται η ομαλή διεξαγωγή εκδηλώσεων. Αλλά η αντιπολίτευση και οι χιλιάδες πολίτες της χώρας που διαδήλωσαν την ημέρα που ψηφιζόταν ο νόμος διαμαρτύρονται ότι ο νέος κανονισμός είναι αντιδημοκρατικός, ότι αποτρέπει τον «διάλογο στους δρόμους» και περιορίζει την ελευθερία της έκφρασης. Υποστηρίζουν ότι το συντηρητικό κόμμα σχεδιάζει να διοργανώνει μία μηνιαία συγκέντρωση στη μνήμη των νεκρών από τη συντριβή αεροσκάφους στις 10 Απριλίου του 2010, αποκλείοντας έτσι όλους τους άλλους. Ενας από τους νεκρούς ήταν ο τότε πρόεδρος της χώρας, Λεχ Κατσίνσκι, δίδυμος αδερφός του σημερινού ισχυρού άνδρα της Πολωνίας, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι μολονότι τροποποίησε τον νόμο πριν τον ψηφίσει –αρχικά ο νόμος έδινε ξεκάθαρα προτεραιότητα σε κρατικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις- εφεξής, τίποτε δεν θα εμποδίζει τις Αρχές να απαγορεύει συγκεντρώσεις σε σημεία «όπου έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις».

«Χθες ήταν μία μαύρη μέρα για την Πολωνία, γιατί τώρα υπάρχει ένας νέος νόμος που περιορίζει το δικαίωμα στη συγκέντρωση», δήλωσε ο πολωνός ευρωβουλευτής, Γιανούζ Λεβαντόβσκι από το Στρασβούργο. «Οπως όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες, οι Πολωνοί έχουν το δικαίωμα στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη… οι πολωνές γυναίκες έχουν το δικαίωμα στην επιλογή και οι Πολωνοί έχουν το δικαίωμα στη συγκέντρωση, την έκφραση και τον συλλογισμό», είπε η ολλανδή ευρωβουλευτής Σοφία ιντ Βελντ.

Η ειρωνεία είναι ότι ο νόμος ψηφίστηκε στις 13 Δεκεμβρίου, την ημέρα που πραγματοποιούνταν μία άκρως δημοκρατική καθιερωμένη διαδήλωση που γίνεται στη χώρα τα τελευταία 35 χρόνια. Οι πολίτες της χώρας θυμούνται την ημέρα που κήρυξε στρατιωτικό νόμο ο στρατηγός Βόιτσεχ Γιαρουζέλσκι και τιμούν τους περισσότερους από 100 νεκρούς από τις διώξεις που έκανε το κομμουνιστικό καθεστώς για να καταστείλει τη δράση κινημάτων όπως η «Αλληλεγγύη» του Λεχ Βαλέσα.

«Αυτή η συγκέντρωση είναι απόδειξη της μνήμης. Αυτή είναι η μνήμη, αλλά σήμερα αυτός είναι και ο αγώνας για να προχωρήσουμε προς την θετική αλλαγή, για μία καλύτερη και δικαιότερη Πολωνία», τόνισε ο πρόεδρος του PiS, Κατσίνσκι. Απλώς η μνήμη αυτή θα τιμάται με συγκεκριμένο τρόπο από δω και μπρος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...