315
|

«Ο εκατοντάχρονος που πήδηξε απο το παράθυρο και εξαφανίστηκε», Γιιούνας Γιούνασον (Ψυχογιός)

Avatar Γκέλη Βούρβουλη 4 Οκτωβρίου 2013, 00:30

«Ο εκατοντάχρονος που πήδηξε απο το παράθυρο και εξαφανίστηκε», Γιιούνας Γιούνασον (Ψυχογιός)

Avatar Γκέλη Βούρβουλη 4 Οκτωβρίου 2013, 00:30

Ο Γιούνασον έγραψε το παγκόσμιο μπεστ-σέλερ του στην Ελβετία, όπου εγκαταστάθηκε αμέσως μετά τον γάμο του με μία Νορβηγίδα, το 2007. Κι ενώ ο έγγαμος βίος πήγαινε από το κακό στο χειρότερο, «Ο εκατοντάχρονος που πήδηξε από το παράθυρο και εξαφανίστηκε» εκδόθηκε το 2009 στη Σουηδία κι έκτοτε πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο. Έχει μεταφραστεί σε 35 γλώσσες κι έχει ξεπεράσει τα 5 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως.

Είναι το πρώτο μυθιστόρημα του σουηδού δημοσιογράφου Γιούνας Γιούνασον, ο οποίος δούλευε σε εφημερίδες ως τα 35 του και διηύθυνε τη δική του εταιρεία media ως τα 45 του. Το 2005 κατέρρευσε και για λόγους υγείας υποχρεώθηκε να αλλάξει τρόπο ζωής. Πούλησε την πετυχημένη εταιρεία του και μετακόμισε σε μία απομονωμένη περιοχή στα νότια παράλια της Σουηδίας, με μοναδική παρέα τον γάτο του – που τον έλεγαν Μολότοφ.

Ο αιωνόβιος Άλαν Κάρλσον, που την κοπανάει από το παράθυρο του γηροκομείου λίγο πριν το πάρτι των εκατοστών γενεθλίων του, δεν παίρνει κανέναν μαζί του. Τους έχει γνωρίσει όλους, άλλωστε. Στο μακρύ ταξίδι της ζωής του, που ξετυλίγεται παράλληλα με το παρόν, ο Κάρλσον συναντά τους βασικούς πρωταγωνιστές της ιστορίας του 20ού αιώνα. Τον Φράνκο της Ισπανίας, τον Τρούμαν, τον Τσώρτσιλ, τον Μάο, τον Στάλιν και πολλούς άλλους, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζει ο φανταστικός αδελφός του Αϊνστάιν. Μια πραγματικά ευφυέστατη ιδέα λογοτεχνικού χαρακτήρα, ο οποίος απογειώνεται χάρη στο πανέξυπνο χιούμορ του Γιούνασον και επιβεβαιώνει τη θεωρία του «αδελφού» του για τα όρια της ανθρώπινης χαζομάρας. 

Ήταν μακράν το καλύτερο βιβλίο που διάβασα το καλοκαίρι κι επειδή είναι η δεύτερη φορά που με εντυπωσιάζει σε τέτοιο βαθμό μυθιστόρημα σουηδού δημοσιογράφου – προηγήθηκε ο Στιγκ Λάρσον – είμαι σίγουρη ότι θα τριτώσει το φαινόμενο και σκέφτομαι μήπως μάθω σουηδικά και μετακομίσω σ’ ένα νησί της Βαλτικής, σαν κι αυτό στο οποίο είναι σήμερα εγκαταστημένος ο Γιούνασον, με την ελπίδα ότι θα με φωτίσουν οι σκανδιναβοί θεοί και θα γράψω κι εγώ ένα τόσο καλό βιβλίο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News