640
O Ελευθέριος Βενιζέλος, o δικηγόρος Χένρυ Μοργκεντάου και ο τότε υπουργός περιθάλψεως, Απόστολος Δοξιάδης μαζί με ορφανά προσφυγόπουλα κατά τη διάρκεια εορταστικής εκδήλωσης για τους πρόσφυγες | Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη

Ενα μουσείο διηγείται την ιστορία της Σμύρνης

Ιάσονας Καραμήτσος Ιάσονας Καραμήτσος 16 Απριλίου 2016, 13:27
O Ελευθέριος Βενιζέλος, o δικηγόρος Χένρυ Μοργκεντάου και ο τότε υπουργός περιθάλψεως, Απόστολος Δοξιάδης μαζί με ορφανά προσφυγόπουλα κατά τη διάρκεια εορταστικής εκδήλωσης για τους πρόσφυγες
|Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη

Ενα μουσείο διηγείται την ιστορία της Σμύρνης

Ιάσονας Καραμήτσος Ιάσονας Καραμήτσος 16 Απριλίου 2016, 13:27

Θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως ένα ψηφιακό ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο. Ως μία υπερβατική διαδρομή από την Σμύρνη των 165.000 Ελλήνων μέχρι την καταστροφή, την προσφυγιά και το νέο ξεκίνημα στην περιοχή που ονομάστηκε «Νέα Σμύρνη». Από την Δευτέρα 18 Απριλίου στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου και τον αριθμό 87 ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να ακούσει την ιστορία και να μάθει για την ψυχή μιας πόλης που «ξεριζώθηκε» από τα δυτικά παράλια της Τουρκίας και βρήκε απάγκιο σε μία φτωχή γειτονιά της Αττικής.

Η «γέφυρα» σύνδεσης των δύο περιοχών και των χρονικών περιόδων θα είναι το Ψηφιακό Μουσείο Σμύρνης & Νέας Σμύρνης που δημιουργήθηκε από τον Δήμο Νέας Σμύρνης, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, «Ψηφιακή Σύγκλιση». Σε αυτόν τον χώρο στην περιοχή της νότιας Αττικής θα συγκεντρώνονται τα τεκμήρια και το υλικό που βοηθούν τον επισκέπτη να «κάνει μια βουτιά» στο μοναδικό πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής.

Lucas_0054_smurni1056
Σπάνια εικόνα, καρτ-ποστάλ, από το παλιό λιμάνι της Σμύρνης

Η πλούσια ιστορία της Σμύρνης εξάλλου μένει ακόμα ζωντανή στα στενά της νέας πόλης. Μπορείς να την βρεις στις διηγήσεις των παππούδων και τον γιαγιάδων για την «μεγάλη φωτιά», στην Αγία Φωτεινή, στην ομάδα του Πανιωνίου, στον Μίλωνα, στην Ευαγγελική Σχολή, στην Εθνική Στέγη, στο Ιωσηφόγλειο και σε έναν απλό περίπατο στην πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης.

«Σκοπός μας είναι να δώσουμε στον επισκέπτη να καταλάβει το μέγεθος και τη σημασία της Σμύρνης, μιας πόλης που εξακολουθεί να αποτελεί σύμβολο για όλη την Ελλάδα» σημειώνει ο δήμαρχος Νέας Σμύρνης, Σταύρος Τζουλάκης. Μέσα στον νέο χώρο θα υπάρχουν 25 οθόνες αφής που στήθηκαν στους τρεις ορόφους προκειμένου να προβάλλονται συνεχώς βίντεο, φωτογραφίες, αρχειακό υλικό, διαδραστικά προγράμματα για παιδιά και αποκόμματα παλιών εφημερίδων.

EIM_PhA_ITH1151
Τα τουρκικά παράλια πριν το 1922

Σκοπός των ανθρώπων που δημιούργησαν το Μουσείο είναι ο επισκέπτης να συμμετέχει με όλες του τις αισθήσεις στην αφήγηση της ιστορίας των Σμυρνιών. Επιστρατεύτηκαν έτσι και σύγχρονα μέσα αποτύπωσης στοιχείων όπως διαδραστικοί σταθμοί πληροφόρησης, προτζέκτορες και στοχευμένα συστήματα ήχου. Ενα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο του νέου Μουσείου είναι και η δυνατότητα των πολιτών να συμβάλλουν στη συλλογή τεκμηρίων, προσφέροντας οι ίδιοι τα δικά τους εκθέματα.

SMIRNE PANORAMnew
Εγχρωμη απεικόνιση του λιμανιού

Η έκθεση που παρουσιάζεται στο Μουσείο, διακρίνεται σε τέσσερις περιοχές: H πρώτη αφορά σε μια γνωριμία με τους τόπους, τα μακροσκοπικά γεωπολιτικά χαρακτηριστικά και την ιστορική τους εξέλιξη. Η δεύτερη αφορά στην ιστορική εξέλιξη και στην μετάβαση από τη Σμύρνη στη Νέα Σμύρνη με ενδιάμεσο σταθμό την καταστροφή και την προσφυγιά των Σμυρνιών. Η τρίτη αφορά στην ιστορία της Νέας Σμύρνης και το πολιτιστικό μνημονικό απόθεμα και το σύστημα αξιών που δημιουργήθηκε στη Σμύρνη και μεταλαμπαδεύτηκε στη διάδοχο πόλη. Τέλος, η τέταρτη περιοχή περιλαμβάνει τις δράσεις εκείνες που στηρίζονται στη συμμετοχή των πολιτών.

BenM_HA_200 - 62
Δεκάδες μικρά παιδιά και ένας ορθόδοξος ιερέας στης Σμύρνη

Το αρχειακό και φωτογραφικό υλικό αντλήθηκε από την Εθνική Βιβλιοθήκη, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Μουσείο Μπενάκη, τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, τη Γεννάδειο, το Κέντρο Μικρασιατικού Ελληνισμού Νέας Ιωνίας, το ΕΛΙΑ  και άλλους ελληνικούς και διεθνείς φορείς, όπως η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου και το Μουσείο Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Η διαδικασία κατασκευής του Μουσείου που θέλει να φιλοξενήσει την ζωντανή κληρονομιά της περιοχής ξεκίνησε το 2007 και χρειάστηκε να περάσουν τρεις διαφορετικές δημοτικές Αρχές μέχρι να ολοκληρωθεί. Οι πύλες του ψηφιακού Μουσείου θα ανοίξουν στις 18 Απριλίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς ενώ τα εγκαίνια θα τελέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος.

info: Ψηφιακό Μουσείο Νέας Σμύρνης

Ωρες και Μέρες Λειτουργίας

ΔΕΥΤΕΡΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 10:00 – 14:00 και 18:00 – 20:00

ΣΑΒΒΑΤΟ: 10:00 – 14:00

Για ραντεβού ή για ομαδικές επισκέψεις: 210 9355.771

Ελευθερίου Βενιζέλου 87, 171 21 Νέα Σμύρνη

Τηλ.: 210 9355.771 / www. smyrnimuseum.gr

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...