610
|

ELEVEN: Μια καμπάνια για τη δύναμη της ομάδας (και της μπάλας)

Μαρία Πετρίδη Μαρία Πετρίδη 23 Ιανουαρίου 2014, 00:50

ELEVEN: Μια καμπάνια για τη δύναμη της ομάδας (και της μπάλας)

Μαρία Πετρίδη Μαρία Πετρίδη 23 Ιανουαρίου 2014, 00:50

Ο Μιχάλης Μονεμβασιώτης είναι σκηνοθέτης. Επίσης είναι από αυτούς τους ανθρώπους που αντί να γκρινιάζουν για όλα όσα δεν μπορούν να καταφέρουν, κάνουν ό,τι μπορούν για να τα καταφέρουν. Τους τελευταίους μήνες προσπαθεί με όλες τις δυνάμεις του αλλά και με τις δυνάμεις μιας εξίσου ρομαντικής κι αποφασιστικής ομάδας, να ολοκληρώσει το «ELEVEN», μια καμπάνια-ντοκιμαντέρ με πρωταγωνιστές έντεκα 11χρονα πιτσιρίκια και τις μπάλες τους.

Πώς προέκυψε η ιδέα του ντοκιμαντέρ;

Το ELEVEN δημιουργήθηκε, σαν ιδέα, λόγω της απέχθειας που νιώθουμε για το επίκαιρο όσο πάντα, φαινόμενο των κοινωνικών και φυλετικών διακρίσεων. Ο ρατσισμός στο ποδόσφαιρο πήρε αρκετή δημοσιότητα κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους. Η ιδέα για το συγκεκριμένο project ήταν να δείξουμε πως οι ζωές 11 παιδιών από 11 διαφορετικές χώρες ανά την υφήλιο, στη μεταβατική ηλικία των 11 μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους χρησιμοποιώντας ως κοινή βάση το ποδόσφαιρο, και να παραχθεί ένα παγκόσμιο μήνυμα ανάγκης για ενότητα και εναντίωση κατά των διακρίσεων εντός και εκτός ποδοσφαίρου. Εικόνες όπως αυτές της εθνικής ομάδας της Ακτής Ελεφαντοστού μετά τη πρόκρισή τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας (οι παίχτες έπεσαν στα γόνατα και ζήτησαν από τους συμπατριώτες τους να συγχωρέσουν ο ένας τον άλλο και να δοθεί ένα τέλος στον εμφύλιο) αποτελούν απόδειξη ότι η τεράστια δύναμη των σπορ και δη του ποδοσφαίρου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το ευρύτερο καλό.

Γιατί διαλέξατε το ποδόσφαιρο ως συνδετικό κρίκο;

Γιατί είναι. Το ποδόσφαιρο παίζεται από 250 εκατομμύρια ανθρώπους σε 200 χώρες, γεγονός που το καθιστά το πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο. Τα περισσότερα παιδιά έχουν κλοτσήσει μια μπάλα με τους φίλους τους, έχουν προσπαθήσει να σουτάρουν, έχουν παρακολουθήσει αγώνες ποδοσφαίρου και θαυμάζουν κάποιον ποδοσφαιριστή. 

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζετε;

Η εύρεση χρηματοδότησης του ντοκιμαντέρ αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση, όπως και στις περισσότερες τέτοιου είδους ανεξάρτητες παραγωγές. Μεγάλο μέρος στοχεύουμε να καλυφθεί μέσων χορηγιών. Στην Ελλάδα μέχρι στιγμής έχουμε την υποστήριξη της ΠΑΕ Skoda Ξάνθη καθώς και της Βενέτης Α.Β.Ε.Ε.Τ. Παράλληλα τρέχουμε μια καμπάνια στη διαδικτυακή πλατφόρμα του Kickstarter που ο κόσμος μπορεί να υποστηρίξει τη προσπάθειά μας. Έχουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή από βραβεία που μπορείτε να βρείτε στη σελίδα μας στο Kickstarter. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να την επισκεφτεί εδώ. Να διευκρινίσω ότι το Kickstarter, ότι λειτουργεί ως όλα ή τίποτα δηλαδή θα λάβουμε τα χρήματα μόνο σε περίπτωση που μαζευτεί το προαπαιτούμενο ποσό που έχει καθοριστεί. Όταν λοιπόν κάποιος μας κάνει pledge, δωρεά, τα χρήματα δεν αφαιρούνται αυτόματα από τον λογαριασμό του, θα αφαιρεθούν μετά το τέλος της καμπάνιας και μονάχα σε περίπτωση που μαζευτεί το απαιτούμενο ποσό.

Τι ελπίζετε να καταφέρετε με αυτό το ντοκιμαντέρ;

Μέσω της καμπάνιας του ELEVEN θέλουμε να κάνουμε τους ανθρώπους να αρχίσουν να στέκονται περισσότερο σε αυτά που τους ενώνουν παρά σε αυτά που τους χωρίζουν από τον συνάνθρωπό τους. Όταν είσαι παιδί και παίζεις ποδόσφαιρο, δεν σε ενδιαφέρει ποιοι είναι και από πού είναι οι συμπαίκτες σου ή οι αντίπαλοί σου. Το μόνο που θες είναι να παίξεις «μπάλα»… Με το ELEVEN ελπίζουμε να κάνουμε το κοινό να θυμηθεί πώς είναι να είσαι 11 χρονών με μια μπάλα στα πόδια και πόσο απλά ήταν και θα έπρεπε να είναι τα πάντα στη ζωή.


  • Στο «ELEVEN» συνεργάζονται σκηνοθέτες και παραγωγοί από κάθε χώρα που συμμετέχει στην εντεκάδα, και εκείνοι με τη σειρά τους χρηματοδοτούνται μέσω crowd founding που οργανώνουν στις χώρες τους.
  • Στην Ελλάδα τα γυρίσματα του ELEVEN θα γίνουν στην Ξάνθη, με σκοπό να ενισχυθεί το Παιδικό Χωριό SOS, ενώ ο Έλληνας εκπρόσωπος της οικογένειας ποδοσφαίρου θα είναι ο Γιώργος Καραγκούνης.
  • Την ελληνική ομάδα αποτελούν ο Μιχάλης Μονεμβασιώτης (σκηνοθέτης) , ο Γιάννης Σωτηρόπουλος (παραγωγός) και οι Μάκης Σέμπος, Δήμητρα Γυφτοπούλου, Αλέξανδρος Τόλιος -Ζήσος και Σεραφείμ Ντούσιας.
  • Μπορείτε να ενημερώνεστε για την πορεία του ELEVEN στη σχετική σελίδα στο facebook.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News