352
|

Το τελευταίο λάθος του Μαντέλη

Το τελευταίο λάθος του Μαντέλη

Ο μηχανισμός απονομής δικαιοσύνης δεν απονέμει δικαιοσύνη αλλά, σε όλο τον κόσμο, μία δικαιοσύνη. Η υπόθεση Siemens διαρκεί 3,5 χρόνια τώρα, από τον Δεκέμβριο του 2006 όταν ο εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου ξεκίνησε με λίγα αποκόμματα εφημερίδων μέχρι σήμερα που η δικογραφία της αριθμεί 150.000 σελίδες και εκατοντάδες τραπεζικούς λογαριασμούς από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ελβετία, την Αυστρία, το Λιχτενστάιν, το Μονακό και τη Μ.Βρετανία. Φυσικά εγινε προσπάθεια να υπάρξει συγκάλυψη, όχι μόνο από την προηγούμενη πλειοψηφία, αλλά η υπόθεση, η αποδεικτική της δυναμική αποδείχθηκαν πιο ισχυρές.

Οι Γερμανοί έδωσαν τα βασικά στοιχεία πάνω στα οποία οικοδόμησε ο εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου αλλά και ο 4ος ειδικός ανακριτής Νίκο Ζαγοριανός. Αυτοί οι δύο έφθασαν στο όνομα Τάσος Μαντέλης και άνοιξαν τον λογαριασμό Rocco. Βοήθησε ίσως και ο κ Μαντέλης που δεν έκανε προσπάθεια να εμποδίσει το άνοιγμα του λογαριασμού με προσφυγές (που δεν έκανε) στα ελβετικά δικαστήρια. Θεώρησε πιθανώς ότι το κόστος για μια νομική κάλυψη θα ηταν μεγαλύτερο από το όφελος. Θεωρώ βαθύτατη υποκρισία και φθηνό λαϊκισμό την διατύπωση έκπληξης για όσα είπε ο κ Τάσος Μαντέλης στη Βουλή. Ιδιαίτερα από τους πρώην συναδέλφους του που δηλώνουν έκπληκτοι από τον «κυνισμό» του.

Ο κ. Μαντέλης έκανε ένα τελευταίο λάθος στην υπόθεση αυτή – εκτός από ότι παραβίασε τον όρκο του να τηρεί το σύνταγμα και τους νόμους. Θεώρησε τους μηχανισμούς της ελληνικής πολιτείας, όχι του κράτους αλλά τους μηχανισμούς της δημόσιας ζωής μας, ανεπαρκείς στο να εντοπίσουν την ευθύνη του όποια και αν είναι.

Η υπόθεση Siemens ηταν κάτι καινούργιο για τον Τύπο, τη Δικαιοσύνη και τα Κόμματα. Για τον νομικό κόσμο και τους μηχανισμούς καταστολής. Πιθανόν οι πολλοί που τα «πήραν στο χέρι» να ξέφυγαν και να ξεφύγουν. Πιθανόν πολλοί από τους σημερινούς τιμητές να αποτελούν το υποκριτικότερο είδος των ενόχων, ιδιαίτερα εκείνοι που ηθικολογούν ανερυθρίαστα. Αλλά παρά τα όσα λέγονται και γράφονται, στο τέλος της ημέρας μία δικαιοσύνη θα αποδοθεί για την υπόθεση Siemens. Για όσους δεν το εχετε αντιληφθεί, αποδίδεται ήδη. Οι συνέπειές της θα είναι βαθιές σε αυτή τη δύσκολη μετάβαση από την 3η Ελληνική Δημοκρατία στην επόμενη εποχή της πολιτικής ιστορίας του τόπου μας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News