895
Σαρδάμ ή ωμή αλήθεια τα όσα είπε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ; | Alexandros Michailidis / SOOC

Ο Παπαχριστόπουλος, η παρερμηνεία και η διαρροή της υποκλοπής για το ΔΝΤ

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2016, 18:14
Σαρδάμ ή ωμή αλήθεια τα όσα είπε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ;
|Alexandros Michailidis / SOOC

Ο Παπαχριστόπουλος, η παρερμηνεία και η διαρροή της υποκλοπής για το ΔΝΤ

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2016, 18:14

Φραστικό ολίσθημα ή ωμή παραδοχή αναρωτιούνται όλοι, μετά την αποκάλυψη βόμβα, στην οποία προχώρησε από τη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος – γνωστός… θαμώνας των τηλεοπτικών πάνελ- ότι η πρόσφατη διαρροή στα Wikileaks, του διαλόγου μεταξύ του Πολ Τόμσεν και της Ντέλια Βελκουλέσκου, ήταν δια «χειρός» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

«Στη σελίδα 116 έχουμε ήδη δεσμευθεί γι’ αυτά που ζητάνε. Την ίδια στιγμή, τα “τρία σε ένα” ΠΑΣΟΚ – ΠΟΤΑΜΙ – ΝΔ έχουν μια λύσσα απίστευτη. Τι άλλο μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση όταν έβγαλε στη φόρα τον διάλογο Τόμσεν – Βαλκουλέσκου… Το παλεύει με νύχια και με δόντια το ΔΝΤ. Πώς θα το έκαιγε διαφορετικά», υπογράμμισε ο κ. Παπαχριστόπουλος, κατά την τοποθέτησή του στις Επιτροπές Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής όπου συζητείται το Ασφαλιστικό και Φορολογικό νομοσχέδιο.

Η φράση αυτή του κ. Παπαχριστόπουλου προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση, καθώς έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με την επίσημη και ρητή θέση της κυβέρνησης ότι ουδεμία σχέση είχε η κυβέρνηση ή οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας με την επίμαχη διαρροή, η οποία προκάλεσε ρήγμα στην εμπιστοσύνη των θεσμών.

Υπενθυμίζεται ότι οι αποκαλύψεις αφορούσαν σε μία κρυφή τηλεδιάσκεψη που είχαν Τόμσεν και Βελκουλέσκου στις 19 Μαρτίου, κατά την οποία το ΔΝΤ φερόταν να σχεδιάζει μία απειλή επικείμενης οικονομικής καταστροφής, ώστε άλλοι «παίχτες» να αναγκαστούν να αποδεχτούν όσα προτείνει το Ταμείο. Σε αυτό το πλαίσιο προγραμμάτιζαν να πουν στη Γερμανία ότι το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, αν το Ταμείο και η Κομισιόν δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Τι απάντησε ο Παπαχριστόπουλος

Αργότερα ο βουλευτής των ΑΝΕΛ προχώρησε σε ολική αναδίπλωση. Μετά το σάλο που προκάλεσε η δήλωσή του, ο κ. Παπαχριστόπουλος έκανε λόγο για «παρερμηνεία» και πως όταν είπε ότι η κυβέρνηση έβγαλε στη φόρα τον διάλογο, εννοούσε πως καλώς έκανε η κυβέρνηση και σήκωσε το θέμα γιατί το έκαψε. Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύθηκαν όπως παρερμηνεύθηκε και η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το νόμισμα ενώ παραδέχθηκε πως η δήλωσή του θα μπορούσε να ήταν πιο ξεκάθαρη ώστε να μην υπάρχουν παρερμηνείες. Λίγο αργότερα όταν οι δημοσιογράφοι του έβαλαν να ακούσει το βίντεο με τη σχετική δήλωση του από την επιτροπή ο κύριος Παπαχριστόπουλος απάντησε πως ήθελε να πει στην ομιλία του και για την επιστολή προς την Κριστίν Λαγκάρντ αλλά τελικώς δεν το είπε και ότι αν θέλουν οι δημοσιογράφοι να τον καταδικάσουν γι’ αυτό μπορούν να το κάνουν.

«Πολύ φοβάμαι ότι η απελπισία και η θλίψη κάποιων ανθρώπων επειδή η αξιολόγηση τελειώνει, τους οδηγεί στην υπερβολή και στην παρερμηνεία των δηλώσεών μου», αναφέρει σε νέα δήλωσή του ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο οποίος διερωτάται: «Από πού και ως πού το γεγονός ότι σήμερα στην ομιλία μου στη Βουλή επικρότησα την στάση της κυβέρνησης να “σηκώσει” το θέμα της συνομιλίας Τόμσεν – Βελκουλέσκου, αποκωδικοποιείται ως παραδοχή υποκλοπής από την πλευρά της κυβέρνησης; Δηλώνω, λοιπόν, ξεκάθαρα σε αυτούς που καλοπροαίρετα παρανόησαν ότι την υποκλοπή την έχουν κάνει τα WikiLeaks, ότι είναι αδύνατον να την έχει κάνει η ΕΥΠ, και τους παραπέμπω σε προηγούμενες ομιλίες μου στη Βουλή όπου επανειλημμένως το έχω καταστήσει σαφές», συμπληρώνει ο κ. Παπαχριστόπουλος.

Οι αντιδράσεις

Οι αναφορές Παπαχριστόπουλου προκάλεσαν ένταση με τον Γιάννη Βρούτση από τη ΝΔ να μιλά για υπονόμευση της χώρας και να ζητά από την κυβέρνηση να διαψεύσει τον βουλευτή των ΑΝΕΛ. «Τα γεγονότα είναι γνωστά, μη θέλουμε να βγάλουμε λαγό, δεν βοηθάει τη χώρα», σχολίασε ο πρόεδρος της επιτροπής, Μάκης Μπαλαούρας. Για «κυβέρνηση απατεώνων» έκανε λόγο ο Αδωνις Γεωργιάδης. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι η δήλωση αυτή ταξιδεύει σε όλο τον πλανήτη και ότι η ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί σε δύσκολη θέση την Δευτέρα στο Eurogroup καθώς οι δανειστές θα μας αντιμετωπίζουν ως κυβέρνηση απατεώνων. Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε να συγκληθεί άμεσα η επιτροπή θεσμών και διαφάνειας και να έρθει στη Βουλή ο διοικητής της ΕΥΠ για να δώσει εξηγήσεις. Ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Μπαλαούρας απαντώντας στον κ. Γεωργιάδη ανέφερε ότι δεν είπε κάτι τέτοιο στην ομιλία του ο κ. Παπαχριστοπουλος και μάλιστα ως απόδειξη του έδωσε και τα πρακτικά να τα διαβάσει.

«Βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας ομολογεί ότι η κυβέρνηση “έβγαλε το διάλογο Τόμσεν – Βελκουλέσκου” και μάλιστα επικροτεί την ενέργεια. Δηλαδή, ομολογεί και επικροτεί υποκλοπές», αναφέρει σε σχόλιό της η Νέα Δημοκρατία. Η Συγγρού καταλογίζει σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ότι διασύρουν την εικόνα και η αξιοπιστία της χώρας. «Ηρθε η ώρα να αναλάβει η κυβέρνηση τις μεγάλες της ευθύνες. “Γκρίζα” οδός διαφυγής δεν υπάρχει», καταλήγει η ΝΔ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, που ρωτήθηκε για το θέμα από τους δημοσιογράφους, δεν θέλησε να σχολιάσει τα λεγόμενα Παπαχριστόπουλου και περιορίστηκε να δηλώσει ότι αυτό που έχει σημασία είναι η επιβεβαίωση όσων δημοσιεύθηκαν. «Βγάζει μάτι ότι υπήρχε ένας σχεδιασμός που επιβεβαιώνεται από την πορεία των πραγμάτων», είπε.

Για «κυνική ομολογία» του βουλευτή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κ. Παπαχριστόπουλου κάνει λόγο Το Ποτάμι με αφορμή τη δήλωσή του ότι η κυβέρνηση υπέκλεψε τις συνομιλίες Τόμσεν – Βελκουλέσκου. Σε ανακοίνωσή του με τίτλο «Στο ‘’φως’’ τα μυστικά Τσίπρα – Καμμένου» η Σεβαστουπόλεως αναφέρει ότι «η κυνική ομολογία του βουλευτή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ο οποίος προφανώς γνωρίζει τα μυστικά που μοιράζονται ο κ. Τσίπρας με τον κ. Καμμένο δείχνει για άλλη μια φορά πόσο τυχοδιώκτες και επικίνδυνοι είναι αυτοί που κυβερνούν.»

«Επιβεβαιώνοντας από το βήμα της Βουλής τις υποψίες και τα διεθνή δημοσιεύματα σε βάρος της Ελλάδας, εκθέτουν για άλλη μια φορά τη χώρα και στιγματίζουν την ελληνική πολιτεία» προσθέτει το κόμμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...