321
|

Ο φασισμός δεν έχει χρώμα

Ο φασισμός δεν έχει χρώμα

Η μαυρίλα που νιώθω είναι ίδια με τη μαυρίλα που ένιωσα το καλοκαίρι του ‘74, τότε που ο δικτάτορας  Ιωαννίδης επιστράτευσε τον πατέρα μου και όλη τη «μάχιμη» γενιά για να αποκρούσουν μια τυχόν επίθεση των Τούρκων στον Έβρο. Τότε που επιβιβαζόντουσαν οι νεαροί φαντάροι στα τρένα με καθαρή την ανασφάλεια και την απόγνωση στα μάτια τους. Θυμάμαι την μητέρα μου πόσο φοβισμένη ήταν. Θυμάμαι τον πανικό. Τα κλειστά μαγαζιά. Τις κλειστές τράπεζες. Το μεγάλο κενό. Τα όπλα που δεν είχαν αρκετές σφαίρες. Τα τανκς που δεν είχαν αρκετά καύσιμα. Την αμηχανία όλων των Ελλήνων.  

Τότε είναι που σηκώθηκε από τον καναπέ (όπως έγινε και με τη συγκέντρωση του ΝΑΙ), μεγάλη μερίδα της αστικής κοινωνίας, η οποία άνοιξε τα ξένα ραδιόφωνα, έβαλε στη διαπασών τα αγωνιστικά τραγούδια του Μίκη και δεν φοβήθηκε να εκφραστεί ελεύθερα στον δρόμο και στα καφενεία. Θυμάμαι τους γνωστούς και φίλους των γονιών μου να περιμένουν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να έρθει από την αυτοεξορία. Θυμάμαι την ανακούφιση όταν άνοιξε η πόρτα του προεδρικού τζετ της Γαλλικής Δημοκρατίας, (να μην ξεχνάμε πόσο βοήθησαν οι Γάλλοι) και τον Εθνάρχη να ξεμυτά. Όλα τότε είχαν τελειώσει. Ήμασταν στα καλύτερα χέρια και αυτό αποδείχθηκε ιστορικά. Χέρια που έφεραν τη Δημοκρατία στη χώρα, δίχως να χυθεί ούτε μια σταγόνα αίμα. Χέρια που καθόρισαν την ευρωπαϊκή πορεία του τόπου.

Ο φασισμός δεν επιβάλλεται μόνο με τη χρήση των όπλων, όπως το ‘67. Επιβάλλεται με «δημοκρατικές» διαδικασίες, παραπλάνηση και προπαγάνδα. Κάποιος φίλος μου είπε: Να φοβάσαι όλους αυτούς που επικαλούνται συνεχώς και με μανία τη Δημοκρατία, όταν υπάρχει Δημοκρατία στον τόπο». Η κυβέρνηση παίζει τα ρέστα της με ένα δημοψήφισμα χωρίς ξεκάθαρο ερώτημα ή σαφείς συνέπειες. Είναι τόσο γλυκιά η καρέκλα που κάθεται ο κ. Τσίπρας και οι σύντροφοί του, που θα κάνουν την οποιαδήποτε «δημοκρατική» ντρίπλα, για να μην αποχωριστούν την εξουσία όποιο και να είναι το αποτέλεσμα. Το είδαμε στο διάγγελμα της 1ης Ιουλίου.

Στο δημοψήφισμα-παρωδία θα ψηφίσω ΝΑΙ στην Ευρώπη, ΝΑΙ στο Ευρώ.   

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News